اظهار نظر 0

روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.

  • برگزیده خوانندگان
  • همه
مرتب کردن بر اساس : قدیمی تر

وضعيت بد «سهميه» ورزش ايران براي المپيک

- بخش اول

روز شمار سي و سومين دوره بازي هاي المپيک به عدد 251 رسيده است و اين يعني کمتر از يک سال ديگر اين بازي ها در پاريس آغاز به کار مي کند. کاروان ايران براي حضور در اين دوره المپيک با کسب «حداقل سهميه ممکن» در «حداقل رشته» تشکيل شده و روند تکميل آن همچنان ادامه دارد اما خيلي کُند و نااميدانه نسبت به تکرار رکوردهاي قبل.

وضعيت بد «سهميه» ورزش ايران براي المپيک

استارت ورزش ايران براي ورود به المپيک

 

شکل گيري کاروان ورزش ايران براي حضور در بازي هاي المپيک 2024 به مهر سال 1401 باز مي گردد؛ زمانيکه هانيه رستميان از حضور در جام جهاني تيراندازي (مصر) و قرار گرفتن در جايگاه پنجم تپانچه 25 متر به عنوان نخستين ورزشکار ايراني موفق به کسب سهميه شد آنهم به لطف تيرانداز آلماني - نفر اول گروه اول در دور دوم مسابقات که پيش تر در مسابقات قهرماني اروپا صاحب سهميه المپيک پاريس شده بود.

اينگونه ورزش ايران در فاصله 22 ماهه تا بازي هاي المپيک پاريس حضور خود در اين بازي ها را - از حيث کسب سهميه - قطعي کرد اما در ادامه اين روال خيلي کند و ملايم پيش رفت طوري که دومين سهميه 10 ماه بعد به دست آمد و البته باز هم توسط تيراندازان.

اينبار شرمينه چهل اميرانيِ 24 ساله مرداد سال جاري در مسابقات قهرماني جهان (باکو) در ماده تفنگ بادي صاحب سهميه شد. او در اولين حضورش در مسابقات قهرماني جهان که دومين تجربه بينالمللياش به حساب مي آمد، در جايگاه پنجم ايستاد و سهميه گرفت.

در ادامه کشتي گيران هم از حضور در نخستين رويداد انتخابي المپيک به صف دارندگان سهميه المپيک اضافه شدند. آنها شهريور سال جاري در مسابقات جهاني بلگراد شرکت کردند و توانستند 7 سهميه از مجموع سهميه هاي توزيعي در اين رقابت ها را به نام ايران کنند.

بر اين اساس رحمان عموزاد (65 کيلوگرم)، حسن يزداني (86 کيلوگرم) و امير حسين زارع (125 کيلوگرم) در کشتي آزاد همراه با مهدي محسن نژاد (وزن 60 کيلوگرم)، محمدرضا گرايي (وزن 77 کيلوگرم)، محمدهادي ساروي (وزن 97 کيلوگرم) و امين ميرزازاده (وزن 130 کيلوگرم) در کشتي فرنگي نفراتي بودند که براي کشتي ايران سهميه المپيک گرفتند.

دوچرخه سواري هم سومين رشته اي است که موفق به ورود به المپيک شد. اتحاديه جهاني دوچرخه سواري طي نامه اي رسمي به ايران از اختصاص تنها يک سهميه به تيم ملي جاده ايران براي بازي هاي پاريس خبر داده است. اين سهميه با احتساب مجموع امتيازات مسابقات قهرماني آسيا، رقابت هاي قهرماني کشور و بازي هاي آسيايي و لحاظ کردن رنکينگ بين المللي در اختيار ايران گذاشته شده است. با اين سهميه نماينده ايران در دو ماده تايم تريل انفرادي و استقامت جاده المپيک 2024 شرکت مي کند.

