اظهار نظر 0

روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.

  • برگزیده خوانندگان
  • همه
مرتب کردن بر اساس : قدیمی تر

وضعيت بد «سهميه» ورزش ايران براي المپيک

- بخش دوم

وضعيت بد «سهميه» ورزش ايران براي المپيک

وضعيت بد «سهميه» ورزش ايران براي المپيک

* دوچرخه سواري؛ خبري از سهميه جديد نيست

در نظر گرفتن جايگاه اول تا سوم تيم ها در قاره و همچنين رنکينگ جهاني، دو روشي است که بر اساس آن سهميه المپيک ميان رکابزنان توزيع مي شود. با اين اوصاف و با توجه به حضور کمرنگ ايران در رقابت هاي بين المللي پيست، سهميه اي در اين بخش از آن کشورمان نمي شود. در بخش کوهستان هم اميدهايي به المپيکي شدن فرانک پرتوآذر بود اما بيماري که منجر به غيبت او در مسابقات قهرماني آسيا و انتخابي المپيک، اين فرصت را هم از ايران گرفت.

بنابراين دوچرخه سواري دلگرم به تک سهميه اي است که اتحاديه جهاني به تيم ملي جاده اختصاص داده است.

 

* شنا؛ اميدي به المپيکي شدن نيست مگر با وايلد کارت

حضور شناگران در بازي هاي المپيک بر اساس کسب وروديه OQT و OST محقق مي شود. شناگراني که به رکورد OQT دست پيدا مي کنند به طور مستقيم وارد فهرست المپيکي ها مي شوند اما شناگران داراي رکورد OQT بايد منتظر بمانند تا فدارسيون جهاني بعد از اتمام رقابت هاي گزينشي و بر اساس فاکتورهاي مورنظر خود، براي تکميل ترکيب شناگران حاضر در المپيک از ميان آنها اقدام به گزينش کند.

تاکنون شنا ايران در هشت دوره بازي هاي المپيک نماينده داشته اما هيچ يک از آنها با وروديه OQT انجام نشده است. شنا ايران حتي سابقه حضور در المپيک بدون دستيابي به رکورد OST را هم دارد. اينگونه که از سهميه وايلد کارت فدراسيون جهاني برخوردار شده است مانند المپيک پيشين که متين بالسيني با اين سهميه راهي توکيو شد.

براي المپيک پاريس هم اميدي به ورود مستقيم شناگران ايران نيست چرا که شنا ايران با وروديه OQT فاصله زيادي دارد. هنوز شناگري هم به وروديه OST نرسيده است. البته هستند شناگراني مانند ساميار عبدلي و مهرشاد افقري که در ماه هاي اخير آماده نشان دادند اما با توجه به تغييرات اعمال شده در جمعيت شناگران حاضر در المپيک و همچنين سيستم گزينشي، دستيابي به وروديه خيلي سخت تر از هميشه شده چرا که تعداد شناگران المپيک پاريس نسبت به ادوار گذشته کاهش داشته و از طرفي رکوردگيري ها هم سخت گيرانه تر شده است. با اين اوصاف اميدي به المپيکي شدن دوباره شنا نيست مگر با توسل به وايلد کارت.

 

* بوکس؛ خوش شانس براي کسب سهميه

بوکسورهاي ايران که در بازي هاي آسيايي ناکامي بزرگي را تجربه کردند هنوز سهميه اي براي المپيک نگرفته اند اما با توجه به ميادين انتخابي المپيک و تعداد بالاي سهميه هاي توزيعي در آنها، موقعيت خوبي براي دستيابي به آن دارند.

دو ميدان گزينشي پيش روي بوکس است. يکي اوخر سال جاري به ميزباني ايتاليا برگزار مي شود و ديگري هم خرداد سال آينده در تايلند؛ اين دو رويداد در سطح جهاني و ويژه بوکسورهايي برگزار مي شود که از طريق رقابت هاي قاره به سهميه نرسيده اند. در مسابقات اول مبارزه بوکسورها در هفت وزن برگزار مي شود و 4 نفر برتر هر وزن هم سهميه مي گيرند، بدين ترتيب 28 نفر از ايتاليا راهي پاريس خواهند شد.

