ايران در آينده با حدود 30 درصد جمعيت بالاي 60 سال، بيشترين جمعيت سالمندي را خواهد داشت.
عليرضا نمازي متخصص سالمندي، تأثير عميق افزايش جمعيت سالمندي بر ساختار اجتماعي، اقتصادي و فرهنگي کشور بررسي کرد و گفت: سالمندي در ايران موضوع بسيار مهم و پيچيدهاي است و پيش بيني ميشود تا سال 1430 حدود 30 درصد از جمعيت کشور به سن بالاي 60 سال برسند.
وي با تاکيد بر نياز مبرم آموزش تخصصي در حوزه طب سالمندي، افزود: با وجود اينکه آموزش طب سالمندي از سال 1388 در کشور اجرا ميشود اما هنوز هم آموزش تخصصي گروههاي مرتبط با سلامت سالمندي احساس ميشود.
نمازي با تأکيد بر اهميت پوشش بيمهاي، در دسترسي سالمندان به خدمات بهداشتي و درماني، گفت: پوشش بيمههاي درماني امکان دسترسي سالمندان را به خدمات بهداشتي و درماني و توانبخشي افزايش ميدهد.
وي، پاسخگويي به نيازهاي گروه سني سالمندان را مستلزم همکاري و هماهنگي سياستگذاران، دانشگاهها و مراکز بهداشتي و درماني دانست و افزود: با آموزش و افزايش آگاهي عمومي ميتوانيم به بهبود کيفيت زندگي سالمندان کمک کنيم.
ابتلاي 70 درصد سالمندان به فشارخون
باقر لاريجاني رئيس مرکز تحقيقات غدد و متابوليسم دانشگاه علوم پزشکي تهران، با اشاره به ضرورت توجه به کيفيت زندگي سالمندان تاکيد و گفت: ايران در آينده با حدود 30 درصد جمعيت بالاي 60 سال، بيشترين جمعيت سالمندي را خواهد داشت و سياستگذاران براي حفظ کرامت آنان لازم به ابعاد مختلف زندگي سالمندان توجه
کنند.
وي در توضيح نتايج کوهورت سلامت سالمندان در بوشهر افزود: بر اساس اين مطالعه، بسياري از سالمندان کشور به بيماريهاي اين گروه سني مبتلا ميشوند به طوري که 70 درصد افراد بالاي 60 سال فشارخون، 50 درصد ديابت و 60 درصد کلسترول بالا دارند.
لاريجاني، شکستگي استخوان را يکي از آسيبهاي جدي دوره سالمندي دانست و ادامه داد: 25 درصد افرادي که در اثر پوکي استخوان، دچار شکستگي لگن ميشوند در ماه اول و 50 درصد از آنان در سال اول شکستگي فوت ميکنند و مابقي براي ادامه زندگي خود به اطرافيان وابسته ميشوند.
وي با تشريح برنامه کشورهاي توسعه يافته در حوزه سالمندي، گفت: براي مديريت سالمندان ميتوانيم از الگوي اين کشورها بهره ببريم.
تاکيد بر لزوم اجراي برنامه مراقبت و پرستاري در منزل
محمدمهدي ناصحي مديرعامل سازمان بيمه سلامت ايران، با بيان اينکه سالمندي بخشي از روند طبيعي زندگي انسان محسوب ميشود و نميتوان آن را متوقف کرد افزود: بايد با مراقبتهاي صحيح و ساده، اين روند را به سالمندي پويا تبديل کرد.
وي، سالمندي را شامل سه فرايند سالمندي جسماني، رواني و اجتماعي عنوان کرد و با تاکيد بر اهميت مراقبت در منزل از سالمندان گفت: سالمندان پيش از نياز به بستري شدن در بيمارستان، نياز به مراقبت در منزل دارند و از اين رو لازم است وزارت بهداشت، سازمان بيمه سلامت و بهزيستي برنامه مراقبت و پرستاري در منزل را در حوزههاي درمان، بيمه و خدمات رفاهي اجرايي کنند.
ناصحي با اشاره به هزينههاي سلامت سالمندي در سال 1402 گفت: 35 درصد کل هزينههاي حوزه بستري متعلق به سالمندان است و بر اين اساس دهههاي آينده حوزه بهداشت و درمان براي خانوادهها پر هزينه تر خواهد بود.
ابتلاي 94 درصد سالمندان تهراني به يک بيماري مزمن
احمد دلبري رئيس انجمن علمي طب سالمندي با اشاره به تفاوت شيب جمعيت سالمندي در کشورهاي مختلف گفت: برخي کشورها با شيب ملايم با پديده سالمندي مواجه شدند درحاليکه اين روند در جمعيت سالمندي ايران کمتر از 20 سال طول ميکشد؛ بنابراين بايد با سرعت بيشتري زيرساختها و منابع مورد نياز مواجهه با اين فرايند نوپديد جمعيتي فراهم شود.
وي با بيان اينکه حدود 94 درصد سالمندان تهراني حداقل به يک بيماري و حدود 80 درصد آنان با همزماني دو يا چند بيماري مزمن مواجه هستند افزود: شايعترين بيماريها در بين سالمندان پرفشاري خون، بيماريهاي اسکلتي عضلاني، چربي خون و بيماريهاي قلبي و عروقي گزارش شده است.
دلبري، سالمندي جمعيت را نشان دهنده دستاوردها و موفقيتهاي بزرگ سيستم بهداشت و درمان و بيمهاي دانست و افزود: از آنجا که در دوره سالمندي هزينههاي بهداشت و درمان افزايش قابل توجهي پيدا ميکند، برنامه ريزي و سياستگذاري مبتني بر شواهد ضرورت بيشتري مييابد.
منبع: مهر
اظهار نظر 0
روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.