اظهار نظر 0

روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.

  • برگزیده خوانندگان
  • همه
مرتب کردن بر اساس : قدیمی تر

ژنرال هاي نظامي جهان پاي درس فرماندهان جوان ايراني

در طي 8 سال جنگ تحميلي، عمليات‌هاي بي‌نظيري انجام شد که حيرت جهانيان را برانگيخت. يکي از مهمترين و بزرگترين مصداق‌ها، عمليات والفجر 8 است که همچنان در دانشکده‌هاي نظامي جهان در حال تدريس است؛ عملياتي که پيروزي در آن روي کاغذ غيرممکن بود!

ژنرال هاي نظامي جهان پاي درس فرماندهان جوان ايراني

زماني که برنامه عمليات والفجر 8 با آن ميزان موانع طبيعي و نظامي مطرح شد، آنقدر بديع و متهورانه بود که حتي برخي فرماندهان اجراي آن را ناممکن مي دانستند و مخالفت کردند. همين شرايط طبيعي و نظامي باعث شده بود ارتش بعثي، از فاو خيالش راحت باشد و احتمال هجوم ايران از اين منطقه را منتفي بداند.

 

در والفجر 8 چه گذشت؟

عمليات والفجر 8 در ساعت 22:10 روز 20 بهمنماه سال 1364 براي تسخير شبه جزيره استراتژيک فاو آغاز شد. فاو به حدي براي صدام ارزشمند بود که در همان ابتدا براي بازپسگيري آن، از فرداي عمليات شروع به حمله شيميايي بيمحابا کرد.

شدت پيچيدگي و سختي اين عمليات به حدي بود که بعضي از فرماندهان قَدَر سپاه مثل شهيد حسين خرازي و شهيد احمد کاظمي دچار ابهام شده بودند.

سردار محتاج؛ فرمانده قرارگاه کربلا در دوران دفاع مقدس در اين باره ميگويد: فرماندهان و طراحان با پيشنهاد آقا محسن براي عمليات در نقطه سرزميني فاو قانع نشدند اما برخورد بزرگوارانه رضايي بسيار کارساز بود و ايشان تلاش خود را بر اين گذاشت که تمام رده هاي فرماندهي حتي در سطح فرماندهان گردانها را اقناع کند.

رزمندگان اسلام در اين عمليات با عبور از رودخانه اروند که از تلاقي 2 رودخانه دجله و فرات سرچشمه گرفته و در عرض 400 تا 1600 متر متغير بوده و از جزر و مدهاي بسيار شديدي برخوردار است يکي از شگفت آورترين عمليات هاي جهان را رقم زدند؛ کاري که به اذعان تمام کارشناسان نظامي جهان غير ممکن است.

محسن رضايي در اين باره اينگونه توضيح ميدهد: در اين عمليات نيروهاي ما بايد چند جنگ را با هم انجام مي دادند. يکي جنگ با طبيعت بود؛ عرض رودخانه اروند در بعضي ساعات به 1200 متر مي رسيد و بسيار هم مواج بود. هر شش ساعت به شش ساعت جهت رودخانه عوض مي شد. خيلي کم پيش مي آيد روخانه اي جهتش عوض شود.

مشکل ديگر اين بود که چون آب مرتب کم و زياد مي شد يک ساحل باتلاقي درست مي کرد. بهترين زمان براي حمله مَد بود ولي اگر نمي توانستيم در شش ساعت مَد عمليات کنيم ساحل باتلاقي مي شد و قايق هاي ما ديگر نمي توانستند در ساحل پياده شوند و عملا ارتباط نيروهايي که جلو بودند با کساني که در عقبه هستند قطع مي شد.

جنگ دوم ما با خود عراقيها بود. حالا ما طبيعت را با همه موانع و سختي هايش کنار زديم و تازه رسيديم به خط مقدم دشمن که پر بود از سيم خاردار و مين و...!

چون حدود 2-3 کيلومتر عقبه نيروهاي ما سواحل و باتلاق بود پل زدن برايمان خيلي سخت بود و ما تا دو ماه بعد از شروع والفجر 8 نتوانستيم پل درست و حسابي اي در اروند بزنيم. در اين مدت ما فقط از طريق قايق تدارک ميديديم و بچه هاي ما در اين وضعيت بعضي هايشان تا عمق 30 کيلومتر در خاک دشمن پياده روي کرده بودند.

عظمت اين عمليات در همان زمان موجب واکنشهايي در سطح جهاني شد؛ چنانکه خبرگزاريهاي سرتاسر جهان به آن پرداختند.

خبرگزاري فرانسه در اين باره نوشت: امام خميني تمام قدرت خود را براي جنگ به کار گرفته است.

شبکه دو تلويزيون آلمان اينگونه عمليات والفجر 8 را تحليل کرد: تهران به تهديد هاي خود عمل کرد و جنگ وارد مرحله جديد شد.

حتي حافظ اسد، رييس جمهور وقت سوريه که خود يک فرمانده نظامي و آشنا با اينگونه مسائل بود، بارها از مسئولان کشور درخواست ديدن نقشه عمليات والفجر 8 و توضيح درباره نحوه انجام آن را داشت.

در نتيجه اين عمليات شگفت انگيز و بينظير شهر بندري و مهم فاو فتح و 600 کيلومتر مربع از خاک ايران آزاد شد.

طي اين عمليات طيف وسيعي از نيرو و تجهيزات دشمن منهدم شد، ايران بر اروند رود و شمال خليج فارس مسلط و امکان تردد کشتيها به بندر امام خميني فراهم شد.

همچنين دو پايگاه موشکي ساحل به دريا عراق در اختيار ايران قرار گرفت و با انسداد راه عراق به خليج فارس، ايران با کويت هممرز شد.

اين طراحي پيچيده مهندسي رزمي باعث شد عمليات والفجر 8 در رديف بزرگترين عملياتهاي سده بيستم قرار گيرد و در دانشگاه هاي نظامي جهان تدريس شود و علاوه بر نقش مهم در دفاع مقدس، افتخاري براي نيروهاي نظامي ايران اسلامي باشد.

اطلاعاتی برای نمایش وجود ندارد.