اظهار نظر 0

روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.

  • برگزیده خوانندگان
  • همه
مرتب کردن بر اساس : قدیمی تر

پشت پرده بازي کشورهاي غربي - عربي در لبنان

درخواست سفارتخانه هاي امارات، قطر، عربستان، کويت، بحرين و آلمان از اتباع خود براي خروج از لبنان به بهانه درگيري داخلي در اردوگاه فلسطيني عين الحلوه واقع در شهر صيدا در جنوب اين کشور صورت گرفته و اين در حالي است که چندين روز است که آرامش در اين اردوگاه برقرار است.

پشت پرده بازي کشورهاي غربي - عربي در لبنان

درگيريهاي اردوگاه عين الحلوه ميان گروه هاي فلسطيني و با ترور يکي از افسران ارشد جنبش فتح و سه نفر از محافظانش در داخل اين اردوگاه آغاز شد که چند روزي مي باشد، خاتمه يافته است.

 درگيريهاي عين الحلوه در روزهاي نخست هشت کشته و بيش از 50 زخمي برجاي گذاشت و 60 درصد ساکنان اين اردوگاه، منازل خود را ترک کرده بودند که چند روزي است با آرام شدن اوضاع به خانه هاي خود باز گشته اند.

 

به دنبال اقدام کشورهاي عرب حاشيه خليج فارس و آلمان

 

در واکنش به هشدارهاي امنيتي کشورهاي عربستان، کويت، امارات و همچنين آلمان به اتباع خود در لبنان، «نبيه بري» رئيس پارلمان اين کشور اعلام کرد که درخصوص وضعيت لبنان و اردوگاه عين الحلوه، مساله نگران کنندهاي وجود ندارد.

بري در گفت وگو با شبکه الميادين افزود: من از بيانيه سفارتخانهها(ي عربي و آلمان) تعجب کردم و هيچ چيز امنيتي وجود ندارد که اين هشدار را ايجاب کند.

بري تأکيد کرد که محدود کردن هشدار به مناطق درگيري در نزديکي اردوگاه عين الحلوه قابل درک است، اما درخواست براي خروج شهروندان اين کشورها از لبنان قابل درک نيست.

 

سناريوهاي پيش رو

 

کارشناسان و تحليلگران مسايل منطقه دو موضوع و سناريو براي اقدام کشورهاي عربستان، کويت، امارات و همچنين آلمان در لبنان متصور هستند؛ سناريوي اول، درباره تعيين رييس جمهور تحميلي به لبنان و سناريوي دوم، درخصوص جلوگيري از فروپاشي رژيم صهيونيستي با انتقال بحران اين رژيم به خارج سرزمين هاي اشغالي با حمله به لبنان مي باشد.

 سناريوي اول:

نزديک به چهار سال است که مردم لبنان با مشکلات اقتصادي شديد، نبود دولت مستقر و همچنين خالي بودن کرسي رياست جمهوري دست وپنجه نرم مي کنند. اين شرايط باعث شده تا برخي کشورهاي غربي - عربي نيز با سوءاستفاده از شرايط موجود اقدام به تحميل نظرات خود به ويژه درخصوص تعيين رييس جمهور جديد براي لبنان کنند.

با تحويل کاخ بعبدا از سوي «ميشل عون» در تاريخ هشتم آبانماه سال 1401، جريان هاي لبناني نتوانسته اند بر سر تعيين رييس جمهور جديد اين کشور به توافق برسند، از اين رو کشورهاي غربي - عربي به دنبال فرد تحميلي خود به لبنان هستند؛ تاکنون بيش از 12 بار پارلمان لبنان براي تعيين رييس جمهور جديد تشکيل جلسه داده ولي به نتيجه اي نرسيده است.

روزنامه لبناني «الديار» در مطلبي به نوبه خود از وجود تحرکات آمريکايي-قطري در قبال جناح مخالفان براي متحد کردن صفوف آنها پشت سر نامزدي ژنرال «جوزف عون»، فرمانده ارتش لبنان، براي تصدي رياست جمهوري خبر داده، گزينه اي که مورد توافق اکثر جريان ها و احزاب لبناني نيست و اين در حالي است که گفت وگوهاي جدي و سازنده درباره گزينه رياست جمهوري لبنان بين حزبالله و جريان ملي آزاد چند روزي است دوباره کليد خورده و ادامه دارد و جناح مخالفان خود را براي مقابله با سناريوي موفقيت اين گفت وگوها با صفبندي در پشت نامزدي ژنرال «جوزف عون»، آماده ميکند، زيرا عون را جدي ترين نامزد براي رويارويي با «سليمان فرنجيه» رئيس جريان المرده و نامزد حزب الله و جنبش امل مي داند.

