اظهار نظر 0

روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.

  • برگزیده خوانندگان
  • همه
مرتب کردن بر اساس : قدیمی تر

ورود پزشکان پاکستاني و هندي به کشور

موضوع مهاجرت جامعه پزشکي به دلايل مختلف، مهم‌ترين چالش نظام سلامت در مواجهه با تأمين نيروي انساني متخصص است که متأسفانه در اين سال‌ها تا حدود زيادي شدت گرفته است.

ورود پزشکان پاکستاني و هندي به کشور

عدم توزيع عادلانه پزشک متخصص و فوق تخصص در مناطق کم برخوردار و محروم کشور، يکي از همين چالشهاي نظام سلامت در دسترسي مردم به پزشک است. در عين حال، شاهد وفور مطبهاي پزشکان متخصص و فوق تخصص در کلانشهرها و مراکز استانها هستيم. اين در حالي است که، هجمه به جامعه پزشکي در عرصههاي مختلف، باعث شده تا برخي از پزشکان براي ماندن در کشور، دلسرد شوند و در نتيجه آن، قصد مهاجرت کنند.

جذب پزشکان ايراني در کشورهاي حاشيه خليج فارس، اروپا و آمريکا، زنگ خطر کمبود پزشک متخصص و مجرب در کشورمان را به صدا در آورده است. تا جايي که محمد رئيس زاده رئيس کل سازمان نظام پزشکي، در تربيون هاي مختلف، اين موضوع را هشدار داده و گفته است که ادامه اين روند، منجر به وارد کردن پزشک خارجي خواهد شد.

 

ميخواهند پزشکان را خراب کنند

 

حسن ابوالقاسمي رئيس دانشگاه علوم پزشکي بقيه الله، با اشاره به موضوع مهاجرت پزشکان، به خبرنگار مهر گفت: مهاجرت پزشکان دلايل متعددي دارد، اما وقتي به جامعه پزشکي سختگيري ميکنند، آنها را به سمت مهاجرت سوق ميدهد.

وي با عنوان اين مطلب که کمترين تعرفههاي پزشکي متعلق به جامعه پزشکي ايران است، افزود: هيچ کجاي دنيا، تعرفههاي ايران را ندارند.

 

ورود پزشکان پاکستاني و هندي به کشور

 

رئيس دانشگاه علوم پزشکي بقيه الله گفت: کساني که به جامعه پزشکي گير ميدهند، ميخواهند پزشکان را خراب کنند. اما، جامعه پزشکي همچنان مورد اعتمادترين حرفه در جامعه است.

در همين حال، معين الدين سعيدي عضو مجمع نمايندگان استان سيستان و بلوچستان، در مورد ورود پزشکان هندي و پاکستاني به کشور گفت: زماني که به مسائل رفاهي کادر درماني توجه نشود و طبق مصوبه شوراي عالي انقلاب فرهنگي کرسيهاي پزشکي رشد قابل ملاحظهاي نداشته باشد و از همه مهمتر سهميه رشته پزشکي براي مناطق محروم سير نزولي را طي کند شاهد حضور پزشکان بنگلادشي، هندي و پاکستاني در کشور خواهيم بود.

وي يادآور شد: کمبود نيروي پزشکي شرايط را به گونهاي رقم ميزند که شاهد حضور پزشکان خارجي خواهيم بود، پزشکان خارجي که در دهه 60؛ ايران محل جولان بسياري از آنها شده بود. زماني که پزشک داخلي نتواند پاسخگوي نياز داخل باشد مجبور به جذب و واردات آنها از خارج هستيم، بعضاً در برخي از موارد ديده شده پزشکان سوري هم در کشور حضور دارند.

سعيدي افزود: در سيستان و بلوچستان تعدادي پزشک پاکستاني مشغول طبابت به صورت غيررسمي هستند و اين شروع نقطه آغاز تمام بي مهريهاي شکل گرفته به کادر درماني است که در کشور خود نتوانسته اند خدمت کنند و با مهاجرت ميدان را به پزشکان خارجي دادند، البته وجود پزشکان خارجي هم به عنوان يک ضرورت به ويژه در مناطق مرزي همچون حوزه انتخابيه بنده محسوب ميشود، در حال حاضر تعداد آنها از حد مجاز عبور نکرده که نگراني ايجاد کند؛ اما بايد در نظر داشته باشيم بسياري از مراکز جامع سلامت ما به دليل کمبود پزشک بدون استفاده باقي مانده است.

وي ادامه داد: خروج نخبگان به ويژه کادر درماني و پزشکان نه تنها در سطح ملي عواقب گستردهاي دارد، بلکه در سطح جهاني هم بسياري از افکار عمومي را به سمت خود جلب ميکند که کشور ما به لحاظ حفاظت از نخبگان نتوانسته به درستي عمل کند و عملاً مرکز توليد نخبه براي ساير کشورها شدهايم، هر بار آمارهاي تکان دهندهاي از خروج کادر درماني منتشر و بعد از چند روز ابراز تأسف شاهد خروج تعداد ديگري از نخبگان کشوري هستيم.

سعيدي با بيان اينکه کمبود نيروي پزشکي سلامت جامعه را تهديد ميکند، يادآور شد: کمبود نيروي متخصص درماني بي ترديد سلامت کشور را دچار چالش جدي خواهد کرد، اگر تدبيري در اين راستا صورت نگيرد، مهاجرت نخبگان، ژنهاي نخبه، فرار مغزها و هر عنواني که به آن اطلاق ميکنيد کشور را به سمت عقب ماندگي سوق خواهد داد. مهاجرت نخبگان پزشکي، به شدت سلامت کشور را به مخاطره مياندازد و با ادامه اين روند شاهد روزي خواهيم بود که بسياري از مراکز درماني ما فاقد کادر درماني ميشوند.

