موسسه استنادي و پايش علم و فناوري جهان اسلام در فهرستي پراستنادترين پژوهشگران پراستناد را معرفي کرده است، طبق گزارش اين موسسه 655 بانوي پژوهشگر ايراني پراستناد در ميان چهار هزار و 848 پژوهشگر پراستناد ايراني حضور دارند.
به گزارش ميزان، يکي از بانوان پژوهشگر اين فهرست زهرا امام جمعه عضو هيأت علمي دانشکدکان کشاورزي و منابع طبيعي دانشگاه تهران است که در بازه زماني 10 ساله (2024 - 2014) بر اساس اطلاعات پايگاه WoS جز يک درصد نخست پژوهشگران پراستناد جهان محسوب ميشود.
اين استاد دانشگاه درباره چالشهاي حوزه پژوهش و کمبودهاي موجود با بيان اينکه متاسفانه پژوهش در جامعه ما جايگاهي ندارد گفت: در حوزه صنايع غذايي 4 دستگاه جهادکشاورزي، بهداشت، محيط زيست و صنايع غذايي به عنوان نهادهاي مربوطه و زيربط شناخته ميشوند، اما هيچ کدام از وزرا يا مسئولان، کميتهها و يا دبيران عالي در اين حوزهها تصميمي در جهت حمايت و پشتيباني از پژوهش و پژوهشگران نگرفتهاند.
وي ادامه داد: فعالان و دانشجويان و اساتيد هرساله شاهد اين موضوع هستند که يک وزير ميآيد و با برگزاري جلسهاي تعدادي جايزه به چند پژوهشگر برتر داده و بعد همه چيز تمام ميشود؛ نه تنها حمايتي شکل نميگيرد حتي درخواستها و پيشنهادها نيز مورد توجه قرار نميگيرد به همين دليل نتايج تلاشهاي شبانه روزي پژوهشگران نيز ديده نميشود اين امر براي من به عنوان استادي که 25 سال در اين عرصه فعاليت کردهام دردناک است.
پس از ارائه پژوهش بايد مراقب افسرده نشدن همکارانم باشم
امام جمعه به تامين بودجه براي حوزه پژوهش اشاره و تاکيد کرد: منابع و بودجههايي که براي حوزه پژوهش در نظر گرفته ميشود بسيار محدود و کم است، به حدي که من استاد از محل حقوقم هزينههاي طرح پژوهشي را تامين ميکنم. در اين شرايط وقتي به مسئول محترم اعلام ميکنيم که ما از شما بودجه نميخواهيم، فقط از نتايج و دستاوردهاي ارزشمند پژوهشي که بر پايه علم استوار شدهاند در جاي خودش بهره ببريد در پاسخ با بيتوجهي مواجه و نسبت به ادامه مسير دلسرد ميشويم و اين بسيار سخت است. خواسته گروههاي پژوهشي اين است که حداقل براي دستاوردهاي علمي ارزش قائل باشيد.
اين استاد دانشگاه تصريح کرد: به يکي از مسئولان مراجعه کردم تا در مورد بهرهبرداري از نتايج يکي از طرحهاي پژوهشي با او گفتوگو داشته باشيم، اما پاسخ او برايم عجيب بود، زيرا اين مسئول گفت: «براي بهرهبرداري و بهکارگيري از اين پژهش بايد اعتمادسازي انجام دهيد» وقتي پژوهشي بر اساس اصول و فنون علمي شکل ميگيرد و نتايج آن توسط استاديد و مراجع علمي ديگر تاييد ميشود، چرا بايد چنين پاسخي دريافت کنيم؟ اگر حمايت نميکنيد حداقل از نتايج ارزشمند علمي بهرهبرداري کنيد.
