اظهار نظر 0

روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.

  • برگزیده خوانندگان
  • همه
مرتب کردن بر اساس : قدیمی تر

3 گام بيعت خانوادگي با امام زمان(عج)

آقا رحمان با شروع ماه محرم و صفر، پرچم عزا از در و ديوار خانه‌اش آويزان کرده بود،

3 گام بيعت خانوادگي با امام زمان(عج)

شبها که ميشد دست اميرعلي پسر پنجسالهاش را ميگرفت و ريحانه دختر سهسالهاش را بغل ميکرد و به هيئت سر کوچهشان ميبرد، گاهي هم همراه با خانواده سري به مزار امامزادگان شهرش ميزد و زيارتي ميکرد، با شروع ماه ربيعالاول، آقا رحمان سراغ جعبه چوبي پرچمها رفت تا پرچم «السلام عليک يا اباصالح المهدي» را در بياورد و از ديوار خانهاش آويزان کند، چون زمان زيادي تا نهم ربيعالاول؛ سالروز آغاز امامت امام منتظران باقي نمانده بود. اما سؤالي در ذهن او جرقه زد که فرزندانم را چگونه مهدي يار تربيت کنم؟ چطور در اين دوره زمانه، ولايتمداري و بيعت با امام زمان (عج) را براي آنها ترسيم کنم؟ و در آن لحظات انواع و اقسام سؤالات سرازير ميشد. ما اين چالش آقا رحمان را از کارشناس فقه تربيتي حجتالاسلام هادي عجمي جويا شديم که در ادامه راهکارهاي او را با هم ميخوانيم:

به گزارش فارس، آقاي پدر براي اينکه بخواهيد يک تربيت مهدوي تمامعيار را در خانهتان اجرايي کنيد، نياز است در ابتدا با رکن اصلي و مهم تربيت مهدوي آشنا شويد، آن رکن مهم «ولايتمداري» است. شايد در همين ايستگاه اول، با شنيدن کلمه «ولايتمداري» جا بخوريد و بگوييد بسيار کلمه سنگيني است و نميشود آن را براي فرزندان توضيح داد و بيان کرد.

اما برويم سراغ کليدواژه «ولايتمداري» که به معناي محور قرار دادن ولي است، در واقع ولايتمداري سه لايه و سطح از جمله محوريت ولي در شناخت (شناخت ولايي)، در گرايش عاطفي (محبت ولايي) و در حرکت و تربيت (ولايت رفتاري) دارد.

اگر يک مقدار حوصله کنيد، در ادامه بهتر درباره ارتباط ولايتمداري با تربيت مهدوي اهل خانواده پي خواهيد برد.

 

در خانه شما حرف اول را چه کسي ميزند؟

و، اما ولايتمداري شناختي.

در تربيت مهدوي، شناخت بايد بر محور ولايت باشد؛ خود و خانواده ما بايد به اين فهم برسند که در هر مسئلهاي، محور ديدگاه اهلبيت (ع) در رابطه با آن موضوع است. وگرنه ديدگاههاي رنگارنگ ماشاءالله در اطراف ما فراوان است، اما مهم ديدگاههايي که گويندگان آن را توانستند به حيات انساني برساند. پس تنها زماني ديدگاههاي تربيتي، اجتماعي، مشاورهاي و ... مورد تأييد است که مطابق با سيره اهلبيت (ع) باشد. ديدگاهي که حتي براي برنامهريزيهاي تربيتي و اقتصادي خانواده هم کارگشا است.

به قول باباطاهر.

يکي درد و يکي درمان پسندد/يکي وصل و يکي هجران پسندد

من از درمان و درد و وصل و هجران/پسندم آنچه را جانان پسندد

به وقت تنظيم عاطفهها براي 9 ربيعالاول

و، اما ولايتمداري عاطفي.

حجتالاسلام عجمي با بيان اينکه خداوند گوهر عاطفه و محبت را در وجود انسان به ويژه در دوران جواني قرار داده است، ميگويد: اين بُعد از انسان نيازمند ولي و راهبر است، زيرا در سايه ولايت، اين حوزه از تربيت انسان، در مسير خود قرار ميگيرد و سبب خودشکوفايي او ميشود.

از آنجايي که در عصر ما، ولي، امام زمان (عج) است، پس ايشان بايد محور تنظيم عاطفههاي منتظران باشد؛ بنابراين توجه کنيم اين تنظيم عاطفي، از تنظيم عاطفه در ارتباط با خود آن حضرت (عج) آغاز ميشود و از همه مهمتر اينکه در اين ارتباط عاطفي، پيوسته عاطفه، محبت و نگاه صاحب عصر (عج) به سوي ما وجود داشته و دارد. در نتيجه حواسمان باشد که تقويت بيشتر اين عاطفه و محبت از سوي ما بايد باشد.

در اينجا گريزي به چند قرن پيش ميزنيم، آن هم در سالهاي ابتدايي غيبت کبري، امام عصر (عج) در نامهاي به شيخ مفيد فرمودند: «همانا، ما در رعايت حال شما کوتاهى نمى‏کنيم و شما را از ياد نمى‏بريم. اگر اينگونه نبود، سختيها و گرفتاريها بر شما فرو مي‏آمد و دشمنان شما را ريشه‏کن ميکردند و از بين مي‏بردند».

 

شروع حرکت در تربيت مهدوي؛ از اينجا!