 

حيات کاروان با حداقلترينها

 

با اعلام برگزارکنندگان بازي هاي المپيک پاريس، اين بازي ها با حضور 10500 ورزشکار از 38 رشته برگزار مي شود اما ايران تا به امروز تنها توسط 10 ورزشکار در 3 رشته (نماينده دوچرخه سواري هنوز به اسم مشخص نشده است) صاحب سهميه المپيک شده است.

اين در حالي است که طي اين مدت ورزش ايران فرصت داشت تا در ديگر رشته ها هم سهميه هايي را به نام خود ثبت کند اما عملکرد ورزشکارانش اين فرصت را هم از خودشان گرفت و هم از مجموعه ورزش.

فوتبال (تيم اميد)، بسکتبال، واليبال، هندبال، تيروکمان، دوچرخه سواري، سنگنوردي، قايقراني از جمله رشته هايي هستند که تيم ها و ورزشکاران شان در همين يک سال گذشته که از تشکيل کاروان جديد ورزش ايران مي گذرد، در ميادين کسب سهميه شرکت کردند اما دست خالي از آن بازگشتند و باعث شدند امروز و در فاصله کمتر از يک سال به بازي ها، کاروان ايران حداقل ترين ها را از حيث سهميه و رشته صاحب سهميه در اختيار داشته باشد.

 

ورزش ايران صاحب چند سهميه جديد مي شود؟

 

سي و سومين دوره بازي هاي المپيک طي روزهاي 4 تا 20 مرداد 1402 (26 جولاي تا 11 آگوست 2024) در پاريس برگزار مي شود. ميادين انتخابي براي اين المپيک همچنان در حالي برگزاري است و تا يک ماه مانده به اين بازي ها ادامه خواهد داشت. طي اين مدت ورزشکاران ايران هم حضور در اين ميادين را ادامه مي دهند. نتيجه اين حضور وضعيت نهايي کاروان را از نظر کمي و حتي کيفي مشخص خواهد کرد.

براي المپيک 2020 توکيو، ايران در 16 رشته صاحب سهميه شد (68 سهميه) و از اين حيث يک رکورد را به ثبت رساند. البته از ميان آنها کاراته که رشته مهمان در آن دوره بازي ها بود براي المپيک پاريس حذف شده است. با اين اوصاف روي اين رشته که سه نماينده در توکيو داشت و حتي توسط سجاد گنج زاده به مدال طلا هم رسيد، نميتوان حسابي براي کسب سهميه داشت اما ديگر رشته ها شانس ورود به المپيک هستند البته بعضا خيلي دور.

 

*کشتي؛ در انتظار 5 سهميه جديد

کشتي که تا به امروز 7 سهميه خود را براي المپيک قطعي کرده است همچنان شانس دارد تا در 8 وزن آزاد و فرنگي ديگر هم صاحب سهميه شود و مانند هميشه با ترکيب کامل در المپيک شرکت کند. براي اين مهم دو رويداد پيش روي کشتي گيران است. اول رقابت هاي گزينشي قاره اي که 31 فروردين تا 2 ارديبهشت سال 1403 و 3 روز بعد از مسابقات قهرماني آسيا در شهر بيشکک قرقيزستان برگزار مي شود، سپس آخرين مرحله کسب سهميه المپيک که 20 تا 23 درارديبهشت در شهر استانبول ترکيه و در سطح جهاني برگزار خواهد شد. 86 ، 65 و 125 کيلوگرم اوزاني هستند که کشتي آزاد مي تواند در آنها سهميه جديد کسب کند. در کشتي فرنگي هم اين فرصت براي اوزان 77 و 87 کيلوگرم باقي است.

 

* واليبال؛ خيلي بعيد است

رقابت هاي انتخابي المپيک به صورت همزمان در سه گروه 8 تيمي در برزيل، ژاپن و چين برگزار شد، اولين و بهترين فرصت براي واليبال ايران بود تا براي سومين دوره متوالي صاحب سهميه المپيک شود. تيمهاي قهرمان و نايب قهرمان هر گروه اين رقابت ها صاحب سهميه مي شدند اما تيم ملي ايران در گروه خود آخر شد و نتوانست صاحب يکي از 6 سهميه توزيعي شود.

