اظهار نظر 0

روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.

  • برگزیده خوانندگان
  • همه
مرتب کردن بر اساس : قدیمی تر

وظايف دستگاه‌هاي اجرايي در قانون عفاف و حجاب

حجاب اسلامي به عنوان يک موضوع اجتماعي و فرهنگي در جوامع اسلامي، همواره مورد توجه و بحث قرار گرفته است. اين مقوله نه تنها جنبه‌هاي ديني و معنوي دارد، بلکه در ابعاد اجتماعي و سياسي نيز تأثيرات عميقي را به همراه مي‌آورد. در شرايط کنوني مجلس شوراي اسلامي با تصويب «قانون حمايت از خانواده از طريق ترويج فرهنگ عفاف و حجاب» به دنبال تقويت ظاهر اسلامي و ارتقاء فرهنگ عمومي جامعه است.

وظايف دستگاه‌هاي اجرايي در قانون عفاف و حجاب

با اين حال، اين امر نيازمند توجه به عمق مسائل فرهنگي و اجتماعي دارد.

به گزارش خبرگزاري فارس، از ترويج اثباتي و ايجابي گرفته تا ترويج سلبي، هر يک از اين عوامل نقش مهمي در شکلگيري نگرش جامعه نسبت به حجاب و عفت خواهند داشت. با توجه به اهميت اين موضوع، ضروري است تا درک عميقتري از ابعاد مختلف قانون مصوب مجلس به دست آوريم و راهکارهاي مؤثري براي ترويج فرهنگ حجاب ارائه دهيم.

 

تعريف 137 وظيفه براي دستگاههاي اجرايي

متن نهايي قانون «حمايت از خانواده از طريق ترويج فرهنگ عفاف و حجاب» معروف به قانون حجاب پس از رفت و برگشتهاي متعدد ميان مجلس و شوراي نگهبان در 74 ماده و مجموعا در 5 فصل تنظيم و نهايي شده است. فصل اول اين قانون به کليات و تعاريف پرداخته، فصل دوم به وظايف عمومي دستگاه هاي اجرايي، فصل سوم به تکاليف اختصاصي دستگاه هاي اجرايي پرداخته، فصل چهارم، به وظايف عمومي و مسووليتهاي اجتماعي و فصل پنجم نيز به جرائم و تخلفات پرداخته است.

تهيه دستورالعمل سالانه طراحي، توليد و عرضه لباس و معيارها و شرايط واردات لباس متناسب با سبک زندگي ايراني اسلامي، دستورالعمل سالانه طراحي، توليد و عرضه اسباب بازي، عروسک و مجسمه از جمله اقداماتي است که در فصل دوم بهعنوان وظايف عمومي دستگاههاي اجرايي آمده است.

 

وزارت ارشاد؛ رصد و پايش قانون عفاف و حجاب

در فصل سوم که مربوط به تکاليف اختصاصي دستگاههاي اجرايي است، وزارت ارشاد اسلامي مکلف به ايجاد نظام جامع رتبه بندي محصولات فرهنگي، عدم صدور هر نوع مجوزي براي آثار مغاير با شاخصها و اهداف اين قانون، تدارک، تمهيد و تقويت توليدات هنري و رسانهاي تأثير گذار شده است.

يکي از مهمترين وظايف وزارت ارشاد در اين قانون رصد و پايش سالانه تأثير اجراي اين قانون با نظارت و هماهنگي دبيرخانه شوراي عالي انقلاب فرهنگي و گزارش آن به مجلس براي بررسي تخصصي در کميسيونهاي مجلس است.

 

رسانه ملي؛ الگوسازي، روشنگري، آگاه سازي

تهيه و پخش برنامههاي راديويي و تلويزيوني جهت معرفي و ترويج نمادهاي سبک زندگي اسلامي خانواده محور، آگاه سازي و روشنگري درباره فعاليت جريانهاي  فعال عليه خانواده، ترغيب و تشويق هنرمندان براي توليد محتواي هنري رسانهاي جهت تعميق فرهنگ عفاف و حجاب، استفاده از الگوهاي کارگروه ساماندهي مد و لباس براي الگوسازي پوشش مناسب از جمله وظايف سازمان و صدا و سيما است.

در اين قانون 12 وظيفه براي سازمان صدا و سيما تعريف شده است که شامل تدوين دستورالعمل توليد محتواي صوت و تصوير فراگير، جلوگيري از توليد و پخش محتواي صوت و تصوير فراگير مروج فساد و برهنگي، تهيه دستورالعمل توليد محتواي صوت و تصوير فراگير در سکوهاي انتشار و عدم انعقاد قرارداد با افرادي که کشف حجاب کرده و يا از برهنگي حمايت کردهاند، ميشود.

 

سازمان تبليغات؛ استفاده از ظرفيت مساجد و هيئتهاي مذهبي

در قانون جديد حجاب و عفاف 5 وظيفه براي سازمان تبليغات اسلامي تعريف شده که برنامه ريزي براي استفاده از ظرفيت مساجد و هيئتهاي مذهبي با همکاري حوزه علميه، حمايت از توليدات و محصولات فرهنگي و نوشت افزار از جمله آنها هستند.

