اظهار نظر 0

روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.

  • برگزیده خوانندگان
  • همه
مرتب کردن بر اساس : قدیمی تر

وحشت آمريکا از گسيل فناوري به ايران، چين و روسيه

دولت ايالات متحده در دو مورد جداگانه با هدف اجراي قوانيني که مانع از انتقال فناوري‌هاي حياتي مي‌شود، اعلام کرد که بخشي از کمپين براي ممانعت از تلاش‌هاي نظامي و توليد سلاح در کشور‌هاي رقيب است.

وحشت آمريکا از گسيل فناوري به ايران، چين و روسيه

نيويورک تايمز در گزارش خود به نقل از مقامات آمريکايي نوشت: در يک مورد، مواد دزديده شده از يک شرکت خصوصي به توسعه فناوري براي رديابي موشکهاي بالستيک و مافوق صوت کمک ميکند.

يکي از شکايات عليه يک شهروند آمريکايي متولد چين بوده که دستگير و متهم به سرقت اسرار تجاري از يک شرکت خصوصي شده است. بر اساس اسناد دادگاه، اين فناوري، در صورت دستيابي بازيگران بين المللي براي امنيت ملي ايالات متحده خطرناک خواهد بود. 

شکايت وزارت دادگستري در دادگاه منطقهاي ايالات متحده در کاليفرنيا بدين مضموم ثبت شد؛ مواد دزديده شده به توسعه فناوري کمک ميکند، که به سيستمهاي فضايي اجازه ميدهد موشکهاي بالستيک و مافوق صوت را رديابي کنند. مقامات آمريکايي گفتند فناوري مربوط به موشکهاي مافوق صوت و رديابي موشک از اولويتهاي اصلي ارتش چين است.

در شکايت ديگر، دولت آمريکا دو مرد ايراني را به تلاش براي تهيه غيرقانوني کالاها و فناوري آمريکايي براي صنعت هوافضاي ايران متهم کرد. طبق اسناد دادگاه، اين فناوري شامل تجهيزات آتش نشاني و آشکارسازهاي شعله است.

پرونده ايران مستقيم به توليد پهپادهاي اين کشور مربوط نميشد، بلکه به صنعت هوافضا آن کشور گره خورده است.

ابوالفاضي بزازي 79 ساله و پسرش محمدرضا بزازي 43 ساله، متهم به ايجاد يک طرح پيچيده براي اجتناب از قوانين کنترل صادرات، براي ارسال تجهيزات هوافضا به ايران و ارسال اين فناوري به اروپا براي مخفي کردن مقصد نهايي خود شدند.

اين اتهامات آخرين مورد از يکسري اقدامات قانوني با هدف قطع ارتباط ايران، روسيه و چين از فناوري آمريکايي است. يک سال پيش، وزارت دادگستري و بازرگاني براي اجراي قوانين کنترل صادرات و ايجاد اختلال در توليد تسليحات در ايران براي روسيه و گروههاي مقاومت اسلامي، گروه اخلالگر با هدف تخريب روند انتقال فناوري را تشکيل دادند که قصد داشت تلاشهاي چين براي توسعه فناوري پيشرفته نظامي را متوقف کند.

مقامات نيروي ضربتي اين هفته با نمايندگان اوکراين در فينيکس ديدار ميکنند تا درباره تلاشها براي توقف جريان فناوري آمريکايي و قطعات طراحي شده توسط ايالات متحده به روسيه، ايران و چين گفتوگو کنند.

متيو اس. اکسلرود، معاون وزير بازرگاني در امور صادرات گفت: «مأموريت ما اين است که حساسترين فناوري کشورمان را از دست خطرناکترين دستهاي جهان دور نگه داريم.

بازيگران در تلاش براي دستيابي به فناوري پيشرفته ايالات متحده هستند تا بتوانند ارتشهاي خود را به اندازهاي مدرن کنند که گوي سبقت را از ارتش آمريکا بربايند و توازن قدرت را در جهان تغيير دهند.»