 بر اساس اطلاعات روزنامه الديار، ايالات متحده آمريکا سطح دخالت خود را در پرونده رياست جمهوري لبنان افزايش داده و با حمايت از طرح قطر در تلاش است تا به طور جدي درباره نامزد فرماندهي ارتش بازار گرمي کند و تماس هايي به دور از انظار براي متحد کردن جناح اپوزيسيون پشت سر فرمانده ارتش لبنان جهت نامزدي براي تصدي رياست جمهوري لبنان انجام مي دهد.

 به گفته منابع ديپلماتيک، انتظار ميرود که قطر قبل از بازگشت لودريان وزير خارجه فرانسه به بيروت، بر فعاليت خود براي ايجاد حلقه اي محکم در اطراف فرمانده ارتش لبنان بيفزايد؛ حتي اگر لازم باشد مدت قانوني لازم سپري شده و او در اوايل سال آينده بازنشسته و به طور طبيعي نامزد رياست جمهوري لبنان شود. در همين راستا، معلوم شد که حزب «نيروهاي لبناني» و حزب «کتائب» به همراه تعداد قابل توجهي از نمايندگان تشکل هاي «تغيير» و «مستقل» اهل سنت، بيش از هر زمان ديگري به موضع گيري واحدي براي براي کنار گذاشتن «جهاد ازعور» نامزد تصدي پست رياست جمهوري به نفع جوزف عون نزديک شده اند، اما زمان آن همچنان نامشخص است و آنها در انتظار تماس ها بين آمريکا و قطر هستند که سرنوشت ساز براي آنها خواهد بود.

 «نبيه بري» رئيس پارلمان لبنان نيز در گفت وگو با روزنامه الجمهوريه اعلام کرده که «گفت وگوهاي طرف هاي لبناني در ماه سپتامبر (شهريور) فرصتي براي دستيابي به توافقي است که به بحران رياست جمهوري لبنان پايان مي دهد و بايد سرمايه گذاري کرد و نبايد از آن غافل شد؛ اگر توافق کنيم، رئيس جمهور انتخاب مي شود و وضعيت بهبود مي يابد، اما اگر توافق نکنيم، وارد يک دالان تاريک خواهيم شد و لبنان هزينه هاي بسيار سنگيني خواهد پرداخت».

 سناريوي دوم:

شرايط اين روزها و ماههاي رژيم موقت صهيونيستي بسيار پيچيده شده به حدي که برخي از کارشناسان مسايل منطقه درگيري هاي داخلي و در ادامه شمارش معکوس فروپاشي اين رژيم را پيش بيني کرده اند؛ از اين رو سران تل آويو براي فرار از اين مخمصه به دنبال کشاندن بحران موجود به خارج از مرزهاي سرزمين هاي اشغالي مي باشند و در اين بين مقامات تل آويو چندين بار اقدام به تهديد حزب الله کرده اند، موضوعي که با واکنش مقتدرانه دبيرکل حزب الله مواجه شده است.

 در هفته هاي اخير همچنين تنش هاي مرزي ميان حزب الله لبنان و رژيم صهيونيستي صورت گرفته و برخي منابع و محافل صهيونيستي از احتمال يک برخورد نظامي ميان دو طرف خبر مي دهند.

 در همين راستا برخي از کارشناسان و تحليلگران صهيونيست نيز با فضا سازي خواستار انجام يک عمليات بازدارنده از سوي ارتش رژيم صهيونيستي عليه حزب الله لبنان هستند.

در اين ميان کارشناسان صهيونيست توصيه مي کنند که ارتش رژيم صهيونيستي دست به يک عمليات پيشگيرانه عليه حزب الله لبنان بزند.

به عقيده کارشناسان صهيونيست، حزب الله همچنان به تضعيف قدرت بازدارندگي اسرائيل ادامه مي دهد، از اين رو اسرائيل نياز به اقدام نظامي گستردهتري براي بازدارندگي حزب الله خواهد داشت. به عقيده آنها يک حمله پيشگيرانه غافلگيرکننده به حزب الله لبنان، حتي اگر منجر به درگيري چند روزه شود، ضروري است و اسرائيل بايد اقداماتي مانند هدف قرار دادن سايت هاي توليد و شليک موشک هاي حزب الله انجام دهد.

