اظهار نظر 0

روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.

  • برگزیده خوانندگان
  • همه
مرتب کردن بر اساس : قدیمی تر

هويت ايراني با انيميشن هاي ملي

بخش دوم

به طور مشهود ريتم و توالي کار بهبود يافته و با اضافه کردن شخصيت‌هاي حيواني و افزايش موقعيت‌هاي طنز رنگ و بويي جديد و سرگرم‌کننده‌تر به‌ويژه براي کودکان و نوجوانان به مجموعه داده است.

هويت ايراني با انيميشن هاي ملي

وي درباره ويژگيهاي فصل جديد اين مجموعه عنوان ميکند: فصل چهارم مجموعه توسط تيم فيلمنامهنويسي در حال نگارش است. خوشبختانه در سري جديد نويسندگان جديد به گروه نگارش پيوستهاند که نويد ارائه داستانهاي جذابتر و شيرينتر را به ما ميدهد. فصل اول مجموعه چند بار از شبکه کودک و شبکه اميد پخش شده است. فصل دوم مجموعه آماده پخش است که بهزودي نمايش داده خواهد شد.

فصل سوم، مراحل توليد را ميگذراند و فصل چهارم در حال نگارش فيلمنامه است.

گلپايگاني در پاسخ به اين سؤال که چه ويژگي در اين مجموعه وجود دارد که آن را براي بچهها جذاب کرده و مورد توجهشان قرار گرفته، ميگويد: اين مجموعه در کنار آموزش مطالب علمي، اخلاقي و ديني به زبان کودکانه تأکيد زيادي بر هوشمندي در حل مشکلات دارد تا مخاطب کودک ياد بگيرد براي هر مشکلي، راه حلي وجود دارد. از طرفي در کنار يافتن راه حل با تکيه بر انديشه و تجربه آموزههايي در رابطه با شناخت خواص گياهان بهصورت ساده و جذاب در هر قسمت ارائه ميشود که ميتواند در کنار سرگرمي به افزايش اطلاعات عمومي کودکان و نوجوانان در زمينه محيط اطرافشان کمک کند. از آنجا که هر قسمت موضوعي دارد، اين تهيه کننده و کارگردان درباره موضوعاتي که در سري جديد «معماهاي فريد» مطرح ميشود، بيان ميکند: هر پويانمايي که براي مخاطب کودک و نوجوان تهيه و توليد ميشود، عملا بايد براساس نيازهاي امروز او طراحي شدهباشد، چراکه اگر کودک با موضوعي برخورد کند که درواقع کاربردي با حل مسائل و مشکلات پيرامون و ذهن او ارائه ندهد به احتمال زياد جذب آن موضوع نخواهد شد. اين موضوع فراتر از ظاهر و گرافيک کار است.

ممکن است فرم انيميشن در زمان آينده يا در زمان گذشته باشد اما آنچه را روايت ميکند، بايد بهگونهاي ارائه شود که جوابگوي سوالات ذهن کودکان و نوجوانان باشد. وقتي کودک بتواند همراه با سرگرم شدن با داستان، مسائلي را ياد بگيرد که در زندگي روزمره به کارش بيايد، مطمئنا بيشتر جذب آن مجموعه خواهد شد. در سري جديد اين مجموعه سعي شده در تمام قسمتها مسائل و مقولههايي مطرح شود که براساس نياز مخاطب کودک و نوجوان امروزي باشد.

وي درباره شکلگيري ايده اصلي اين مجموعه هم ميگويد: ايده اصلي توسط همکارم، سياوش زرين آبادي ( نويسنده و کارگردان مجموعه پهلوانان ) به وجود آمد و به همياري پگاه ايزديان در سال 92 به نگارش درآمد اما به دلايلي ساخت مجموعه تا سال1400 به تعويق افتاد و خوشبختانه با همکاري آقاي ليواني و همکارانشان شرايط ساخت و ادامه مجموعه مهيا شد.

