اظهار نظر 0

روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.

  • برگزیده خوانندگان
  • همه
مرتب کردن بر اساس : قدیمی تر

در گفت‌وگو با دبيرکل اتاق مشترک بازرگاني ايران و پاکستان مطرح شد؛

کالاهاي ايراني جايگاه مناسبي در بازار پاکستان دارند

روابط اقتصادي ايران با کشورهاي همسايه علي‌الخصوص پاکستان پس از آغاز فعاليت دولت سيزدهم گسترش پيدا کرد. اخيرا نيز آيت‌الله رئيسي طي سفري دو روزه به اين کشور تفاهم‌نامه‌ها و قراردادهايي را امضا کرده که مي‌توانند حجم مبادلات اقتصادي ميان اين دو کشور را به شدت رشد داده و بازار خوبي براي کالاهاي ايراني ايجاد کنند.

کالاهاي ايراني جايگاه مناسبي در بازار پاکستان دارند

پاکستان کشوري است که کالاي چنداني براي توليد و صاردات ندارد اما ميتواند پذيراي کالاهاي خارجي از سوي کشورهايي همچون ايران باشد. به همين دليل نيز گسترش روابط اقتصادي ميان ايران و پاکستان ميتواند بازار خوبي را براي کالاهاي ايراني به وجود آورده و سرمايهگذاري پاکستانيها را به همراه داشته باشد.

 به همين سبب فهيمه دامرودي، دبيرکل اتاق مشترک بازرگاني ايران و پاکستان در گفتوگو با رجانيوز، ظرفيتهاي اقتصادي اين کشور را تشريح کرده و با اشاره به اشتراکات ميان دو کشور بيان کرد: ايران و پاکستان بيش از 100 کيلومتر مرز مشترک داشته و قرابتهاي فرهنگي و قومي، قبيلهاي نيز با يکديگر دارند. پاکستان يک کشور مصرفکننده است و در زمينه توليد، کالاي زيادي ندارد و به همين دليل ايران ميتواند در زمينه کالاهاي کشاورزي، تجهيزات پزشکي، انرژي، گاز و... با پاکستان کار کند. 

وي در ادامه افزود: يکي از مهمترين کالاهايي که ايران ميتواند در پاکستان سرمايهگذاري کند، خوراک دام و طيور، مواد کشتارگاهي و پروتئيني است، چون مواد اوليه آن کُلش برنج است که در پاکستان به وفور يافت ميشود. به همين دليل نيز ايران فرصت سرمايهگذاري در اين زمينه را دارد.

دامرودي با اشاره به سرمايهگذاريهاي تجاري در پاکستان تاکيد کرد: زمينههاي تجاري-اقتصادي ايران و پاکستان بسيار متنوع هستند و کالاهايي که پاکستان از ايران وارد ميکند، در بر گيرنده انواع کالاها از جمله تجهيزات پزشکي و دندانپزشکي، کشاورزي، مواد پروتئيني و کشتارگاهي و... است.

 

حجم مبادلات تجاري ميان ايران و پاکستان چقدر است؟

دبيرکل اتاق مشترک بازرگاني ايران و پاکستان با اشاره به حجم مبادلات تجاري ايران و پاکستان تشريح کرد: صادرات ايران به پاکستان با وجود تحريمها در سال گذشته، 2 ميليارد و 79 ميليون دلار به ميزان وزني 4 ميليون و 379 هزار تن بوده و ميزان واردات ايران از پاکستان 674 ميليون دلار به وزن 554 هزار تن بوده است.

 وي در ادامه افزود: بيشترين کالايي که ايران از پاکستان وارد ميکند، برنج است اما غير از برنج در سال 1402 گاو زنده، شتر، دانه کنجد، موز و پارچه نيز از جمله اقلام وارداتي از پاکستان بودهاند.