امام جمعه اظهار کرد: هنگامي که يک پروژه تعريف شده و برنامهريزي و تصميمي گرفته ميشود چنانچه بر اساس پژوهش و بر پايه علوم شکل نگيرد قطعاً شکست ميخورد، اما اگر براساس اصول و پژوهشهاي علمي استوار باشد، نتايج موفق با راندمان بالايي به اجرا گذاشته ميشود. در اين ميان، گروه پژوهشي خوشحال و خرسند از اينکه توانستهاند قدمي در جهت توسعه کشور بردارند و در عين حال شرايط زندگي را براي مردم راحتتر کنند به زندگي و کار و پژوهش در حوزههاي ديگر اميدوارتر ميشوند.
وي با بيان اينکه تمام تلاش من بعد از ارائه و تکميل تحقيقات و پژوهشها اين است که به دانشجويان و همکارانم دلگرمي بدهم تا آنان افسرده نشوند گفت: تا پيش از اتمام پژوهش تلاش و دوندگي من براي کسب بودجه متمرکز ميشود، اما بعد از آن بايد به دنبال راهي براي پيشگيري و جلوگيري از افسردگي دانشجويانم باشم.
پژوهشگران زن براي اثبات خود بايد 10 برابر يک مرد کار کنند
اين استاد دانشگاه از چراغ سبز ساير کشورها براي جذب پژوهشگران برتر ايران خبر داد و تاکيد کرد: ساير کشورها دعوتنامههاي متعددي براي جذب محققان ايراني ارسال ميکنند و با وعدههاي جذاب بهدنبال جذب اين پتانسيلها هستند، اگر بهموقع و بهدرستي اقدامي در جهت جذب پژوهشگران و دانشمندان شکل نگيرد، سرعت مهاجرتها افزايش بسياري پيدا ميکند. اين درخواست حتي جديدا از سوي عربستان به کمک ايميلهايي ارسال ميشود و امکانات محيرالعقولي را وعده ميدهند. متاسفانه بسياري از پژوهشگراني که در اينجا کنار زده شده و يا با بيمهري مواجه ميشوند بار سفر بسته و مهاجرت ميکنند. برخوردهاي سرد با پژوهشگران نسل جوان نااميدي و بيرغبتي آنان را به دنبال داشته و با وعدههاي جذاب ساير کشورها از ايران ميروند.
امام جمعه اشارهاي به پژوهشهاي فردي و گروه تحقيقاتي خود داشت و افزود: در حوزه مهندسي صنايع و در بخش مواد غذايي تحقيقاتي را انجام دادهايم، اين تحقيقات منحصرا مربوط به ميوه انار، ترکيبات موثر در ادويهها و مواد پروتئيني است که از اين ميان تحقيقات بر روي انار و مقالههاي مربوط به آن مورد استناد و استقبال انجمن قلب آمريکا قرار گرفت، جالب اينکه در کشور ما هيچگونه بازخوردي در مورد اين تحقيقات علمي ديده نشد.
وي به فضاي کار پژوهشي براي بانوان اشاره و بيان کرد: سياستهاي آموزش بر پايه برابري زن و مرد در نظر گرفته شده است، با اين حال برخي از مدير گروهها که خود اساتيد دانشگاه هستند، نگاهي متفاوت نسبت به توانمندي بانوان دارند، پژوهشگران زن براي اثبات خود و جذب اعتمادها گاهي بايد 10 برابر يک مرد کار کنند، اين مهم در کنار کار خانه سخت و جانفرسا ميشود.
اين پژوهشگر پراستناد حمايت مسئولان را نکته مهمي دانست و تاکيد کرد: پژوهشگران نياز دارند تا دستگاههاي آزمايشگاهي بروز داشته باشند. متاسفانه آزمايشگاههاي ما دستگاههاي فرسوده و قديمي دارند و اين مهم کار را براي پژوهشگران بسيار سخت ميکند. در نظر گرفتن چند آزمايشگاه به عنوان آزمايشگاههاي پايه و قرار دادن دستگاههاي مدرن و بروز امري ضروري براي حوزه پژوهش محسوب ميشود.
اظهار نظر 0
روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.