اظهار نظر 0

روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.

  • برگزیده خوانندگان
  • همه
مرتب کردن بر اساس : قدیمی تر

پيش بيني تابستان سخت براي ايران

آژانس هواشناسي سازمان ملل متحد اعلام کرد که بازگشت پديده آب‌وهوايي خنک لانينا در سال جاري مي‌تواند به کاهش دما پس از ماه‌ها رکورد جهاني گرما کمک کند.

پيش بيني تابستان سخت براي ايران

پس از آنکه در سال ميلادي گذشته حاکم شدن پديده آب و هوايي ال نينو بر بخش هاي وسيعي از اقيانوس آرام تاثيراتي بر مناطق زمين گذاشت، رکورد جديد دمايي در سال 2030 ميلادي ثبت کرد و گرمترين سال ثبت شده در جهان را رقم زد، حالا آژانس هواشناسي سازمان ملل متحد از عبور از فاز النينو بازگشت پديده لانينا در سال جاري و کاهش دماي جهاني خبر مي دهد.

اما آيا اين پديده آب و هوايي برمنطقه و کشور ما اثرگذار است؟ در صورت اثرگذاري چه تاثيري بر بارش ها و آب وهواي شهرهاي ايران دارد؟رئيس مرکز ملي پيش بيني و مديريت مخاطرات وضع هوا سازمان هواشناسي کشور در اين باره گفت:« به طور کلي پيشبيني تاثير جريانات دورپيوند جوي بر دما و بارش کشور با احتمالات زياد همراه است. يکي از اين جريانها، دورپيوند نوسان جنوبي (انسو) نام دارد و داراي دو فاز لانينا و النينو است. در فصلهاي تابستان، پاييز و زمستان پيشبيني ميشود که اين دور پيوند در فاز لانينا باشد.»

 

ال نينو بر ايران اثر گذار است؟

 

دکتر صادق ضيائيان ادامه داد: «حکمفرمايي پديده آب و هوايي ال نينو در بخش هاي وسيعي از اقيانوس آرام، به طور نسبي بر منطقه ما اثراتي دارد. البته اين اثر گذاري معمولا 100 درصدي نيست و همبستگي 60 درصد روي منطقه ما اثر دارد. با اين حال ساير عوامل و دورپيوندها کمک مي کند که اين پديده تشديد و يا تضعيف شود و يا از بين برود؛ يعني اثر آن خيلي بر منطقه و کشور ما ملموس نباشد. کما اينک در سال گذشته اثر ال نيو در کشور ما خيلي ملموس نبود.»

اوافزود:« امسال در حال تغيير فاز از ال نينو به لانينا در اقيانوس آرام هستيم. درباره اثرات اين جريان دورپيوندي برکشور ما نمي توان به طور قاطع نظر داد. اما پيش بيني ها بر اساس الگوهاي هواشناسي، نشان از آن دارد که احتمالا بارش هاي پاييزي در ايران ديرتر شروع مي شود. بنابراين با توجه به اينکه خيلي از مواقع، لانينا مي تواند همراه با کم بارشي باشد، احتمال تاثير لانينا بر آب و هواي کشور ما را تقويت مي کند.

همچنين با توجه به اين که بارش هاي موسمي تابستان در جنوب شرقي ايران بيشتر از سال قبل پيش بيني مي شود، نشان از اثرگذاري نسبي بر ايران دارد.»

 

تابستان گرم در راه است

 

رئيس مرکز ملي پيش بيني و مديريت مخاطرات وضع هوا سازمان هواشناسي کشور همچنين در باره پيش بيني هواشناسي از دماي هواي کشور در تابستان گفت: «پيش بيني ما افزايش يک تا 2 درجه اي دماي هوا دراغلب مناطق کشورحکايت دارد که گرم تر از نرمال است و اين افزايش هوا هم ربطي به جريانات دورپيوندي «ال نينو» «لانينا» ندارد.»

ضيائيان تصريح کرد: «طور معمول بارشهاي تابستانه ما عدد درشتي از سهم کل بارش هاي يک ساله کشور نيست و در خوشبينانه ترين حالت، فقط 40 درصد بارش هاي يک سال در تابستان اتفاق مي افتد و پيش بيني مي شود همين مقدار کم به احتمال زياد محقق شود. اما اينکه بعضا عنوان مي شود تابستان سختي را پيش رو داريم، به عقيده من با درنظر گرفتن منابع آبي است.

چون خيلي از استان هاي نوار شمالي کشور بارش هاي مناسبي دشت نکرده اند. اگرچه کل بارش ها نزديک به ميانگين بوداما اين بارشها به دليل فعاليت چند سامانه بارشي قوي بود که در نيمه جنوبي کشور اتفاق افتاد و سهم نوار شمالي مخصوصا شهرهاي پرجمعيت ي مثل تهران و کرج و...خيلي سهم درشتي نبود.»

پديده هاي «ال نينو» و «لانينا» يک شاخص اقليمي بزرگ مقياس است که در پهنه وسيعي از آبهاي منطقه حارهاي اقيانوس آرام رخ ميدهد. زماني که دماي آب اقيانوس به عمق حدود 200 متر تغيير ميکند، اگر نيم درجه گرمتر شود وارد فاز «النينو» يا فاز گرم ميشود و اگر نيم درجه سردتر از حالت نرمال شود يعني وارد فاز «لانينا» شده است.

اطلاعاتی برای نمایش وجود ندارد.