اظهار نظر 0

روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.

  • برگزیده خوانندگان
  • همه
مرتب کردن بر اساس : قدیمی تر

استاد و مدير گروه تاريخ دانشگاه تبريز:

کشوري به نام جمهوري آذربايجان در هيچ يک از منابع تاريخي وجود ندارد

رسانه‌هاي رسمي جمهوري آذربايجان در چند سال اخير در راستاي سياست‌هاي خصمانه باکو عليه ايران مطالب غيرواقعي در خصوص مالکيت بخش‌هايي از قفقاز منتشر مي‌کنند و در تلاش هستند تا با تحريف تاريخ برخي ماجراجويي‌هاي اين کشور را توجيه کنند.

کشوري به نام جمهوري آذربايجان در هيچ يک از منابع تاريخي وجود ندارد

به نظر ميرسد تقويت روابط با رژيم صهيونيستي تاثير به سزايي در رويکرد باکو داشته و دولتمردان اين کشور حتي تحريف تاريخ را در تبعيت از صهيونيستها دنبال ميکنند. البته جمهوري اسلامي ايران همواره در مقابل اقدامات باکو، صبر راهبردي پيشه کرده و خواهان کاهش تنش در منطقه بوده و شايد همين رويکرد موجب اشتباه محاسباتي باکو شده است. فارغ از جنبه سياسي مسئله، مستندات تاريخي به خوبي ميتواند ماهيت غيرواقعي محتواي توليد شده برخي رسانهها در خصوص پيشينه منطقه را مشخص کند. به همين منظور گفتگويي با دکتر ولي دين پرست - استاد و مدير گروه تاريخ دانشگاه تبريز- انجام شد. لازم به ذکر است که هدف اين مصاحبه روشنگري در خصوص پيشينه منطقه قفقاز بوده و احترام به تماميت ارضي همه کشورها جزء اصول ايسکانيوز محسوب ميشود.

به گزارش خبرنگار بينالملل ايسکانيوز،  جمهوري آذربايجان دنبال فشار به ارمنستان براي پذيرش دالان زنگزور / هرگونه نرمش در برابر باکو باعث افزايش طمع آنها ميشود

اين استاد دانشگاه در خصوص تحريف تاريخ توسط برخي رسانههاي باکو اظهار کرد: پيشينه تاريخي فلات ايران و يا به عبارت کشور ايران به قبل از اسلام بازميگردد و حتي مورخان غيرايراني و غيرمسلمان حدود جغرافيايي ايران را مشخص کردهاند که بر اساس مطالعات مرز تاريخي ايران از «باب الابواب» -شهر دربند- که در شمال قفقاز است که اکنون بخشي از روسيه محسوب ميشود، آغاز ميشده و در جنوب خليج فارس، در شرق رود سند و در غرب رود فرات و دجله بوده است. وي در خصوص اقدامات دولت عليف گفت: آنها يا تاريخ نخواندهاند با به عمد درصدد تحريف تاريخ هستند.

دين پرست در ادامه با اشاره به مستندات تاريخي منطقه قفقاز گفت: يکي از ولايتها که از قديم الايام جزء کشورايران محسوب ميشده، ولايت يا ايالت آذربايجان بوده است. وي افزود: مرکزيت اين ايالت تا قرن دوم و سوم هجري اردبيل بوده و در قرن پنج و ششم به بعد مرکز اين ايالت به تبريز تغيير پيدا ميکند. مدير گروه تاريخ دانشگاه تبريز با اشاره به اينکه در منابع تاريخي کشوري به نام آذربايجان وجود ندارد، خاطر نشان کرد: محققين ميتوانند با پژوهش در اين زمينه متوجه شوند که غير از دوران معاصر کشوري به نام جمهوري آذربايجان وجود نداشته و در تمام منابع تاريخي با اين امر تصريح شده است.