همچنين تدوين فرآيندهاي تبليغي جهت فرهنگ سازي و تدوين محتواي مکتوب و چند رسانهاي جهت تبليغ مبلغان ظرف سه ماه پس از ابلاغ قانون از جمله وظايف کليدي اين سازمان است.

 

6 وظيفه آموزش و پرورش در قانون حجاب و عفاف

آموزش و ترويج سبک زندگي اسلامي خانواده محور در کليه مقاطع تحصيلي، فرهنگ سازي عفاف و حجاب با برپايي جلساتي اموزشي براي کارکنان، معلمان و خانوادهها، تهيه آيين نامه الگوي پوشش مناسب مبتني بر فرهنگ اسلامي و متناسب با شرايط اقليمي از جمله مهمترين وظايف آموزش و پرورش در اين قانون است.

همچنين نظارت بر مراکز خصوصي و موسسات علمي که از وزارت آموزش و پرورش مجوز دريافت ميکنند بر عهده اين وزارتخانه است.

 

وزارت علوم و بهداشت؛ افزايش اعطاي تسهيلات ازدواج دانشجويي

اولويت بخشي به طرحهاي پژوهشي کلان، بازنگري، اصلاح و اجراي دستورالعملها و توصيه نامهها در راستاي گسترش فرهنگي عفاف و حجاب، ترويج سبک زندگي خانواده محور در محيط دانشگاهها از جمله وظايف وزارت علوم است.

اين وزارت خانه مکلف شده اعطاي تسهيلات ازدواج دانشجويي را افزايش داده و به طرحهاي ساخت خوابگاه متأهلي براي دانشجويان اولويت دهد.

در اين قانون 7 وظيفه به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي محول شده است؛ بازنگري، اصلاح و اجراي دستورالعملهاي رفتاري و آيين نامه پوشش استادان، دانشجويان و کارکنان جزو وظايف اين وزارتخانه است. تهيه، ابلاغ و نظارت دستورالعملهاي پوشش در اماکن درماني خصوصي و دولتي و افزايش اعطاي تسهيلات ازدواج دانشجويي بخش ديگري از وظايف اين وزارتخانه است.

تهيه دستورالعملهاي لازم جهت رعايت عفاف و حجاب در پاکهاي علم و فناوري و شرکتهاي دانش بنيان، نظارت بر اجراي قانون در مراکز تابعه، حمايت از مجموعههاي خلاق و فناوريهاي نرم نيز جزو وظايف معاونت علمي و فناوري رئيس جمهور است.

وزارت کشور؛ تهيه شناسنامه اجتماعي کشور بر پايه آمايش سرزميني

وزارت کشور نيز در اين قانون مکلف به انجام 7 وظيفه شده است که مهمترين آنها تهيه شناسنامه اجتماعي کشور بر پايه طرحهاي امايش سرزميني است.

ارائه گزارشهاي ادواري 6 ماهه  و موردي از اجراي قانون با همکاري استانداران از ديگر وظايفي است که وزارت کشور موظف به انجام آن است.

 

شهرداريها؛ گسترش فضاهاي تفريحي و ورزشي زنان

ايجاد و تخصيص فضاي تفريحي و ورزشي اختصاصي براي بانوان، تخصيص حداقل بيست درصد از بوستانها براي بانوان، گسترش ساخت مناطق خاص شنا براي بانوان و آقايان و افزايش وسايل حمل و نقل عمومي ويژه بانوان از جمله وظايف تعريف شده براي شهرداريها و دهياريها در قانون حمايت از خانواده از طريق ترويج فرهنگ عفاف و حجاب است.

اختصاص حداقل 30 درصد تخفيف اجاره بها و ساير هزينههاي مربوط به شهرداريها پس از تصويب شوراي شهر براي مراکز عرضه محصولات حجاب و عفاف از ديگر وظايف  شهرداريها و دهياريها در اين قانون است.

 

وزارت ورزش؛ تجليل از ورزشکاران مروج حجاب و عفاف

وزارت ورزش و جوانان نيز به منظور محقق کردن اهداف قانون حجاب و عفاف نيز مکلف به انجام 7 وظيفه بهصورت تخصصي شده است؛ حمايت از تشکلهاي مردمي فعال در عرصه عفاف و حجاب، تجليل و تشويق ورزشکاران مروج فرهنگ عفاف و حجاب و لغو مجوز تشکلهايي که به هر نحوي مروج بي حجابي هستند، بخشي از اين وظايف به شمار ميآيند.

همچنين در اين قانون به موضوع لباس ورزشکاران ملي پرداخته و وزارت ورزش و جوانان مکلف شده که طراحي لباسهاي مناسب براي ورزشکاران زن و مرد بايد با همکاري کارگروه ساماندهي مد و لباس باشد.

