اظهار نظر 0

روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.

  • برگزیده خوانندگان
  • همه
مرتب کردن بر اساس : قدیمی تر

گزارشي از زيارتگاه ها و مساجد شيعيان در نخجوان

علي رغم افزايش حضور و نفوذ ترکيه در نخجوان و تلاش ها براي از بين بردن آثار ايرانيت و تشيع در آنجا، جريان هاي شيعي جمهوري آذربايجان با يادآوري آثار مذهبي شيعي در نخجوان، بطور غيرمستقيم براي حفظ هويت اصيل تاريخي اين منطقه تلاش مي کنند.

گزارشي از زيارتگاه ها و مساجد شيعيان در نخجوان

سايت «اپراتيو تي وي» که افکار و مواضع جنبش اتحاد مسلمانان جمهوري آذربايجان را منعکس مي کند و از معدود سايت هاي باقيمانده متعلق به جريان هاي اسلامي اصيل جمهوري آذربايجان است، گزارشي از «مجموعه امامزاده» در نخجوان منتشر کرد: «نخجوان يکي از مکان هايي در آذربايجان است که داراي ايمان و ارزش هاي ديني است. وجود امامزادگان واقع در قلمرو نخجوان حکايت از وجود عشق فراوان به مذهب شيعه دارد. بيخود نيست که اماکن مذهبي، زيارتگاه ها و مساجد برپا شده در مناطق مختلف نخجوان با عشق مردم به عنوان برترين ارزش اين ملت حفظ شده است. يکي از آنها نيز مجموعه امامزاده واقع در جنوب نخجوان است.

در داخل بقعه آرامگاه فرزند امام هشتم علي بن موسي الرضا (عليه السلام) قرار دارد. دانشمند روسي V. M. Sysoyev نيز به اين اشاره دارد. او همچنين نوشته است که يک سنگ مزار از مرمر زرد با کتيبه اي روي قبر بزرگ در اينجا وجود دارد و دو سنگ سياه در نزديکي مزار قرار دارد که توسط مردم مقدس شمرده مي شود. متأسفانه آن کتيبه به روزگار ما نرسيده است! مقبره در وضعيت فعلي خود با سنگ مرمر سياه پوشانده شده است. در مورد صحت اين عقيده که قبر متعلق به فرزند امام هشتم است، همين که از قديم مردم به اينجا امامزاده مي گفته اند، دليل بر گفتن اين عقيده است. يکي ديگر از دلايل صحت اين اطلاعات اين است که جمعيت شيعه محلي نخجوان براي ائمه احترام زيادي قائل هستند. اين بنا توسط حضرت روفاي بيگ فرزند حاجي فولاد بيگ در زمان شاه طهماسب دوم صفوي يعني در سال هاي 1722-1732 ساخته شده است. اين مجموعه از 3 ساختمان تشکيل شده است. در ضلع جنوبي بقعه، قسمت اصلي بقعه به شکل چهار گوش با بالاي استوانه اي ساخته شده است. قسمتي از مقبره که به صورت مربع پوشيده از سنگهاست.

از بيرون، حجم بناي هشت ضلعي از شالوده مکعبي بالا مي رود و بر روي آن گنبدي کلاهخودي شکل قرار دارد. نماي استوانه اي با عنصري زينتي تزيين شده است که مانند زيارتگاه واقع در شهر بردع و بقعه شيخ صفي، کلمه «الله» به طور مکرر به خط کوفي تکرار شده است. در ايجاد اين جلوه طراحي، معماران از آجر قرمز پخته شده و کاشي هاي بنفش روشن استفاده کردند. در داخل بقعه نيز قبري به شکل صندوق به طول 150 سانتي متر، ارتفاع 88 سانتي متر و عرض 115 سانتي متر قرار دارد. اولين صحن مربع شکل مجاور اين بقعه در شمال آن قرار دارد. يک درب ورودي به ارتفاع 1.5 متر براي مقبره وجود دارد. يعني ورودي بقعه از تنها در آن در ضلع شمالي است. در شمال صحن اول، صحن دومي در مجاورت آن قرار دارد که هم از نظر عرض و هم از نظر طول نسبتاً بزرگتر از آن است. جدا از صحن اول، گنبد بزرگي در مرکز صحن دوم قرار دارد. درب ورودي مجموعه از بيرون در ضلع غربي اين صحن است.

مجموعه امامزاده در سال 2008 به دستور رئيس مجلس عالي جمهوري خودمختار نخجوان (واصف طالب اف، رئيس پيشين مجلس عالي نخجوان که در ماه هاي اخير مغضوب الهام علي اف و مهربان علي اوا واقع و مجبور به کناره گيري شد) در سطحي عالي مرمت شد».

اطلاعاتی برای نمایش وجود ندارد.