اظهار نظر 0

روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.

  • برگزیده خوانندگان
  • همه
مرتب کردن بر اساس : قدیمی تر

چه کسي شعار «مرگ بر آمريکا» را در تبريز رواج داد

آيت‌الله شهيد سيد محمدعلي قاضي طباطبايي از ارکان مبارزه در تبريز بود. اولين امام جمعه تبريز، در 10 آبان 1358 توسط گروهک فرقان ترور شد و به شهادت رسيد.

چه کسي شعار «مرگ بر آمريکا» را در تبريز رواج داد

به گزارش خبرگزاري فارس از تبريز، آيتالله محمدتقي آلهاشم، درباره انس خويش با شهيد قاضي طباطبايي گفت: بنده با مرحوم شهيد آيتالله قاضي طباطبايي يک روح در دو بدن بوديم. شهيد قاضي از علما، مجتهدين، مورخين و محققين بودند. ايشان عالمي جامع بودند.

امام جمعه پيشين تبريز ادامه داد: آقاي قاضي در سال 1331 قمري در تبريز متولد شدند. نسب ايشان با سي و دو واسطه به امام حسن مجتبي(ع) ميرسد. شهيد قاضي از شاگردان حضرات آيات بروجردي، امام خميني، حکيم، سيد محمود شاهرودي و حاج ميرزا باقرآقاي زنجاني بودند.

آيتالله آلهاشم با بيان اين که شهيد قاضي طباطبايي آبروي آذربايجان بودند افزود: تمام اهالي حوزههاي آذربايجان مريد ايشان بودند. انسان با فضلي بودند. از لحاظ ادب نمونه بودند و به ما هم خيلي لطف داشتند. به همه احترام ميگذاشتند و حتي به احترام يک بچه هم از جاي برخاسته و ميايستاد.

وي درباره سيره علمي شهيد قاضي گفت: از آثار مهم ايشان کتاب اربعين سيدالشهدا ميباشد. ايشان آثار قلمي زيادي را از خود به جاي گذاشتند. الفردوس الاعلي اثر مرحوم شيخ محمدحسين کاشف الغطاء را ايشان در تبريز چاپ کردند و بر کتابهاي زيادي مقدمه نوشتند.

اين عالم مجاهد، درباره سابقه مبارزاتي شهيد قاضي گفت: آيتالله قاضي طباطبايي قبل از انقلاب، انقلابي بودند. رژيم پهلوي ايشان را چند بار به شهرهاي بافق، زنجان و نجف تبعيد کرد. هنگاميکه ايشان را به بافق کرمان تبعيد کرده بودند، من به ايشان نامه نوشتم و ايشان در جواب به من نوشتند: شما دعا کنيد و مقاومت داشته باشيد، چراکه پيروزي نزديک است. اين نامه ايشان را همان زمان براي مردم خوانديم و مردم همزمان با خواندن اين نامه اشک ميريختند.  ايشان پيروزي انقلاب را پيش بيني کرده بود. در ميان انقلابيون تبريز، ايشان پيشرو  بودند.

وي با بيان اين که آقاي قاضي شعار «مرگ بر آمريکا» را در تبريز رواج داد گفت: ايشان در تبريز معروف به «خميني آذربايجان» بود. مرحوم قاضي طباطبايي محوريت انقلاب در آذربايجان را بر عهده داشت. جمعيت کثيري از اقشار مختلف و در سنين مختلف دور ايشان حلقه زده بودند. ايشان مقبول همه مردم آذربايجان بودند. صوتي از امام خميني شنيدم که در آن نوار امام فرموده بود: آقاي قاضي در تبريز از طرف ما نماينده است.

آيتالله سيد محمدعلي آلهاشم امام جمعه تبريز و نماينده ولي فقيه در استان آذربايجان شرقي نيز در گفتگو با پايگاه مرکز اسناد انقلاب اسلامي گفت: آيتالله شهيد قاضي يکي از مشوقين اصلي بنده براي ورود به حوزه علميه و شروع درس طلبگي بودند. تقريبا سال 1353 - 1354 شهيد آيت الله قاضي طباطبايي من را به سمت طلبگي سوق دادند. ايشان من و فرزندشان آقا سيد محمد تقي قاضي طباطبايي را به طلبگي تشويق کردند و من و فرزند ايشان با هم درس طلبگي را شروع کرديم.

امام جمعه تبريز ادامه داد: خاطرات زيادي از ايشان به ياد دارم؛ يکي از خاطرات که مربوط به ايام قبل از انقلاب است اين است: يک روز در مسجد بنيهاشم مراسم ختمي بود. خادم آقاي قاضي، جليل آقا من را صدا زد و گفت: آقا با شما کار دارد. من خدمت ايشان رسيدم. آقا فرمودند: ابوي منزل هستند؟ گفتم: بلي. آقا گفتند: ما براي ناهار به منزل شما ميآييم. ظهر جمعه بود. آقاي قاضي به منزل ما آمدند و گفتند: بناست از دربار افرادي به منزل ما بيايند. من نميخواستم در منزل باشم. به همين خاطر به شما زحمت دادم.

