چوگان کهنترين بازي ورزشي جهان به شمار ميآيد و 600 سال پيش از ميلاد مسيح اين بازيها بين ايرانيان و تورانيان انجام شده است؛ براساس اسناد و مدارک تاريخي در ايران، اين ورزش قدمتي بيش از 3000 سال دارد و جزئي از هويت ايرانيان به شمار ميرود. چوگان يادآور خاطرات شيرين مردم بوده و به همين سبب نقش و نگارهاي اين بازي پرشور در بسياري از آثار فرهنگي، هنري و صنايع دستي ايرانيان ديده شده است.
به گزارش ايسنا، با اين وجود اما طي چند سال گذشته و قبل از برگزاري دور جديد انتخابات فدراسيون چوگان، وضعيت اين رشته ورزشي در کشور بسيار مبهم بود و مشخص نبود که چه نگاهي به اين رشته ورزشي وجود دارد؛ ورزش ايران به اين مسئله عادت کرده که در گفتار از ورزش چوگان حمايت شود اما در عمل شاهد موضعگيري انفعالي نسبت به اين رشته ورزشي از سوي مسئولان ارشد ورزش کشور باشيم.
به طور مثال يکي از بزرگترين مشکلاتي که فدراسيون چوگان طي يکسال اخير با آن روبرو شد، پرونده مجموعه چوگان و سوارکاري شهدا (قصر فيروزه) بود که اين پرونده به دادسراي کارکنان دولت رفت تا اختلاف به وجود آمده بين شرکت توسعه و نگهداري اماکن ورزشي و فدراسيون چوگان از طريق دادگاه حل شود؛ آن زمان حتي کار به جايي کشيد که پلمب مجموعه چوگان و سوارکاري شهدا (قصر فيروزه) از سوي شرکت توسعه و نگهداري اماکن ورزشي کشور در دستور کار قرار گرفت و با نصب بنر اعلام شد فدراسيون چوگان مسئوليتي در اين مجموعه ندارد و از انعقاد قرارداد با آن خودداري شود. در عين حال طبق ادعاي رييس وقت فدراسيون چوگان اعلام کردند که فدراسيون چوگان بايد تخليه شود و اين مجموعه متعلق به شرکت توسعه و نگهداري اماکن ورزشي کشور است، همچنين از ورود مديريت و اعضاي باشگاه و نيز کارمندان فدراسيون چوگان نيز به مجموعه چوگان و سوارکاري شهدا (قصر فيروزه) ممانعت به عمل آمده بود.
حال جالب است بدانيد تمامي اين اتفاقات درحالي رخ داد که حميد سجادي، وزير سابق ورزش و جوانان در جشن واگذاري سهام سرخابيها به مردم اعلام کرد: « اميدوارم زمينه تشکيل تيمهاي بانوان استقلال و پرسپوليس مهيا شود. همچنين اگر اين دو باشگاه تصميم گرفتند در چوگان هم تيمهاي آبي و قرمز داشته باشيم. وقتي به تاريخ برميگرديم ما چند هزار سال پيش هم ورزش داشتيم. يکي از اين رشتهها چوگان است که به عنوان خادم ورزش خواستهام را مي گويم و اين به مسئولان دو باشگاه برميگردد، وقتي چوگان با 3500 سال سبقه را داريم، در مسابقات باشگاهي آن در کشور 4 يا 5 تيم باشگاهي بيشتر نداريم. اميدوارم اگر اين دو باشگاه تصميم گرفتند، در چوگان هم تيمهاي آبي و قرمز داشته باشيم.»
اما رفتارها در مورد رشته چوگان کماکان نشان ميدهد هر چند مسئولان در شعار، حامي توسعه چوگان به عنوان يک ورزش کهن در کشور هستند اما در عمل، عزمي براي توسعه اين رشته ورزشي وجود ندارد و صرفا تمايل بر اين است که چوگان در سايه، فعاليت خود را پيش ببرد.
چوگان بدون بودجه مستقل
19 خرداد ماه سال جاري، سرپرست رياست جمهوري بخش دوم قانون بودجه کل کشور سال 1403 را به همراه جداول آن به سازمان برنامه و بودجه ابلاغ کرد و بر اساس جدول (12) موضوع بند (ب) تبصره (13) قانون بودجه 1403، معادل 1000 ميليارد تومان براي بخش ورزش شامل 48 فدراسيون ورزشي، بسيج ورزشکاران و صندوق حمايت از قهرمانان و پيشکسوتان در نظر گرفته شد؛ در اين بين اما براي چند فدراسيون بودجه مجزايي همانند 48 فدراسيون مربوطه ديده نشده است که شامل فدراسيونهاي سوارکاري، پزشکي ورزشي، چوگان، گلف و بولينگ است و شايد اگر بتوان به دليل ماهيت درآمدزا بودن فدراسيون پزشکي ورزشي اين فدراسيون را از ساير فدراسيونهاي ورزشي جدا کرد، مشخص نيست به چه علت براي چند فدراسيون ديگر بودجه مستقلي در نظر گرفته نشده است!؟
حال اما اضافه شدن برخي رشته هاي جديد به المپيک لس آنجلس 2028 ورق را براي چوگان برگردانده و با توجه به اينکه flag football(زيرمجموعه راگبي)، کريکت، بيسبال، اسکواش و چوگان قرار است در المپيک آتي حضور داشته باشند بايد منتظر ماند و ديد در دوره جديد وزارت ورزش و جوانان چه نگاهي نسبت به اين رشتههاي ورزشي وجود دارد.
عصر جديد فدراسيون چوگان
مجمع انتخاباتي فدراسيون چوگان شنبه 19 اسفند ماه سال گذشته به رياست معاون توسعه ورزش قهرماني و حرفهاي وزارت ورزش و جوانان برگزار شد و اصغر ناظري با کسب 26 راي به مدت چهار سال به عنوان رئيس جديد فدراسيون چوگان انتخاب شد و ياشار بيغم به عنوان نايب رييس، مهدي بياتي به عنوان خزانه دار و محمدرضا بهبدي به عنوان کارشناس خبره، انتخاب شدند.
با توجه به اينکه قرار است چوگان در المپيک 2024 پاريس حضور داشته باشد به طور حتم نگاه به اين رشته ورزشي همانند گذشته نخواهد بود و بار مسئوليتي سنگيني طي چهار سال آينده بر دوش رييس و ساير اعضاي هيات رييسه اين فدراسيون وجود دارد که بايد با تلاش مضاعف در اين راستا گام بردارند.
در اين بين وزارت ورزش و کميته المپيک نيز بايد نسبت به اين رشته ورزشي سياستگذاري خود را مشخص کرده و از سياست يک بام و دو هوا در مورد چوگان دست بردارند و تکليف اين ورزش کشور با اين رشته را مشخص کنند و اگر قرار است در المپيک پر قدرت ظاهر شود از همين امروز اقدامات لازم را انجام دهند، در غير اين صورت دست از حمايتهاي شعاري بر دارند و حداقل علاقهمندان بدانند که اتفاق خاصي در انتظار ورزش چوگان نيست.
اظهار نظر 0
روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.