در مقابل سيد «حسن نصرالله» دبيرکل حزب الله روز عاشورا در سخناني حماسي، آمادگي کامل مقاومت در مقابل تجاوزهاي رژيم صهيونيستي به خاک لبنان را اعلام کرد؛ اعلامي که لرزه بر اندام سران تل آويو انداخت و آنها را ابتدا به واکنش و سپس به عقب نشيني واداشت.

دبيرکل حزبالله لبنان در سخنراني عاشورايي امسال خود در ضاحيه بيروت بار ديگر تاکيد کرد که مقاومت کاملا (در برابر دشمن صهيونيستي) آماده است و در مقابل حماقت اسرائيل در قبال لبنان، هيچگونه اهمالي نخواهد کرد. مقاومت لبنان کوتاهي نخواهد کرد و آماده بازدارندگي، مقابله و آزادسازي اراضي لبنان در مقابل هرگونه حماقت اسرائيلي است.

وي همچنين تصريح کرد که «اين لبنان است که مورد تجاوز قرار گرفته و اسرائيل هنوز بخشي از خاک ما را تحت اشغال دارد. آنها (صهيونيست ها) بخشي از منطقه (روستاي) «غجر» (ghajar) را اشغال کردهاند و با وقاحت از اقدامات تحريکآميز سخن ميگويند».

 دبيرکل حزب الله لبنان اظهار داشت که «در رسانه ها مي گويند که امروز يا فردا نخست وزير دشمن صهيونيست با ژنرال هاي خود درباره بررسي و نوع برخورد با مسئله مرزهاي جنوب لبنان ديدار خواهد کرد؛ به آنها مي گوييم که درباره هرگونه حماقت و گزينه هاي اشتباه برحذر باشيد؛ مقاومت لبنان مماشات نخواهد کرد و آماده بازدارندگي و مقابله و آزادي سرزمين خود در برابر هرگونه حماقت اسرائيلي است».

 به دنبال سخنراني عاشورايي دبيرکل حزبالله، ارتش رژيم صهيونيستي نظاميان، امکانات و تجهيزات خود را در شمال سرزمينهاي اشغالي (هم مرز با لبنان) تقويت و نتانياهو نيز در نشستي فوق العاده با وزير جنگ و فرماندهان نظامي رژيم صهيونيستي، به بررسي سخنان سيد حسن نصرالله، سناريوهاي فراروي تلآويو در قبال مقاومت، ارزيابي اوضاع و وضعيت اطلاعاتي بويژه پس از برپايي چادرهاي منسوب به حزبالله در منطقه مرزي پرداخت.

نخست وزير رژيم صهيونيستي نيز در سخناني که ترس در آن کاملا هويدا بود، مدعي شد که براي سيد حسن نصرالله، دبيرکل حزب الله لبنان بهتر است که قدرت ارتش اسرائيل را امتحان نکند، زيرا در روز امتحان صهيونيست ها را در کنار هم متحد خواهد ديد.

 نتانياهو که پس از سخنان دبيرکل حزب الله با دستپاچگي فرماندهان اين رژيم را دور هم جمع و نشست فوق العاده برگزار کرده بود، همچنين ادعا کرد که از اظهارات دبيرکل حزب الله لبنان غافلگير و متعجب نشده، زيرا نصرالله مي داند که امتحان کردن اسرائيل(رژيم صهيونيستي) فايده اي براي او و لبنان نخواهد داشت.

 «يواف گالانت» وزير جنگ رژيم صهيونيستي نيز در نشست هفتگي کابينه نتانياهو در واکنش به سخنان دبيرکل حزب الله مدعي شد که در صورت هرگونه حمله به اراضي اشغالي، لبنان را به عصر حجر بازميگردانيم.

هنوز ساعاتي از تهديدهاي توخالي نتانياهو و گالانت نگذشته بود که رسانههاي رژيم صهيونيستي شامگاه يکشنبه گزارش دادند که مقامهاي امنيتي اين رژيم در نشست امنيتي کابينه بنيامين نتانياهو گفتند که «خواهان رويارويي با حزب الله لبنان نيستند».

روزنامه عبري زبان «يديعوت آحارونوت» در اين باره نوشت که بنيامين نتانياهو نخست وزير اسرائيل در نشست با «يوآو گالانت» وزير جنگ، «هرتزي هالوي» رئيس ستاد ارتش و روساي شوراي امنيت، موساد و شين بت، توصيهها و برنامههاي پيشنهادي را از ارتش و نهادهاي امنيتي در خصوص واکنش به سخنان نصرالله دريافت کرده است.

