اظهار نظر 0

روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.

  • برگزیده خوانندگان
  • همه
مرتب کردن بر اساس : قدیمی تر

وضعيت حجاب دختران و زنان در بلغارستان

پايگاه جامعه و فرهنگ ملل نوشت: مسئله حجاب و پوشش زنان مسلمان در بلغارستان، در کنار ساير مسائل مرتبط با هويت ديني و فرهنگي، به دليل تاريخچه پيچيده و تاثيرات مختلف سياسي و اجتماعي، اهميت بسياري دارد.

وضعيت حجاب دختران و زنان در بلغارستان

بلغارستان بهعنوان کشوري که از زمانهاي دور با اسلام و مسلمانان در تعامل بوده، اکنون با چالشهايي از جمله اسلامهراسي، سياستهاي همگرايي اجتماعي و تنوع ديني مواجه است. در اين تحليل به ابعاد گوناگون حجاب زنان مسلمان در اين کشور پرداخته ميشود.

 

تاريخچه حضور اسلام و مسلمانان در بلغارستان

 

اسلام در بلغارستان، بهويژه در دوره حکومت امپراتوري عثماني، در اين منطقه نهادينه شد. با نفوذ عثمانيها، جامعه بلغارستان شاهد ورود جمعيت بزرگي از مسلمانان، بهويژه ترکهاي عثماني و مسلمانان بالکان بود. اين امر باعث شد که سنتهاي اسلامي، از جمله حجاب، در بخشهاي مختلف جامعه نهادينه شود. به ويژه در مناطق روستايي و مناطقي با جمعيت مسلمان، پوشش اسلامي در ميان زنان يک امر رايج و قابل مشاهده بود. پس از استقلال بلغارستان از عثماني و بهخصوص در دوران حکومت کمونيستي، پوشش اسلامي و حجاب با محدوديتها و سرکوبهايي مواجه شد. رژيم کمونيستي تلاش داشت تا تأثيرات ديني را از زندگي عمومي جامعه حذف کند و در اين راستا، زنان مسلمان نيز با فشارهايي براي کنار گذاشتن حجاب مواجه شدند. اما پس از فروپاشي کمونيسم در اوايل دهه 90 ميلادي، آزاديهاي مذهبي از نو احيا شد و بسياري از زنان مسلمان دوباره به پوشش اسلامي روي آوردند.

 

وضعيت کنوني حجاب در بلغارستان

 

امروزه زنان مسلمان در بلغارستان آزاد هستند که در زندگي شخصي و مذهبي خود حجاب داشته باشند. در مناطق با اکثريت مسلمان، بهويژه در جنوب شرقي بلغارستان، در استانهايي مانند کاردزالي و راضيگراد، پوشش اسلامي بخشي از زندگي روزمره است. در اين مناطق، سنتهاي اسلامي و از جمله پوشش زنان در کنار هويت فرهنگي و قومي مسلمانان ترک و رومانيايي همچنان حفظ شده است.

با اين حال، در شهرهاي بزرگ و مناطقي که اکثريت جمعيت را مسيحيان ارتدوکس بلغار تشکيل ميدهند، وضعيت متفاوت است. زنان محجبه در اين مناطق ممکن است با نگرشهاي منفي، تبعيضآميز و حتي گاه با موارد اسلامهراسي مواجه شوند. برخي از زنان مسلمان از فشارهاي اجتماعي و حتي اقتصادي شکايت ميکنند و معتقدند که حجابشان باعث ميشود در محيطهاي کاري و عمومي با تبعيض مواجه شوند.

 

نقش قوانين و سياستهاي دولتي

 

بلغارستان بهعنوان عضوي از اتحاديه اروپا، ملزم به رعايت حقوق اقليتهاي ديني و قومي است. بنابراين از لحاظ قانوني، هيچ محدوديت صريحي براي استفاده از حجاب در محيطهاي عمومي وجود ندارد. با اين حال، در برخي از نهادها و سازمانهاي دولتي، بحثهايي پيرامون ممنوعيت حجاب در فضاهاي آموزشي و محيطهاي کاري مطرح شده است. برخي مدارس يا ادارات عمومي، بر اساس قوانين داخلي خود، زنان محجبه را از استفاده از پوشش اسلامي منع کردهاند. اين موضوع، بهويژه در رسانهها و محافل سياسي، مورد بحثهاي جدي قرار گرفته است.