منتها با وجود توجه محبتآميز حضرت (عج) در مقابل، حضرت دستور ميدهند که شيعيان نيز محبتشان را با پيروي از ايشان بروز دهند؛ تا توفيق ياوري حضرت را پيدا کنند و فرمودند: «پس هر يک از شما بايد آنچه را که موجب دوستي ما ميشود، پيشه خود سازد و از هر آنچه موجب خشم و ناخشنودي ما ميشود، دوري گزيند...».

اين کارشناس فقه تربيتي ميافزايد: توجه به اين محبت حضرت (عج)، شروع حرکت در تربيت مهدوي است. يادآوري و بيان محبت حضرت (عج) به رشد و تربيت ما، ميتواند سبب حرکت در تربيت مهدوي و از سويي تقويت محبت به حضرت (عج) شود.

موردي که حضرت مهدي (عج) در نامهاي به عموم مؤمنان به آن اشاره داشتند و دستور به محبت ولايي دادند و به ما منتظران گوشزد کردند که اين محبت ابتدا از سوي حضرت به ما است: «با دوستى ما، حرکت درست و بىانحراف خويش را بر آيين روشنى، استوار سازيد! من شما را نصيحت و خيرخواهى کردم و خداوند بر من و شما گواه است. اگر محبت و عشق به اصلاح و نجات شما و مهر و دلسوزى نسبت به شما نبود، هيچ سخنى با شما نداشتم».

 

اين گونه محبت به امام (عج) را دل کودکانت بکار

آقا پدر و مادر خانمي براي تربيت مهدوي فرزندانتان؛ تقويت پيوسته محبت به حضرت مهدي (عج) ثمرات فراواني از جمله تکميل ايمان و تنظيم محبت انسان در ارتباط با ديگران دارد.

موردي که امام علي (ع) هم آن را بيان کردند و فرمودند: «هرکس دوست دارد خدا را ملاقات کند؛ درحاليکه ايمانش کامل و اسلامش نيکو باشد، پس بايد دوستدار حضرت حجت، صاحبالزمان منتظر باشد».

از سويي ديگر ولايتمداري عاطفي، محبت انسان را نسبت به ديگران آنچنان که خداوند ميخواهد تنظيم ميکند. همان گونه که خداوند، مديريت محبت در ياران پيامبر (ص) را تمجيد کرده است: «مُحَمَّدٌ رَسُولُ اللَّهِ وَ الَّذينَ مَعَهُ أَشِدَّاءُ عَلَى الْکُفَّارِ رُحَماءُ بَيْنَهُمْ»؛ محمد (ص) فرستاده خداست؛ و کسانى که با او هستند در برابر کفار سرسخت و شديد، و در ميان خود مهربانند.

در نتيجه محور قرار دادن حضرت در دوستيها و دشمن داشتنها زماني نهادينه ميشود که در انتخاب دوست، همسر و تأييد و تکذيبهاي افراد بروز داشته باشد.

نقش پدران براي رغبت کودکان به ولايت امام زمان (عج)

و، اما ولايتمداري رفتاري.

ولايتمداري رفتاري به اين معني است که حلقه تکميلکننده ولايت، تبعيت و محور قرار دادن امام عصر (عج) در رفتارهاست. اينکه تنها به دوستداشتن اهلبيت (ع) و حضرت مهدي (عج) و ارتباطهاي عاطفي بسنده کنيم، مطالبه حضرت مهدي (عج) از ما نيست.

توجه کنيم که بروز و نشانه ولايتمداري سهگانه شناختي، عاطفي و رفتاري محدود به دوران حضور نيست و در دوران غيبت نيز بايد بروز داشته باشد. به طور مثال:

ـ طرد مدعيان دروغين ارتباط با امام عصر (عج) و آنها که براي ظهور زمان تعيين ميکنند.

 

ـ پيروي از علماي راستين و قبول ولايتفقيه

ـ مقيد بودن به انجام احکام الهي در تمامي ابعاد زندگي از جمله در ابعاد اقتصادي (توجه به پرداخت زکات و خمس).

حجتالاسلام عجمي با تأکيد بر اينکه در زندگي اجتماعي، ولايتمداري، محور را تعيين ميکند، بيان ميکند: در نظام خانواده نيز اين محورها ترسيم شده است. همان گونه که محور سرپرستي حقوقي و مالي خانواده با پدر خانواده است. تعهد خانواده به ولايت پدر و او نيز به تحقق احکام الهي در خانواده، تمرين ولايتمداري است.

در واقع خانواده مهدوي هيچ زمان، زنسالار يا فرزند سالار نيست؛ بلکه ولايت سالار هستند؛ ولايت احکام الهي و اهلبيت (ع) و سرپرستي پدر، بروز تربيت مهدوي در خانواده است. منتها آنجا سرپرستي و تصميم پدر خانواده نفوذ دارد که مخالفتي با احکام الهي نداشته باشد.

پس اگر ميخواهيد چراغ ولايتمداري در خانهتان هميشه روشن و بيعت خانوادگيتان با امام زمان (عج) ماندگار باشد، از اين سه راهکار طلايي تربيتي ولايتمداري شناختي، ولايتمداري عاطفي و ولايتمداري رفتاري در محيط پيراموني خانه و کاشانهتان غافل نشويد، بهخصوص شما آقاي پدر؛ نقش اصلي بر دوش شما است.

اطلاعاتی برای نمایش وجود ندارد.