اخيراً احمد ميدري وزير تعاون، کار و رفاه اجتماعي در حاشيه جلسه دولت در جمع خبرنگاران اشاره کرده است که کالابرگ به 7 دهک داده ميشود؛ به سه دهکِ اول هر نفر 500 هزار تومان و به بقيه دهکها هر نفر 350 هزار تومان پرداخت ميشود. همچنين، براساس آنچه که در رسانه ها به نقل از وزير تعاون مطرح شده، قرار است که در 10 اسفند، اولين نوبت کالابرگ به 7 دهک درآمدي پرداخت شود.
در همين راستا، اوايل بهمن بود که رئيس مجلس شوراي اسلامي در صحن مجلس به اين مضمون گفت: «ما، هم در برنامه هفتم ديديم بحث کالابرگ الکترونيکي را؛ هم در بودجه ديديدم؛ قانون است؛ آقاي رئيس جمهور هم با اين موضوع موافق هستند ... براي اين فشارهاي اقتصادي و گراني ها، حتماً کالابرگ است که مي تواند اين فشار را از روي خانوادهها مخصوصاً اقشار دهک پايين ما بردارد و در آن مصوبه اي که تصويب شد در لايحه بودجه اين است که اين کالاهايي که در کالابرگ قيد مي شود که حالا با دولت که صحبت کرديم 12 ، 13 کالا هست؛ از مواد خوراکي تا بعضي از کالاهاي اساسي جهيزيه - اينها در سال از جهت تورمي جز به اندازه افزايش حقوق، ،اگر 20 درصد است - هر چقدر است در حوزه هاي کارمندي و کارگري -، بيش از اين ديگر شامل تورم ديگري نشود؛ هر چقدر شد ما در سياستهاي جبراني، جبران کنيم».
اما چند نکته:
يک: اين اقدامات، هر چند که در راستاي برطرف کردن برخي دغدغه هاي مردم است و نمي توان آن را از اساس کنار گذاشت، اما بايد توجه کنيم که در حد يک مسکّن - آن هم مسکّني که به صورت خيلي محدود اثر دارد - است.
دو: بدون ترديد، برنامه ريزي هاي دولت بايد به سمتي برود که برخي از کالاهاي اساسي، بدون واسطه و با قيمت کمتر به دست همه مردم برسد.
سه: بخش قابل توجهي از مردم جزو دهک 7 به بالا هستند، اما آنها هم در تامين برخي نيازهاي خود با مشکل روبرو هستند. تخصيص کالابرگ به چند قلم کالا، جلوي بالارفتن آسانسوري قيمت ها و خدمات را نمي گيرد. همه مردم در معرض گراني هستند.
چهار: در گذشته، برخي دهک بندي ها با اشکالات جدي روبرو بود. اميدواريم در آينده، آن نقايص برطرف شود.
پنج: هر چند که براي مثال، تخم مرغ، روغن، پنير و چند قلم کالا براي مردم مهم است، اما مشکل اساسي مردم تهيه اينها به قيمت پايين تر نيست و امور زندگي مردم با دادن کالابرگ به اين صورت، سرو سامان پيدا نمي کند.
علاوه بر اينکه اين طرح شامل بسياري از کالاها نمي شود، بايد در نظر داشت که مردم در تامين اجاره بها و نيازهاي خانواده خود مشکل دارند. برخي افراد تمايل به ازدواج دارند، اما جرات نمي کنند ازدواج کنند. برخي خانواده ها دست يافتن به مسکن و خودرو را در حد رويا مي دانند. مشکل اساسي مردم، تورم افسارگسيخته و کاهش ارزش پول آنها و در واقع، نابساماني اقتصاد است که مشکلات معيشتي را به آنها تحميل مي کند.
شش: تورم و کاهش ارزش پول ملي بر همه چيز تأثير مي گذارد. فرض کنيم که مثلاً مشکل گراني تخم مرغ را با يک کالابرگ برطرف کرديم، آنگاه سر به فلک کشيدن قيمت مسکن و اجاره بها را بايد چه کار کنيم؟ مردم خودرو دارند؛ وسايل گوناگون براي زندگي دارند؛ گران شدن قطعات، تعميرات و خدمات را چگونه بايد جبران کرد؟ مردم به بيمارستان ها و درمانگاه ها مي روند؛ مردم به وسايل ارتباطي مانند گوشي و لپ تاپ نياز دارند؛ به پوشاک نياز دارند؛ به سفر مي روند؛ مراسم شادي و عزا مي گيرند؛ براي رفتن به دانشگاه و مدرسه بايد هزينه کنند و... .
هفت: نرخ ارز آزاد به حدود 90 هزار تومان رسيده و بسياري از کسبه مبناي فروش خود را همين نرخ ميگذارند؛ در نتيجه کالاها با قيمت بسيار گرانتر به دست مردم مي رسد. آيا با دادن کالابرگ به اين صورت مي توان جلوي آسيبهاي اقتصادي که به مردم وارد مي شود را گرفت؟ از سوي ديگر تجربه نشان داده برخي از آنهايي که با ارز توافقي هم اجناس را به کشور وارد ميکنند با سودجويي کالاي وارد شده را با همين نرخ ارز آزاد به فروش ميرسانند.
هشت: پرسش اصلي اين است که راهکار و برنامه اقتصادي جامع دولت چيست؟ اگر احياناً در مقياس کلان، راهکار جامعي نباشد، هزار مسئول و وزير و دولت هم بيايند و بروند، مشکل اصلي، درمان نخواهد شد. اميدواريم که مسئولين به راهکار اصلي رسيده باشند و اگر هم نرسيده اند، هر چه زودتر برسند.
منبع: جهان نيوز
اظهار نظر 0
روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.