با وجود اين، هيچ قانون ملي يا فراگير در بلغارستان وجود ندارد که پوشش اسلامي را بهطور کامل ممنوع کند. از سوي ديگر، جامعه مسلمانان و سازمانهاي حقوق بشري در تلاش هستند تا از حقوق زنان مسلمان براي پوشش اسلامي دفاع کنند و با هرگونه قانونگذاري محدودکننده مقابله کنند.

 

تأثير اسلامهراسي بر حجاب زنان مسلمان

 

در دهههاي اخير، اسلامهراسي بهعنوان يک پديده رو به رشد در بسياري از کشورهاي اروپايي، از جمله بلغارستان، ظهور يافته است. اين نگرشها، که اغلب تحت تأثير رسانهها و گروههاي مليگرا قرار دارند، ميتواند بر ديدگاههاي اجتماعي نسبت به زنان محجبه تأثير منفي بگذارد. برخي از گروههاي راستگراي افراطي بلغارستان، استفاده از حجاب را بهعنوان نمادي از «تهديد فرهنگي» و «بيگانه بودن» تلقي کرده و خواستار محدوديتهاي بيشتري بر پوشش اسلامي شدهاند.

اين نوع نگرشها باعث شده تا برخي زنان مسلمان، بهويژه در شهرهاي بزرگ، از پوشيدن حجاب در مکانهاي عمومي خودداري کنند تا از برخوردهاي منفي و تبعيض جلوگيري نمايند. زنان مسلمان در چنين محيطهايي با معضلاتي همچون عدم دسترسي برابر به فرصتهاي شغلي يا رفتارهاي نژادپرستانه مواجه ميشوند.

 

پويايي اجتماعي و هويت زنان مسلمان

 

حجاب براي بسياري از زنان مسلمان بلغارستان نهتنها نمادي از اعتقادات ديني، بلکه بيانگر هويت فرهنگي و قومي آنان نيز است. بهويژه در ميان اقليت ترک و مسلمانان رومانيايي، حجاب بخشي از سنتهاي قديمي است که نهتنها به دليل دين، بلکه به عنوان ميراث فرهنگي حفظ شده است. اين زنان با حفظ پوشش اسلامي خود تلاش ميکنند تا در برابر فشارهاي اجتماعي و فرهنگي، هويت خود را تقويت کنند و از ارزشهاي فرهنگي و ديني خود دفاع نمايند.

علاوه بر اين، برخي از زنان مسلمان، بهويژه جوانان، با پوشش اسلامي به دنبال تعريف جديدي از هويت خود هستند. اين افراد، از حجاب بهعنوان ابزاري براي مقاومت در برابر استانداردهاي غربي و بهعنوان نمادي از استقلال و قدرت زنان استفاده ميکنند. در عين حال، اين زنان در تلاشاند تا با حفظ هويت ديني خود، در جامعه بلغارستان ادغام شوند و در فعاليتهاي اجتماعي و اقتصادي کشور مشارکت بيشتري داشته باشند. در نهايت مي توان اذعان کرد که حجاب و پوشش زنان مسلمان در بلغارستان پديدهاي پيچيده و چندلايه است که تحت تأثير عوامل تاريخي، اجتماعي، فرهنگي و سياسي قرار دارد. در حالي که زنان مسلمان بهطور قانوني حق استفاده از پوشش اسلامي را دارند، اما همچنان با چالشهايي از جمله اسلامهراسي، تبعيض اجتماعي و محدوديتهاي غيررسمي مواجهاند. با اين حال، اين زنان با پايبندي به باورهاي ديني و فرهنگي خود تلاش ميکنند تا جايگاه خود را در جامعه بلغارستان حفظ کرده و هويت خود را تقويت کنند

اطلاعاتی برای نمایش وجود ندارد.