کنترل صادرات در آمريکا با هدف قرار دادن پکن تلاش کرده است تا راههاي دسترسي دولت و شرکتهاي چيني را از دستيابي به تراشههاي پيشرفتهاي که ميتوانند براي توسعه قابليتهاي نظامي جديد استفاده شوند، مسدود کند. با اين حال، ايران در تلاش است به فناوري و تراشههاي کمتر پيچيدهتري دست يابد که صادرات آن به بسياري از کشورهاي ديگر مسدود نشده است. ايران از اين تراشهها براي ساخت هواپيماهاي بدون سرنشين استفاده ميکند.

متيو جي. اولسن، دستيار دادستان کل در بخش امنيت ملي وزارت دادگستري گفت: «فعاليت بدخيم ايران هم بي ثبات کننده در منطقه است و هم از ديگر بازيگران بدخيم مانند روسيه حمايت ميکند.»

زماني که آقاي اولسن در ماه نوامبر به کيف سفر کرد، مقامات اوکرايني شواهدي مبني بر استفاده از فناوري آمريکايي در پهپادهاي توليد ايران که به اوکراين حمله کرده بودند به او ارائه کردند. او گفت که اين ديدار به منظور تقويت تحقيقات حقوقي آمريکا، تبادل اطلاعات بين کشورها را گسترش داده است.

مقامات آمريکايي گفتند که قضاوت در مورد تأثير کنترلهاي صادراتي دشوار است. براي مثال، توليد موشکهاي روسيه در ابتدا به دليل محدوديتهاي صادراتي کاهش يافت. اما از آنجايي که مسکو اقتصاد خود را بر توليد در زمان جنگ متمرکز کرد، سطح توليد موشک به ظرفيت قبل از جنگ بازگشت و سپس از آن فراتر رفت.

توليد هواپيماهاي بدون سرنشين ايران، احتمالاً به دليل فشار ايالات متحده بر زنجيره تامين اين کشور، دچار نوسان شده است. مقامات آمريکايي ميگويند که حداقل تامين قطعات لازم را براي ايران و روسيه بسيار گرانتر و دشوارتر ميکنند.

آقاي اولسن گفت: «زماني که تحريمها و قوانين کنترل صادرات را اجرا ميکنيم، ميخواهيم هزينههايي را بر بازيگران از جمله بازيگران روسي و ايراني تحميل کنيم.»

آقاي اولسن گفت که اقدامات اجرايي نيز اثرات موجي دارد. شرکتهاي بزرگ ميبينند که چگونه ايران، روسيه يا چين تلاش ميکنند تا از قوانين دوري کنند. او از اين شرکتها خواست تا تلاشهاي قويتري براي انطباق بکنند تا مطمئن شوند در هيچ تلاشي براي قاچاق تراشهها مورد سوءاستفاده واقع نميشوند.

در پرونده چين که روز چهارشنبه فاش شد، يک مرد 57 ساله به نام چنگوانگ گونگ به سرقت اسرار تجاري متهم شد. دادستانها آقاي گونگ را متهم کردند که سال گذشته پروندههاي يک شرکت فناوري را دزديده است. شکايت دولت اطلاعاتي در اين باب که آيا اين فناوري - براي شناسايي پرتاب موشک و رديابي اشياء غيرقابل تشخيص از فضا - به چين ارسال شده است يا خير افشا نميکند. اما آقاي گونگ نرم افزاري براي مشاهده پروندههايي که از شرکت گرفته بود نداشت. دادستانها در شکايت خود نوشتند، برخي از اسناد داراي برچسب اختصاصي و برخي ديگر برچسب صادرات کنترل شده بودند.

آقاي گونگ که براي پيمانکاران دفاعي کار ميکرد و در توسعه مدارهاي کامپيوتري تخصص داشت، قبلاً از دولت چين درخواست کمک مالي کرده بود و از طريق «برنامههاي استعداديابي» مختلف با مقامات تماس ميگرفت. پکن از اين برنامهها براي شناسايي افرادي استفاده ميکند که ميتوانند به توسعه اقتصاد و قابليتهاي نظامي اين کشور کمک کنند.

اطلاعاتی برای نمایش وجود ندارد.