 

ممانعت از ورود لباس ممنوعه به کشور

در اين قانون وظايفي نيز براي وزارت امور اقتصادي و دارايي تعريف شده است که ممانعت از ورود لباس ممنوعه، مجسمه و عروسک و ساير محصولات مروج برهنگي و بي عفتي از جمله آنها است.

اولويت دهي به طراحان و واحدهاي فعال در حوزه محصولات حجاب و عفاف در تسهيلات و استفاده از ظرفيتهاي قانوني در حوزه ماليات از جمله اين موارد است.

 

10 وظيفه براي صمت

برنامه ريزي و تسهيل در جهت توليد مکفي منسوجات از مواد اوليه با کيفيت به منظور توليد لباس ملي با قيمت مناسب، فراهم کردن ارتباط موثر بين طراحان و توليد کنندگان لباس و حمايت از توليد کنندگان لباس ملي بهويژه چادر مشکي از جمله اين موارد هستند.

حمايت از واحدهاي توليدي پوشاک مورد تأييد کارگروه ساماندهي مد و لباس و نظارت بر رعايت شاخصهاي عفاف و حجاب در تبليغات تجاري از ديگر وظايف وزارت صنعت، معدن و تجارت در اين قانون است.

 

تأمين زمين مناسب براي ساخت مسکن جوانان

وزارت راه و شهرسازي نيز براي تحقق اهداف اين قانون مکلف به تأمين زمين مناسب براي ساخت مسکن جوانان جهت سهولت در امر ازدواج شده است. همچنين برنامه ريزي، طراحي و اقدام براي ايجاد زيرساختهاي لازم به منظور احداث فضاهاي مناسب براي بانوان از ديگر وظايف اين وزارتخانه است.

در اين قانون 5 وظيفه براي وزارت راه و شهرسازي تعريف شده و انها را مکلف به هماهنگي با سازمان تبليغات اسلامي به منظور اشاعه فرهنگ اسلامي براي مسافران شده است.

 

توسعه گردشگري اسلامي

وزارت ميراث فرهنگي نيز بايد براي گسترش گردشگري اسلامي برنامه ريزي کند و با تهيه و تدوين دستورالعملهاي جديد بر عملکرد آژانسهاي مسافرتي نظارت کنند.

اطلاع رساني به گردشگران خارجي درباره قوانين جمهوري اسلامي از ديگر وظايفي است که در اين قانون به وزارت ميراث فرهنگي محول شده است.

تشويق و حمايت از سازمانهاي مردم نهاد، همکاري با صدا و سيما و وزارت ارشاد و پيگيري براي گسترش فرهنگ ايراني اسلامي از جمله وظايف معاونت زنان رئيس جمهور در اين قانون است.

 

توجه به بُعد ايجابي در تصويب قانون

رئيس مجلس شوراي اسلامي در نشست خبري اخير خود در اين باره گفت: اين لايحه وقتي از سوي قوه قضائيه ارائه شد، 9 ماده داشت، اما چون قوه قضاييه فقط در لايحه بخش قضائي آن را تقديم کرده و بحث جرمانگاري بوده است، دولت آن را به 13، 14 ماده تبديل و بعضي موارد را اضافه کرد.

بنا بر گفته محمد باقر قاليباف وقتي اين لايحه به مجلس آمد، نمايندگان به اين جمعبندي رسيدند که بايد ابعاد مختلف حجاب ديده شود. او ميگويد: حجاب بُعد شرعي و ديني، بُعد سياسي و فرهنگي و بُعد حقوقي، فلسفي و هويتي دارد و و همه ابعاد را داراست به همين دليل موضوع پيچيدهاي است. اين موضوع اجتماعي است. همه ابعاد حجاب را کامل بايد ببينيم و نبايد فقط موضوعات سلبي را نگاه کنيم بلکه ايجابي هم بايد نگاه شود.

وي با بيان اينکه مجلس بُعد ايجابي اين کار را نگاه کرد، گفت: در صحن مجلس گفتيم 32 دستگاه ماموريتهايي داشتند و 31 دستگاه آن مسئوليت را انجام ندادهاند، حالا بيايم دوباره يک قانون بنويسيم چه چيزي را ميخواهيم حل کنيم؟

رئيس مجلس ميافزايد: ما با اين قانون در حقيقت آمديم آن دستگاهها را مکلف کرديم تا به وظايف خود عمل کنند. در بخش جرمانگاري هم تلاش کرديم که اين لايحه را سطحبندي کنيم. مثلاً اگر بخواهم ويژگيهاي آن را تشريح کنم سعي کرديم هرگونه درگيري و اقدام مستقيم در قانون جلويش گرفته شود. در قانون ديگر گشت ارشاد نيست. اينها را دقت کرديم و ضمانت اجرايي قانون را مشخص کرديم. يعني به طور روشن گفتيم کشف حجاب، بدحجابي، برهنگي اينها را روشن کرديم.

اطلاعاتی برای نمایش وجود ندارد.