 دامرودي در تشريح کالاهاي صادراتي ايران به پاکستان بيان کرد: کالاهايي که ايران به پاکستان صادر ميکند، تنوع زيادي دارند. از جمله اين کالاها اجاق گاز روميزي، آب معدني، آب مرکبات، پلي اتيلن، پارافين، پاک کنندههاي صنعتي، پسته با پوست تازه يا خشک، فرآوردههاي گاز و پتروشيمي، کنسروها، بستنيها، انواع شربتها، تاير خودرو، پودر کاکائو، پوست حيوانات و... هستند که ميتوان مدعي بود فهرست کالاهاي صادراتي ايران به پاکستان بسيار طولاني است. ما از ارزانترين کالا مثل سنگپا تا گرانترين را به پاکستان صادر ميکنيم. پاکستان چون مصرفکننده است و کالايي براي توليد ندارد، غالباً به کشورهاي ديگر نيازمند است تا بتواند نيازهاي کشورش را تأمين کند.

 اين مقام مسئول در خصوص جمعيت اين کشور نيز بيان کرد: جمعيت پاکستان طبق آمار رسمي نزديک به 250 ميليون نفر و طبق آمار غير رسمي 300 ميليون نفر است. همين جمعيت زياد باعث ميشود که از کشورهاي ديگر درخواستهاي زيادي داشته باشد.

 

رشد چشمگير تبادلات تجاري ايران و پاکستان

دبيرکل اتاق مشترک بازرگاني ايران و پاکستان با اشاره رشد چشمگير حجم مبادلات در دولت سيزدهم اظهار کرد: تبادلات تجاري در سال 1402 نسبت به سال 1401 رشد چشمگيري داشته و افزايش صادرات خيلي بيشتر بوده است. تنوع اقلام صادراتي نيز رشد خوبي داشته است.

 وي در ادامه افزود: با توجه به اينکه دولت سيزدهم روي کشورهاي همسايه متمرکز شده و با توجه به اينکه پاکستان هميشه با ايران اعلام همبستگي کرده، بهرغم اختلافاتي که گاهي به وجود ميآيند، روابط ايران و پاکستان هميشه مثبت بوده است. در دولت سيزدهم به نسبت دولتهاي قبلي افزايش مرزهايمان با پاکستان اتفاق افتاد و شاهد بازگشايي بازارچههاي مرزي بودهايم.

اين مقام مسئول اضافه کرد: در سال 1400 قرارداد تهاتري بين ايران و پاکستان - اتاقهاي بازرگاني زاهدان و کويته - امضا شد اما هنوز عملياتي نشده است. ما طرح خودمان را پيشنهاد داديم ولي نياز است که سازمانهاي دولتي حمايت کنند تا ما بتوانيم با پاکستان به نتيجه برسيم. گفتني است که پاکستان تا سال گذشته جزو ليست خاکستري اف.اي.تي.اف بود. سال گذشته از اين ليست درآمد و وضعيتش سبز شد و حالا راحتتر ميتواند تبادلات را انجام بدهد اما به واسطه عدم وجود روابط بانکي، کار مقداري براي ما سخت شده است. البته تهاتر کمي مسائل را حل ميکند.

 دامرودي با اشاره به سفر رئيس جمهور به پاکستان بيان کرد: قرار است در سفر رئيسجمهور به پاکستان، يک سري توافقنامهها و قراردادهايي منعقد بشوند. اگر بين ايران و پاکستان تجارت آزاد برقرار شود، تعرفههاي گمرکي کاهش پيدا ميکنند. در حال حاضر چين با پاکستان تجارت آزاد دارد و قيمت کالاها در آنجا بهمراتب از ايران پائينتر است. اگر تجارت آزاد بين دو کشور برقرار شود، قيمت کالاها پايين ميآيد و ايران ميتواند کالاهاي بسيار بيشتري را به پاکستان صادر کند. همچنين يک سري از کالاها جزو تعرفههاي ترجيحي هستند که تعرفههايشان بالا بوده و امکان واردات وجود ندارد. تجارت آزاد ميتواند مشکل را حل کند.