مسابقات واليبال المپيک با حضور 12 تيم برگزار مي شود. علاوه بر فرانسه که به عنوان ميزبان سهميه اش قطعي است، لهستان، آمريکا، برزيل، ژاپن، آلمان و کانادا هم صاحب سهميه شده اند. پنج سهميه ديگر نيز پس از پايان مرحله مقدماتي ليگ ملتها 2024 بر اساس دو اولويت مبني بر اينکه همه قارهها در المپيک پاريس نماينده داشته باشند و همچنين تيمهاي برتر ردهبندي جهاني که تا پايان مرحله مقدماتي ليگ ملتها 2024 به المپيک صعود نکرده باشند، مشخص مي شوند.

در اين ميان با توجه به اينکه قاره آفريقا تنها قارهاي بود که از اين مسابقات سهميه مستقيم کسب نکرد، يک سهميه جداگانه به قاره آفريقا تعلق ميگيرد. بدين ترتيب چهار سهميه باقي مي ماند که طبق رنکينگ به تيمهايي تعلق ميگيرد که سهميه مستقيم کسب نکردهاند. با اين شرايط تيم ملي واليبال ايران با جايگاه پانزدهم جهاني کار بسيار دشواري پيش رو دارد طوري که کسب سهميه را تقريبا بعيد کرده است. مسابقات مرحله مقدماتي ليگ ملت ها خرداد سال آينده برگزار مي شود و ايران بايد صعود 6 - 5 پله اي در رنکينگ داشته باشد تا به کسب سهميه اميدوار شود.

 

* وزنه برداري؛ سه سهميه قطعي است

حضور وزنه برداري ايران در بازي هاي المپيک حداکثر با سه سهميه مجاز است. از طرفي 10 نفر اول هر يک از اوزان وزنه برداري بر اساس رده بندي جهاني صاحب سهميه المپيک مي شوند. در حال حاضر رضا دهدار، ميرمصطفي جوادي، علي داودي، آيت شريفي و رسول معتمدي اين شانس را دارند که از اين سهميه ها استفاده کنند.

 

* تکواندو؛ صحبت از شانس 6 سهميه است

تا به امروز و بر اساس رنکينگ جهاني حضور ناهيد کياني در المپيک تقريبا قطعي است. اگر چه فدراسيون جهاني هنوز اعلام رسمي نکرده است. تکواندو ايران روي کسب يک سهميه از مسابقات قاره اي هم حساب کرده است. ضمن اينکه نيم نگاهي هم به رقابت هاي گرنداسلم و رنکينگ جهاني وجود دارد تا چهار سهميه هم از اينجا به نام ايران ثبت شود. يعني در مجموع صحبت از 6 سهميه در تکواندو است اما در حد «شانس داشتن»؛ اين رشته در المپيک توکيو سه نماينده داشت.

 

* شمشيربازي؛ اعزام چهار نماينده با سهميه تيمي

شمشيربازي که با سهميه انفرادي در المپيک لندن و ريو حاضر شد همچون المپيک توکيو براي بازي هاي پاريس هم سهميه تيمي خواهد گرفت اگر موقعيت امروز تيم ملي اسلحه سابر تغيير منفي نداشته باشد. اين تيم فعلا در رده بندي المپيکي با 168 امتياز در رده ششم قرار دارد و بالاتر از ژاپن و چين بهترين تيم آسيايي به حساب مي آيد. اگر تا پايان رقابت هاي گزينشي اين موقعيت حفظ شود، شمشيربازي اسلحه سابر به عنوان بهترين تيم آسيا و براي دومين دوره متوالي سهميه تيمي مي گيرد و چهار نماينده را راهي پاريس خواهد کرد.