وي تاکيد کرد: بر اساس گزارش مورخان منطقه قفقاز به چند بخش ارمنستان، گرجستان، آران و شيروان تقسيم ميشده و تا دوران معاصر کشوري به نام جمهوري آذربايجان وجود نداشته و کل اين مناطق نيز تحت قلمرو حکومتي ايران بوده است. دين پرست با بيان اينکه در تمام منابع تاريخي کلمه ايران براي توصيف اين منطقه به کار برده شده، تصريح کرد: حدود جغرافيايي ايران از قديم مشخص بوده و پس از دوران صفويه و سقوط اين سلسه، روسها با سوء استفاده از هرج و مرج در ايران بخشيهايي از قفقاز تا شمال ايران را تصرف ميکنند. نادرشاه پس از به قدرت رسيدن و حمله به روسها بسياري از مناطق را بازپس ميگيرد و به شمال قفقاز از جمله داغستان امروزي وارد ميشود.

به گفته اين استاد تاريخ، پس از سقوط نادرشاه و در دوران کريم خان زند با توجه به روحيات وي که اهل جنگ و لشکرکشي نبود، رفته رفته برخي از سرزمينهاي دور دست اعلام استقلال ميکنند و خانهاي قره باغ، شيروان، شکي، شماخي و ... هر يک مناطقي را کنترل ميکردند. وي افزود: پس از روي کار آمدن آقا محمد خان قاجار که با نافرماني خانات مناطق مذکور روبرو ميشود به قفقاز حمله کرده و آنها را گوشمالي اساسي ميدهد.

در اين دوران که خانهاي قفقاز نميخواستند سلطه خود را بر قفقاز از دست بدهند، با توسل به روسها و خيانت به ايران به دنبال جدايي ميروند و روسها نيز که خواهان تضعيف ايران و توسعه ارضي بودند، با آنها همکاري ميکنند و دليل بسياري از جنگهاي ايران و روسها همين بوده است. دين پرست با بيان اينکه حتي در مناطقي از جمله شماخي، شيروان و ... زبان فارسي زبان رسمي بوده، اظهار کرد: ترکيه عامل اصلي تفرقه در قفقاز است و برخي حاکمان ترکيه از جمله اردوغان خود را سردمدار اقوام ترک ميدانند و مدعي پرچمداري جهان اسلام هستند.

مدير گروه تاريخ دانشگاه تبريز با بيان اينکه گروهي در ترکيه دنبال ايجاد امپراتوري ترک هستند، گفت: بر اساس تئوري آنها تمام اقوامي ترکي که در آسياي ميانه هستند -از جمله ازبکستان، ترکمنستان، مغولستان و ...- جزء امپراتوري ترک محسوب ميشود و در آرزوي يکپارچه کردن اين سرزمينها هستند و از همين رو سعي در تحريف تاريخ دارند. وي در ادامه تاکيد کرد: حتي خود اهل علم در ترکيه و جمهوري آذربايجان ميدانند که هيچ داده تاريخي اين حرفها را تاييد نميکند و فقط افراد بيسواد و بيبهره از مطالعه اين ادعاها را تکرار ميکنند.  

دين پرست در پاسخ به سوالي در خصوص پذيرش اين ادعاها در بخشهاي آذري زبان ايران گفت: طرفداران اين ادعاها بسيار اندک هستند و فقط جواناني که آشنايي با تاريخ ندارند و فريب دروغهاي شبکههاي اجتماعي را خوردهاند، ادعاهاي آنان را تکرار ميکنند. وي در انتها تاکيد کرد که نهادهاي سياسي و امنيتي بايد فعاليت بيشتري به منظور روشنگري در اين زمينه انجام دهند و بايد پروژههاي تحقيقاتي در اين زمينه انجام شده و نتايج آن به جامعه عرضه شود. مدير گروه تاريخ دانشگاه تبريز همچنين پيشنهاد کرد که منابع تاريخي به زبانهاي مختلف ترجمه شده و در اختيار ملتهاي منطقه قرار بگيرد و مانع دروغپراکني آنها شود.

اطلاعاتی برای نمایش وجود ندارد.