 

انگيزه کادر درمان را از بين نبريم

 

رضا آريان دبير کميسيون بهداشت و درمان مجلس، با عنوان اين مطلب که موضوع مهاجرت پزشکان تا حدودي با ساير رشتهها متفاوت است، گفت: رشته پزشکي، در عرصه بينالمللي خواهان دارد و براي همين رقابت در آن نيز زياد است و بايد درک کنيم که حفظ نيرو در چنين شرايطي دشوار است. با اين حال ما در کشور به جاي اينکه در برابر اين مکش بايستيم، جوانان را به سمت مهاجرت سوق ميدهيم. فضاي موجود عليه پزشکان، انگيزه کادر درمان براي ماندن در ايران را از بين ميبرد.

آريانپور با اشاره به بحث دستمزدها به عنوان عامل مهم مهاجرت، افزود: 5 تا 10 درصد پزشکان درآمد خوبي دارند. متأسفانه جامعه همين اقليت را ميبيند و گمان ميکند تمامي پزشکان با اين درآمد زندگي ميکنند؛ در حاليکه يک پزشک متخصص در منطقه محروم شايد حدود 10 ميليون تومان دريافتي داشته باشد.

 

لطمات اقتصادي و اجتماعي مهاجرت پزشکان

 

در همين حال، محمد رازي قائم مقام نظام پزشکي تهران بزرگ، با عنوان اين مطلب که خروج هر يک نفر نخبه از کشور لطمات اقتصادي و اجتماعي زيادي به جامعه وارد ميکند و نبايد سرمايههاي کشور را بدون امنيت شغلي و فراهم نمودن بسترهاي لازم در جامعه رها کنيم، گفت: پزشکان طرحي ما با مشقت فراوان در مناطق کم برخوردار و دور افتاده خدمت ميکنند يا در اورژانسها با شرايط نامناسب اقتصادي و ساعات کاري بالا به فعاليت ميپردازند در حالي که از حداقلهاي اقتصادي و رفاهي برخوردار نيستند و وجود چنين شرايطي افراد را به سمت مهاجرت سوق ميدهد.

 

مهاجرت براي جامعه تهديد است

 

سيدمويد علويان رئيس نظام پزشکي تهران بزرگ، با عنوان اين مطلب که مهاجرت براي يک جامعه تهديد است و اين موضوع خاص حرفه پزشکي نيست، تاکيد کرد: يک سري از دلايل مانند مسائل اقتصادي و صنفي، عمومي است؛ اما عواملي مانند عدم حمايتهاي معنوي از پزشکان، تشديد کننده هستند. البته نبايد براي حل اين معضل، نيروي کار و ظرفيت دانشگاهها افزايش يابد، بلکه راهحل، ماندگاري نيروهاي کنوني است.

وي گفت: پزشکان بعد از تخصص بايد براي گذراندن طرح در مناطق محروم کار کنند. بعد از آن ممکن است سرباز شوند و اگر اين روند سريع طي شود، پزشکان مرد حداقل با 35 سال سن ميتوانند مطب بزنند و در اين سن ديگر اجازه تأسيس مطب در شهرهاي بزرگ را نميدهند. اين قوانين از سال 1363 وجود دارد و اين نشان ميدهد که چقدر در اين زمينه عقب هستيم و تنها انتظار داريم، پزشکان مهاجرت نکنند.

علويان افزود: نگراني وزارت بهداشت، خالي شدن شهرستانها از پزشک است. با اين حال توسل به اجبار، راه درستي براي نگهداشت پزشکان در شهرستانها نيست، بلکه بايد دستمزد خوبي به پزشکان در شهرستانها داده شود.

 

جامعه پزشکي نبايد تخريب شود

 

محمد رئيس زاده رئيس کل سازمان نظام پزشکي ايران، در واکنش به موضوع مهاجرت پزشکان، با بيان اينکه اعضاي حوزه سلامت نبايد پاسخگوي اجرايي نشدن سياستها باشند، خاطرنشان کرد: جامعه پزشکي نبايد مورد توهين و تخريب قرار گيرد و نتيجه اين امر بي اعتمادي مردم به پزشکان و مهاجرت آنها از کشور است.

وي گفت: خروج پزشکان به نظام درماني کشور آسيب وارد ميکند و کساني که به دليل عدم اجراي سياستهاي کلي نظام سلامت موجب صدمه و خسارت به حوزه سلامت شده اند بايد مورد مواخذه قرار گيرند.

 

ميتوان از مهاجرت پزشکان جلوگيري کرد

 

به نظر ميرسد براي جلوگيري از مهاجرت پزشکان، راهکارهاي ساده اي وجود دارد که اگر اجرايي شوند، ميتوان اميدوار بود که نظام سلامت کشور از بحران کمبود پزشک نجات يابد. به شرطي که از نظرات کارشناسي جامعه پزشکي در اين مسير استفاده شود. در همين حال، صيانت از حرفه طبابت در کشور که بعضاً از سوي برخي افراد مغرض مورد هجمه و حمله قرار ميگيرد، ميبايست بيش از پيش مورد توجه قرار گيرد تا مبادا در بحرانهايي مثل پاندمي ها، از کمبود پزشک دچار آسيب شويم.

يادمان نميرود که در دوران پاندمي کرونا، جامعه پزشکي به همراه پرستاران و ساير نيروهاي نظام سلامت، در برابر اين ويروس چموش ايستادگي کردند تا جام همنوعان خود را نجات دهند. قطعاً، وقوع چنين پاندمي ها و بحرانهايي دور از انتظار نيست و بايد از پاندمي کرونا، درس گرفت و آماده شد.

منبع: مهر

اطلاعاتی برای نمایش وجود ندارد.