 

* تنيس روي ميز؛ اميدوار به اولين سهميه تيمي

از بازي هاي 2000 سيدني تنيس روي ميز پاي ثابت کاروان اعزامي به ادوار مختلف المپيک بوده است و حتي براي المپيک ريو سه سهميه انفرادي در هر دو بخش مردان و بانوان گرفت. اين رشته اما اميدوار و مصمم است براي نخستين بار سهميه تيمي بگيرد و به واسطه اين سهميه سه نماينده در پاريس داشته باشد.

رقابت هاي تيمي تنيس روي ميز المپيک با حضور 16 تيم برگزار مي شود و تنها شانس ايران براي کسب يکي از اين سهميه ها حضور در مسابقات قهرماني جهاني (بهمن - بوسان) و قرار گرفتن در جمع هشت تيم برتر اين رقابت هاست. اگر ايران در بوسان صاحب سهميه تيمي نشود ديگر شانسي براي دستيابي به اين سهميه ندارد و اميدش محدود به سهميه انفرادي مي شود.

مسابقات آسياي ميانه اواخر فرودين سال آينده برگزار مي شود و بهترين هاي آن در هر دو بخش مردان و بانوان سهميه المپيک مي گيرند. تنيس روي ميز ايران هميشه از اين رقابت ها به سهميه انفرادي دست يافته است.

 

* تيروکمان؛ خيلي دور از المپيک

کمانداران ايران از بازي هاي 2008 پکن موفق به ورود به المپيک شدند و اين حضور را تا همين المپيک پيش ادامه دادند اگر چه با سير نزولي؛ حالا هم اميد خيلي کمرنگي نسبت به آنها و حضور دوبارهشان در المپيک وجود دارد.

تيروکمان براي المپيک پکن و لندن دو سهميه گرفت اما موفقيتش براي بازي هاي ريو و توکيو به يک سهميه تقليل پيدا کرد. براي المپيک پاريس هم تا به امروز سه رويداد کسب سهميه (مسابقات قهرماني جهان، بازي هاي آسيايي و مسابقات قهرماني آسيا) بدون نتيجه براي ايران تمام شده است. تنها اميد تير و کمان ايران براي المپيکي شدن مسابقات ترکيه است که خرداد آينده در سطح جهاني برگزار مي شود و شايد تيم ريکرو ايران از اين رقابت ها سهميه بگيرد.

 

* تيراندازي؛ کم شانس براي افزايش سهميه ها

تيراندازي ايران مي تواند تعداد سهميه هاي خود را براي المپيک پاريس بيشتر از دو سهميه فعلي کند اگر در سه رويداد گزينشي پيش رو نماينده داشته باشد و از آنها نتيجه بگيرد. يکي از اين رقابت ها طي روزهاي 15 تا 28 دي ويژه تفنگ و تپانچه و در جاکارتا برگزار مي شود. 22 دي تا 2 بهمن هم رقابت هاي انتخابي اهداف پروازي در کويت برگزار مي شود. قطر هم 3 تا 11 ارديبهشت ميزبان آخرين رويداد گزينشي در همين ماده (اهداف پروازي) است.

تيراندازي در المپيک توکيو 6 نماينده داشت و براي المپيک پاريس هم به عنوان اولين رشته وارد ترکيب کاروان ايران شد اما عملکرد 18 نماينده اين رشته در بازي هاي آسيايي نشان داد که در شرايط اميدوارکننده اي قرار ندارد. همين مسئله خوش بيني براي افزايش سهميه هاي تيراندازي را کمرنگ مي کند به خصوص با توجه به محدوديت سهميه هاي توزيعي در اندونزي و کويت و قطر؛ در حال حاضر و با در نظر گرفتن رکوردهاي ثبت شده نوروزيان و سبقت اللهي نزديک به شانس کسب سهميه هستند. البته بايد پيش بيني اتفاقات غيرقابل پيش بيني را هم داشت مانند سهميه اي که چهل اميراني به دست آورد. با در نظر گرفتن اين اتفاقات مي توان روي اميرمحمد نکونام هم نيم نگاهي براي کسب سهميه داشت.

اطلاعاتی برای نمایش وجود ندارد.