 

* دووميداني؛ کم شانس براي المپيکي شدن

رقابت هاي دووميداني المپيک در 21 ماده برگزار مي شود و ايران تجربه کسب سهميه در پرتاب ديسک، پرش طول، پرتاب وزنه، پرتاب چکش دوي 100 متر و دوي ماراتن را دارد. براي بازي هاي المپيک 2024 اما شرايط به گونه اي نيست که بتوان روي المپيکي شدن دووميداني کاران حساب جدي باز کرد چرا که بالاترين رکورد فعلي دووميداني کاران کشورمان با حد نصاب هاي تعيين شده براي المپيک فاصله زيادي دارد.

حسين رسولي در حال حاضر به واسطه طلايي که در بازي هاي آسيايي به دست آورد بهترين پرتابگر ديسک ايران به حساب مي آيد. بالاترين رکوردي که او در هانگژو ثبت کرد 62.04 متر بود در حالي که وورديه تعيين شده براي المپيک در اين ماده 67 متر است. وروديه المپيک در دوي 100 متر بانوان 11.07 ثانيه است در حالي که در ايران رکورد اين ماده در اختيار حميده اسماعيل نژاد است و آن هم به ميزان 11.33
ثانيه.

وروديه المپيک دوي 100 متر براي مردان 10 ثانيه است، بهترين رکورد اين ماده در ايران را حسن تفتيان در اختيار دارد آن هم به ميزان 10.03 ثانيه. در پرتاب وزنه هم بهترين رکورد ثبت شده در ايران 20 متر و 66 سانتي متر است در حاليکه وروديه المپيک در اين ماده 21 متر و 50 سانتي متر است.

با اين اوصاف عملا دووميداني ايران کار سخت و حتي بعيدي براي کسب سهميه المپيک دارد مگر اينکه با خوش شانسي از سهميه وايلد کارت برخوردار شود. اين در حالي است در بسياري از ادوار بازي هاي المپيک ايران نماينده داشته آن هم به تعداد قابل توجه کما اينکه ترکيب دووميداني کاران در المپيک توکيو متشکل از 4 نفر بود، براي بازي هاي لندن و ريو ايران 10 دووميداني کار در کاروان خود داشت و در المپيک پکن هم 5 نفر.

حتي در المپيک لندن و در پرتاب ديسک احسان حدادي صاحب مدال نقره شد. در المپيک ريو حسن تفتيان موفق شد براي نخستين بار راهي نيمه نهايي دوي 100 متر شود و جعفر مرادي هم از خط پايان دو ماراتن بگذرد. با همه اينها دووميداني ايران براي پاريس فعلا سهميه اي ندارد و شانسش براي کسب سهميه در ماه هاي آينده هم نزديک به صفر است.

 

* ژيمناستيک؛ اميدوار اما درگير

ژيمناستيک ايران براي المپيک توکيو تا يک قدمي سهميه پيش رفت اما با بدشانسي نتوانست آن را قطعي کند. براي المپيک پاريس هم اميد زيادي به کسب سهميه وجود دارد به خصوص اينکه نمايندگان ايران در چند سال اخير حضور مدال آوري در سطح جهاني داشته اند. مدال آوري ژيمناستيک در بازي هاي آسيايي که بعد از 80 سال رقم خورد هم اين اميد را محکم تر و پررنگ تر کرد.

با اين حال وضعيت اين روزهاي ژيمناستيک و کش و قوس هاي ادامه دار انتخاباتي که پاي فدراسيون جهاني را هم وسط کشانده است، داستان کسب سهميه در اين رشته را به اما و اگر کشانده است.