نماينده ولي فقيه در استان آذربايجان شرقي تصريح کرد: دشمن ايشان را خوب شناخته بود. واژه «خميني آذربايجان» را ساواک براي ايشان انتخاب کرد.  نقش کليدي شهيد بزرگوار آيتالله قاضي طباطبايي از ياد و خاطر هيچ کس نميرود.

وي با بيان اين که منزل شهيد قاضي در تبريز پايگاه انقلاب بود يادآور شد: نيروهاي انقلابي هميشه در منزل ايشان تردد داشتند. از روستاها و شهرهاي مختلف استان نان ميپختند و به منزل ايشان ميآوردند تا در جريان تظاهرات و راهپيماييها ميان مردم توزيع شود.

آيتالله آلهاشم ادامه داد: آقاي قاضي به ابوي ما لطف ويژهاي داشتند. خاطرم هست قبل از انقلاب در يکي از چاپخانههاي تبريز به نام چاپخانه شهامت واقع در خيابان ثقهالاسلام، کتابي را چاپ ميکردند. در اين کتاب، ابوي سؤالاتي را از شهيد بزرگوار قاضي طباطبايي پرسيده و ايشان به سؤالات پاسخ داده بود. به همين منظور ساواک جلوي چاپ اين کتاب را گرفت. اما اين کتاب بدون توجه به اعمال محدوديتهاي ساواک، به طور کامل در تهران منتشر شد. نام کتاب «روضات الجنات» بود. ساواک اصلا به موضوع کتاب توجهي نداشت و همين که با شهيد قاضي طباطبايي مصاحبه شده بود، تلاش کرد جلوي چاپ آن را بگيرد.

امام جمعه تبريز ادامه داد: در تبريز دو مسجد از اهميت خاصي برخوردار بود. يکي مسجد مقبره، مسجدي که مربوط به اجداد آقاي قاضي طباطبايي بود که الان هم در بازار تبريز داير است و  آقازاده ايشان هم اکنون در اين مسجد امام جماعت هستند. ديگري مسجد شعبان بود. مسجد شعبان، در نزديکي ميدان ساعت واقع است. نمازهاي جماعت اين مسجد رونق خاصي داشت. اين مسجد پايگاه انقلاب در تبريز بود. جوانان انقلابي شبها در اين مسجد جمع ميشدند.  آقاي قاضي روحانيون سخنور را از قم و تهران به مسجد دعوت ميکردند. وعاظي که به اين مسجد براي سخنراني دعوت ميشدند در منابر خود به صورت علني عليه رژيم ستمشاهي صحبت ميکردند.

نماينده ولي فقيه در آذربايجان شرقي گفت: آقاي قاضي ارتباط صميمانهاي با بدنه بازار تبريز داشت. اين ارتباط بي نظير بود. دليل اين ارتباط هم اين بود که ايشان اصالتا تبريزي بودند و همه را ميشناختند، اهالي بازار را با نام ميشناختند. اين يک ويژگي استثنايي بود که شهيد آيتالله قاضي طباطبايي داشتند. تمام بازار تبريز احترام ويژهاي براي اين شهيد بزرگوار قائل بودند. نقش بازار در پيروزي انقلاب نقش پر رنگي بود. بازاريان تبريز به سبب رهبري شهيد آيتالله قاضي طباطبايي، نقش خود را به خوبي در انقلاب ايفا کردند.

وي با اشاره به ترور شهيد قاضي گفت: دشمن از فکر و انديشه و محبوبيت شهيد قاضي واهمه داشت. لذا در 10 آبان سال 1358 آيتالله قاضي طباطبايي را به شهادت رساندند. بعد از شهادت ايشان، در تبريز غوغا به پا شد.

امام جمعه تبريز يکي از ويژگيهاي شهيد قاضي را ولايتمداري ايشان خواند و گفت: يکي از خصوصيات بارز ايشان ولايتمداري و عشق و علاقه ايشان به حضرت امام خميني بود. در ايام انقلاب، ايشان دائما با امام ارتباط داشتند و با ايشان مکاتبه مي کردند. افرادي از طرف آقاي قاضي مأمور بودند تا به نجف بروند و با امام ملاقات کنند و پيغامهاي دو طرف را مبادله کنند.

وي تصريح کرد: نقش شهيد قاضي طباطبايي در پيروزي انقلاب نبايد فراموش شود. مجلس ختمي را که ايشان به همراه علماي تبريز به مناسبت شهادت آيتالله مصطفي خميني در مسجد قزلي برگزار کردند، در سراسر کشور انعکاس پيدا کرد. حرکت 29 بهمن مردم تبريز به برکت رهبري شهيد قاضي طباطبايي رخ داد. از خدوند متعالي ميخواهيم روح اين شهيد بزرگوار را با ارواح شهداي کربلا محشور بفرمايد.

اطلاعاتی برای نمایش وجود ندارد.