وي درباره ظرفيتهاي اين اثر در توليد فصلهاي مختلف توضيح ميدهد: من معتقدم ادامه مجموعه بهخاطر ساختار کلي آن که داراي يک قالب مشخص و محکم، مهيا شده است. با توجه به جامعه مخاطب اين مجموعه که کودکان و نوجوانان هستند، شخصيتهاي منفي و مثبت کاملا از هم تفکيک شدهاند و پيروزي نهايي قطعا با گروه مثبت و خير خواهد بود. گرچه براي اينکه کار قابل پيشبيني و خسته کننده نباشد، در راه پيروزي خير بر شر موانعي ايجاد ميشود که گذر از اين موانع براي مخاطب کودک و نوجوان جذاب خواهد بود. اين شيوه داستانگويي بر اساس تجربههاي موفق طراحي شده و گرچه مخاطب از قبل ميداند شخصيت مثبت داستان برنده نهايي ماجراست اما عمدتا نسبت به اين موضوع کنجکاو است که قهرمان داستان اين بار به چه شکل از پس مشکلات بر خواهد آمد.

بيشتر موضوعات مطرح شده در معماهاي فريد بر اساس تاييد درستکاري و اخلاق خوب و مذمت ظلم و نادرستي است. شايد يکي از مهمترين وجه تمايز مجموعه معماهاي فريد، ايجاد شخصيتي قهرمان با استفاده از قوه تفکر و همکاري با دوستان و ديگران است. حل مشکلات بخشي از آرزوي هر کودک و نوجواني است که ميخواهد به خوبي از پس مشکلات زندگياش برآيد. اين موضوعي جهانشمول و بدون تاريخ انقضاست و قالب انيميشن شکل تصوير و موجود بهترين قالب و شکل براي بيان اين موضوعات و خلق قهرماني متفاوت در بين مخاطب هدف است.

اين تهيهکننده درباره بازخورد بچهها هم بيان ميکند: خوشبختانه هم براي مخاطب کودک و نوجوان و هم در ميان والديني که روي محتواي تصويري براي کودکانشان حساس هستند، توانستهايم بازخوردهاي مثبت و خوبي دريافت کنيم و اين به گروه سازنده اين مجموعه دلگرمي، اميد و انگيزه دادهاست تا تلاش بيشتري براي بالا بردن کيفيت ساختاري و مضموني مجموعه انجام بدهند. تعدد قسمتها و زمان پخش مناسب اهميت بالايي در جا افتادن و محبوبيت شخصيتها و موضوع داستان دارد. مطمئنا با حمايت مرکز پويانمايي صبا و حمايت مديران پخش شبکههاي صداوسيما، اين تعدد و زمان پخش مناسب تأمين شده تا جايگاهي بيش از پيش ثمربخش بين مخاطبان کودک و نوجوان ايجاد شود.

وي همچنين ادامه ميدهد: تلاش سازندگان اين مجموعه براي جذب و نگاه داشتن مخاطب شايد به دليل ساختاري است که براي اين مجموعه پيشبيني شدهاست. در داستانهاي مجموعه «معماهاي فريد» کاملا عامدانه عملکرد خوب و بد شخصيتها در مقابل هم قرار ميگيرد. علتش اين است که تلاش شده براي مخاطب کودک و نوجوان ابهام و ايهامي ايجاد نشود و با شفافسازي مرزها خواستهايم از سردرگمي احتمالي جلوگيري کنيم.

گلپايگاني در پاسخ به اين پرسش که طراحي بصري و جذابيتهاي بصري اين مجموعه با توجه به شرايط توليد و امکانات فني که اصولا در اختيار گروه سازنده قرار ميگيرد، چگونه است و اينکه چقدر ميتوانيم از ظرفيت قصهگويي در اين کار استفاده کنيم، ميگويد: فضا و طراحي که براي مجموعه معماهاي فريد در نظر گرفته شدهاست، از نظر معماري، لباسها و حتي نام شخصيتها با مباحث هويتي ايراني ـ اسلامي کاملا تطبيق پيدا ميکند.