 وي در ادامه افزود: يکي از مواردي که دولت سيزدهم روي آن کار ميکند، در حوزه انرژي و خط لوله صلح است که امکان انتقال گاز ايران به پاکستان را ميسر ميسازد. خط لوله صلح، گاز ايران را به پاکستان و هند ميرساند. در تفاهمنامههايي که امضا شده است، ايران متعهد شده که تا 25 سال گاز را به قيمت توافقي به هند و پاکستان برساند. اگر اين اتفاق بيفتد، کمککننده خواهد بود و حجم روابط را در زمينه انرژي و ديگر بخشها افزايش ميدهد. در حال حاضر مرزها عادي است و بهرغم تنشهاي موجود در منطقه، مرزها باز هستند و مشکلي وجود ندارد. پاکستان در اين زمينه با ايران اعلام همبستگي کرده و اين مسئله باعث ميشود که اين دو کشور در کنار هم رشد کنند.

 

نقل و انتقالات بانکي از طريق کشورهاي ثالث

دامرودي در خصوص مبادلات بانکي ايران و پاکستان بيان کرد: در حال حاضر به واسطه تحريمها ما هيچ مبادله بانکي مستقيمي با پاکستان نداريم اما شرکتها توانستهاند با کمک گرفتن از کشورهاي ثالث روي نقل و انتقال بانکي با پاکستان کار کنند. اگر ايران و پاکستان بتوانند توافق کنند که بانک مشترکي بين اين دو کشور افتتاح شود، روابط تجاري ما خيلي بيشتر ميشود. همانطور که گفته شد، حجم روابط تجاري ما با پاکستان در حال حاضر دو ميليارد است که در صورت حل اين مسئله به شش ميليارد هم ميرسد.

 

نگاهي به تفاهمنامههاي مهم ميان ايران و پاکستان

دبيرکل اتاق مشترک بازرگاني ايران و پاکستان در خصوص تفاهمنامههاي اين سفر اظهار کرد: قرار است دو توافقنامه امضا شود که تأثير بهسزايي در امنيت منطقه خواهد داشت و تا حد زيادي ميتوانند از تروريسم جلوگيري و منطقه امني را ايجاد کنند.

 وي همچنين ادامه داد: بين ايران و پاکستان زمينههاي همکاري زيادي وجود دارد؛ از جمله انرژي، بازرگاني، تبادلات اقتصادي و... قرار است در اين سفر در باره تجارت آزاد صحبت شود و انتقال خط لوله گاز ايران به پاکستان از ديگر بحثهاي اين سفر است.

 

رقابت هند و پاکستان بر سر سرمايهگذاري در چابهار ايران

فهيمه دامرودي با اشاره به نقش چابهار در مبادلات تجاري ايران و پاکستان تشريح کرد: پاکستان چابهار را رقيب خود ميداند، چون هند در چابهار سرمايهگذار است. ولي ايران معتقد است که اينها مکمل يکديگرند و ميتوانند در کنار يکديگر فعاليت کنند.

 وي در ادامه افزود: پاکستان و چين پروژه سيپک را با هم انجام دادند و ايران نتوانست در اين پروژه جايگاهي داشته باشد. اگر تجار پاکستاني از ظرفيتهاي ايران استفاده و در چابهار سرمايهگذاري کنند، رشد چشمگير تبادلات اقتصادي رقم خواهد خورد. همچنين ما منطقه ويژه اقتصادي ميرجاوه را داريم که پاکستانيها ميتوانند به آنجا بيايند و حتي زمين بگيرند و سرمايهگذاري کنند؛ البته اين اتفاق به شرط اين است که پاکستان بپذيرد، بندر چابهار و بندر گوادر مکمل هم هستند.

اطلاعاتی برای نمایش وجود ندارد.