نمايندگان ژيمناستيک ايران از حضور در چهار رويداد گزينشي مي توانند شانس خود را براي کسب سهميه امتحان کنند. اين رقابت ها از اسفند امسال آغاز مي شوند و تا سال آينده ادامه دارند. مشکل اينجاست که براي ثبت نام ورزشکاران به امضاي اينچه درگاهي نياز است. کسي که رئيس فدراسيون ايران نيست اما فدراسيون جهاني رياست او را به رسميت مي شناسد.

البته وي براي مرحله نخست ثبت نام ورزشکاران پيش قدم شده اما براي تاييد مرحله نهايي ثبت نام ها که آذرماه بايد انجام شود، حرف از نيامدن زده است. اگر او روي حرفش بماند و در کل ثبت نام نمايندگان ژيمناستيک به مشکل بخورد بايد قيد المپيکي شدن اين رشته را زد.

 

افت سهميه هاي المپيکي ورزش ايران براي پاريس

 

بزرگترين ترکيب کاروان ايران در ادوار مختلف بازي هاي المپيک، پيش از انقلاب اسلامي و براي بيست و يکمين دوره بازيهاي المپيک (1976 مونترال) و با حضور 88 ورزشکار شکل گرفت. بعد از پيروزي انقلاب اسلامي، کاروان اعزامي به المپيک توکيو اين رکورد را با 68 سهميه در 16 رشته به خود اختصاص داد. پيش از آن کاروان المپيک ريو با 64 سهميه در 15 رشته بزرگترين کاروان ايران بعد از پيروزي انقلاب اسلامي بود.

در هر يک از دو المپيک اخير واليبال با کسب مجوز لازم به تنهايي 12 سهميه به ترکيب کاروان اضافه کرد. بسکتبال هم در المپيک توکيو مشابه همين تعداد سهميه را وارد فهرست کاروان ايران کرد. ضمن اينکه در توکيو کاراته به عنوان رشته مهمان سه سهميه هم داشت. غيبت اين رشته، تعداد سهميه هاي کاروان ايران را با افت شديدي مواجه خواهد کرد.

بررسي وضعيت ساير رشته ها هم نشان مي دهد که اميدواري زيادي به آنها نيست با اين اوصاف وضعيت کاروان ايران از حيث تعداد سهميه براي بازي هاي پاريس بسيار ضعيف تر از المپيک هاي اخير خواهد شد. البته که نتيجه گيري و کسب مدال به مراتب مهمتر از وضعيت کمي کاروان است اما همين وضعيت است به نوعي بيانگر شراط کيفي ورزش خواهد بود.

 

وضعيت کاروان ايران در ادوار مختلف بازي هاي المپيک

 

تا به امروز 32 دوره بازي هاي المپيک برگزار شده است و کاروان ايران در 17 دوره بازي ها شرکت کرده است. وضعيت کاروان ايران در هر يک از ادوار حضور در بازيهاي المپيک از حيث تعداد سهميه کسب شده به اين شرح است:

* المپيک 1948 لندن: 38 سهميه

* المپيک 1952 هلسينگي: 22 سهميه

* المپيک 1956 ملبورن: 17 سهميه

* المپيک 1960 رم: 25 سهميه

* المپيک 1964 توکيو: 58 سهميه

* المپيک 1968 مکزيک: 14 سهميه

* المپيک 1972 مونيخ: 51 سهميه

* المپيک 1976 مونترال: 88 سهميه

* المپيک 1988 سئول: 27 سهميه

* المپيک 1992 بارسلونا: 40 سهميه

* المپيک 1996 آتلانتا: 19 سهميه

* المپيک 2000 سيدني: 35 سهميه

* المپيک 2004 آتن: 38 سهميه

* المپيک 2008 پکن: 54 سهميه

* المپيک 2012 لندن: 54 سهميه

* المپيک 2016 ريو: 63 سهميه

* المپيک 2020 توکيو: 68 سهميه

پايان

منبع: مهر

اطلاعاتی برای نمایش وجود ندارد.