 اين رسانه صهيونيستي افزوده است که مقامات امنيتي در اين جلسه گفتند که «خواستار رويارويي با حزب الله نيستند».

 کانال 11 رژيم صهيونيستي نيز به نقل از منابع آگاه صهيونيستي گزارش داد که در نشست امنيتي کابينه نتانياهو، ارتش اسراييل حمايت خود را از انجام «مذاکرات» از طريق يک ميانجي بين المللي در رابطه با مناقشه مرزي بين (رژيم) اسرائيل و لبنان اعلام کرد.

مقامات تل آويو که از طرفي با بحران داخلي و از طرف ديگر به توان و اقتدار حزب الله ايمان دارند و همچنين به توخالي بودن سخنان خود واقف هستند، از اين رو براي ملتهب نشاندن اوضاع لبنان با کمک دوستان غربي - عربي خود همچون آلمان، امارات و بحرين درصدد بزرگ نشان دادن اوضاع اردوگاه عين الحلوه مي باشند، موضوعي که فقط در محدوده چند کيلومتر و فقط در داخل محدوده اين اردوگاه اتفاق افتاده و آثار و تبعاتي در خارج اين اردوگاه نداشته است.

 صهيونيست ها سعي دارند با کمک دوستان اندک خود به هر طريق شده از فشارهاي همه جانبه و به ويژه از فشارهاي داخلي که دودمان رژيم صهيونستي را هدف قرار داده با انتقال آن به لبنان تا حدي خلاص شوند تا بتوانند نفسي تازه کنند؛ هرچند شواهد موجود نشان مي دهد که معترضين به اقدامات قضايي نتانياهو دست بردار نيستند و 31 هفته مداوم است که اعتراضات پي درپي خود را ادامه مي دهند و اين اعتراضات روزبه روز گسترده تر هم مي شود و پاي شمار زيادي از نظاميان و ماموران امنيتي اين رژيم را نيز به ميدان آورده و راه فراري براي بنيامين نتانياهو نگذاشته است.

اگرچه به دليل شرايط داخلي در سرزمين هاي اشغالي، احتمال انجام يک اقدام نظامي گسترده عليه حزب الله لبنان از سوي رژيم صهيونيستي در حال حاضر بعيد است، اما باتوجه به توصيه هاي کارشناسان و تحليلگران نظامي صهيونيست براي ترميم بازدارندگي در مقابل فعاليت هاي حزب الله لبنان، اين احتمال وجود دارد که صهيونيست ها به منظور ارسال پيام هشدار، دست به انجام يک عمليات محدود عليه نيروهاي حزب الله لبنان بزنند، ولي در عين حال مطمئن هستند که با پاسخ کوبنده حزب الله مواجه خواهند شد.

نکته مهم در اين بين، دام نتانياهو براي برخي کشورهاي عرب حاشيه خليج فارس مي باشد که وي براي آنها پهن کرده و آنها را با خود همراه نموده است، دامي که براي خلاصي خود بوده ولي هيچگونه نفعي براي کشورهاي عربي جز همراهي با صهيونيست ها نخواهد داشت. از اين رو کشورهاي عربي بايد مراقب توطئه صهيونيستي باشند و در دام نتانياهو نيفتند.

 موضوع اساسي در اين بين اين است که جريان هاي لبناني در شرايط فعلي که از سويي آتش بحران، سرزمين هاي اشغالي را فرا گرفته و سران اين رژيم به دنبال ايجاد توطئه جديد و انتقال آن به خارج اسراييل (به ويژه لبنان) مي باشند و از سوي ديگر لبنان نيازمند رسيدن به وحدت درباره انتخاب رييس جمهوري ملي مي باشد، بايد عزم خود را جزم کنند تا هرچه سريعتر نسبت به انتخاب رييس جمهور مورد نظر بدون دخالت ديگر کشورها به توافق برسند که با اين کار هم شرايط در لبنان روبه بهبودي مي رود و هم تير سران تل آويو عليه حزب الله و لبنان به سنگ مي خورد و با گسترش دامنه آتش اعتراضات در سرزمين هاي اشغالي، رژيم صهيونيستي هر لحظه به سراشيبي سقوط نزديک تر مي شود.

 منبع: ايرنا

اطلاعاتی برای نمایش وجود ندارد.