اظهار نظر 0

روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.

  • برگزیده خوانندگان
  • همه
مرتب کردن بر اساس : قدیمی تر

ورود عفونت‌هاي تنفسي به وضعيت هشدار در کشور

هرچند از کاهش يا توقف روند آنفلوآنزا در تعدادي از استان‌ها خبر مي‌رسد، اما به اذعان وزارت بهداشتي‌ها همچنان تصوير کلي موج امسال نگران‌کننده است؛ به طوري که اکنون 8 استان کشور بالاتر از حد هشدار قرار دارند، 115 نفر نيز جان خود را از دست داده‌اند و با سردتر شدن هوا و افزايش تجمعات، احتمال تشديد موج بيماري در هفته‌هاي آينده هم وجود دارد.

ورود عفونت‌هاي تنفسي به وضعيت هشدار در کشور

به گزارش «شيعه نيوز»، دکتر عليرضا رييسي - معاون بهداشت وزارت بهداشت، با اشاره به شدت بيشتر موج آنفلوآنزاي امسال نسبت به سال گذشته اعلام کرده که اگرچه در برخي استانها روند بيماري نزولي شده، اما استانهاي گلستان، قزوين، هرمزگان، سيستان و بلوچستان (زاهدان)، خوزستان (اهواز)، تهران، کرمانشاه و همدان همچنان در شرايط هشدار قرار دارند و ميزان ابتلا در برخي استانها چند برابر آستانه هشدار نظام سلامت است.

به گفته رييسي، تاکنون حدود 110 تا 115 مورد فوت منتسب به آنفلوآنزا در کشور ثبت شده که عمده آنها مربوط به سالمندان و افراد داراي بيماريهاي زمينهاي بوده است؛ آماري که زنگ خطر را براي هفتههاي سردتر سال به صدا درآورده است.

 

افزايش ابتلا از آبان و عبور عفونتهاي تنفسي از آستانه هشدار

 

در همين راستا، دکتر قباد مرادي - رئيس مرکز مديريت بيماريهاي واگير وزارت بهداشت پيش از اين با تشريح روند رصد بيماريهاي تنفسي اعلام کرد که نسبت عفونتهاي تنفسي در گردش کشور به 16 تا 17 درصد رسيده؛ در حالي که اين عدد در شرايط عادي سال حدود 6 درصد است. بر اساس استانداردهاي جهاني، عبور سهم آنفلوآنزا از 10 درصد به معناي ورود به وضعيت هشدار است؛ وضعيتي که اکنون اغلب استانهاي کشور آن را تجربه ميکنند.

مرادي گفته است که روند افزايشي آنفلوآنزا از هفته دوم آبانماه آغاز شده و شيب ابتلا نسبت به سال گذشته سريعتر و شديدتر بوده است. پايشها نيز نشان ميدهد که عامل غالب، آنفلوآنزاي تيپ A با سابتايپ H3N2 است؛ سوشي با سرايتپذيري بالا که رفتار متفاوتي نسبت به سالهاي قبل از خود نشان داده است.

 

تغيير الگوي ابتلا؛ کودکان در کانون موج

 

يکي از تفاوتهاي مهم موج امسال، تغيير گروه سني مبتلايان است. برخلاف سالهاي گذشته که بزرگسالان و بيماران زمينهاي بيشترين مبتلايان بودند، امسال کودکان 5 تا 14 ساله بيشترين سهم ابتلا را دارند. اين تغيير الگو سبب افزايش مراجعات کودکان به مراکز درماني، بروز تبهاي طولانيمدت و حتي پر شدن ظرفيت برخي بيمارستانها در مقاطعي از اوج بيماري شده است.

مرادي تأکيد ميکند که در برخي شهرها، ميزان مراجعات به بيمارستانها به حدي بوده که ظرفيت مراکز درماني تا آستانه تکميل پيش رفته است؛ موضوعي که اهميت پيشگيري و مديريت تجمعات، بهويژه در مدارس، را دوچندان ميکند.