با توجه به ارتقاي دانش مخاطب کودک و نوجوان امروزي و توقع بالاي او از نظر شکل و محتوا، اين مجموعه در عين پايبندي به انديشههاي اصيل اسلامي و هويت ايراني همواره سعي کرده زباني امروزي داشتهباشد تا ارتباطش را با مخاطب کودک و نوجوان امروزي از دست ندهد. ريشههاي اصلي داستان و حتي روابط آدمها، مانند احترام به بزرگترها و ارزشمندي نکات اخلاقي باعث شده تا بر ويژگيهاي انديشهها و هويت ايراني ــ اسلامي تأکيد شود. اين موضوعات ارزشمند به گونهاي در موضوع، فضاسازي و موسيقي کار تنيده شده تا مخاطب ايراني( و حتي بينالمللي) به بهترين شکل با آن ارتباط برقرار کرده و آن را درک و تجربه کند.

 

برگرفته از هنر تعزيه

 

مسعود صفوي، تهيهکننده «شکرستان» عنوان ميکند: مبناي قصه در شکرستان، برگرفته از هنر تعزيه است که يک معينالبکاء دارد که روايتگر افراد است و آنها را دعوت ميکند تا به صحنه بيايند و با زبان خودشان قصه را روايت کنند. فضاي اين مجموعه بر پايه معماري ايراني است و شخصيتها هم کاملا شخصيتهاي ايراني هستند که درباره آنها شنيده يا آنها را ديدهايم و درک کردهايم.

هر گوشه از صداي زندهياد مرتضي احمدي و موسيقي جلال ذوالفنون در فصل اول و قصههايي که تا به امروز در اين پويانمايي روايت شدهاست بر اساس آشنايي مخاطب با يک فرهنگ ايراني بوده و شايد به همين دليل است که مورد توجه مخاطبان قرار گرفتهاست.

 

محصولي براي رقابت در بازار بينالمللي

 

سيدعليرضا گلپايگاني، کارگردان و تهيهکننده مجموعه معماهاي فريد عنوان ميکند: تمام تلاش توليدکنندگان مجموعه براين است که محصولي رقابتي با توليدات داخلي و بينالمللي ساخته و پرداخته شود. اما بايد در نظر داشت سرمايههاي در گردش براي پروژههاي بينالمللي غيرقابل مقايسه با پروژههاي داخلي است و اين موضوع رقابت کيفي از نظر تصويري و اجرايي را غيرممکن کردهاست.

اما برگ برنده مجموعههاي داخلي، موضوعات داستاني آن است که ميتوان گفت از نظر اخلاقي و آموزشي مجموعههاي داخلي از جمله معماهاي فريد قابل رقابت با موضوعات و داستانهاي خارجي است. مزيت توليدات داخلي نوع فرهنگ و بافت داستان موجود در آن است که ميتواند ارتباط بيشتري با مخاطب داخلي و کشورهاي همجوار ايران برقرار کند و مجموعههاي غربي فاقد اين مزيت رقابتي است.

سعي گروه سازندگان اين مجموعه براين است که در هر فصل بتواند جذابيت بيشتري را با توجه به بازخوردي که از پخش سري قبل به دست آمده، ايجاد کند. در هر فصل شيوه بيان و فضاسازيها ارتقا يافته و تلاش شده همواره مجموعه فاخر و قابل دفاع را توليد کنيم که با هدف اوليه و اصلي ما از توليد همخواني داشتهباشد. مرکز پويانمايي صبا با حمايتي که از اين مجموعه و ديگر مجموعههاي داخلي دارد و انتخاب ناظران ماهر و توانمندي که در جهت ارتقاي مجموعه کمک ميکنند، باعث شده اهداف سفارشدهنده و توليدکننده همسو و همجهت شود و رابطهاي قوي شکل بگيرد تا مجموعهاي بدون اشکال به مرحله پخش برسد.

* زینب علیپور طهرانی

اطلاعاتی برای نمایش وجود ندارد.