 

تعطيلي مدارس؛ تصميم کوتاهمدت و هدفمند

 

در واکنش به اين شرايط، وزارت بهداشت و آموزشوپرورش شيوهنامه مشترکي براي مديريت مدارس در زمان اپيدمي تدوين کردهاند. بر اساس اين شيوهنامه، در صورت ابتلاي همزمان درصدي از دانشآموزان يک مدرسه و با در نظر گرفتن فشار بر مراکز درماني، آموزش ميتواند حداکثر 5 تا 7 روز به صورت غيرحضوري برگزار شود.

مسئولان بهداشتي تأکيد دارند که تعطيليهاي طولانيمدت راهکار کنترل آنفلوآنزا نيست و هدف اصلي، قطع موقت زنجيره انتقال در اوج بيماري و جلوگيري از حضور افراد بيمار در محيطهاي پرتجمع است.

 

همزماني آنفلوآنزا و آلودگي هوا؛ تشديد بستريها

از ديگر عوامل نگرانکننده موج امسال، همزماني شيوع آنفلوآنزا با آلودگي هوا در کلانشهرهاست. به گفته مرادي، آنفلوآنزا موجب التهاب ريه ميشود و آلودگي هوا با ذرات معلق، اين التهاب را تشديد ميکند. نتيجه اين همافزايي، افزايش موارد بستري بهويژه در سالمندان و بيماران داراي بيماريهاي زمينهاي است.

 

واکسن؛ دير اما همچنان مفيد براي پرخطرها

 

اگرچه زمان طلايي تزريق واکسن آنفلوآنزا (شهريور تا مهر) سپري شده، اما وزارت بهداشت همچنان تزريق واکسن را براي سالمندان، بيماران زمينهاي و افراد با نقص ايمني توصيه ميکند. هرچند اثربخشي واکسن در پيشگيري از ابتلا در سوش امسال کمتر شده، اما گفته ميشود که بر اساس شواهد ميتواند بيش از 70 درصد از بستري و مرگومير جلوگيري کند.

 

هشدار جدي درباره مصرف آنتيبيوتيک

 

از طرف ديگر، همزمان با موج آنفلوآنزا، متخصصان نسبت به مصرف بيرويه آنتيبيوتيک هشدار ميدهند. به گفته مرادي - رييس مرکز مديريت بيماريهاي واگير وزارت بهداشت، ميزان مصرف آنتيبيوتيک در ايران 9 تا 10 برابر برخي کشورهاي با جمعيت مشابه است و شاخص تجويز آن به 52 درصد رسيده؛ در حالي که ميانگين جهاني 22 درصد است. اين روند ميتواند مقاومت ميکروبي را به يکي از تهديدهاي جدي آينده سلامت کشور تبديل کند.

 

پيک ادامهدار؛ حداقل تا دو ماه پيشرو

 

همچنين به گفته معاون بهداشت وزارت بهداشت، پيشبيني ميشود اوج موج آنفلوانزا تا سه يا چهار هفته آينده ادامه داشته باشد و بر اساس الگوي سالهاي گذشته، انتظار آن است که با نزديک شدن به اواخر بهمن و اوايل اسفند، ميزان ابتلا بهتدريج کاهش يابد.

به اذعان مسئولان وزارت بهداشت، آنفلوانزا يک بيماري ويروسي تنفسي با قدرت سرايت بالاست و هر فرد مبتلا بهويژه در فضاهاي بسته و تجمعات طولانيمدت، ميتواند بهطور متوسط يک تا سه نفر ديگر را آلوده کند و بر همين اساس بار ديگر از مردم خواسته شده که با استفاده از ماسک در فضاهاي بسته و شلوغ، ماندن در خانه هنگام بيماري، پرهيز از مصرف خودسرانه دارو و مراقبت ويژه از سالمندان و کودکان، در کنترل اين موج نقش مؤثري ايفا کنند. به گفته رييسي - معاون بهداشت وزارت بهداشت، رعايت همين توصيههاي ساده ميتواند نقش مؤثري در کنترل موج آنفلوانزا در هفتههاي پيشرو داشته باشد و از فشار بيشتر بر نظام سلامت جلوگيري کند.

 

اطلاعاتی برای نمایش وجود ندارد.