حرکات جديد ترکيه و آذربايجان در کريدور جعلي زنگزور در شرايطي پيش ميرود که اين مسير زمينه تضعيف ايران را فراهم خواهد کرد.
کريدور زنگزور، طرحي که در ظاهر يک مسير ترانزيتي 43 کيلومتري براي اتصال جمهوري آذربايجان به منطقه خودمختار نخجوان و سپس ترکيه از طريق استان سيونيک ارمنستان است، به کانون تنش ژئوپليتيکي در قفقاز جنوبي تبديل شده است.
ايران اين پروژه را تهديدي مستقيم براي منافع ملي و امنيت مرزهاي خود ميداند و مخالفت صريح خود را بارها اعلام کرده است، با اين حالت تحرکات سياسي و اقتصادي در روزهاي اخير حول اين محور توسط آذربايجان و ترکيه به اوج خود رسيده است.
کريدور زنگزور و اهدافي پنهان پشت نقاب ترانزيت
اين کريدور قرار است با عبور از جنوب ارمنستان (استان سيونيک)، سرزمين اصلي جمهوري آذربايجان را به نخجوان متصل کند. ادعاي رسمي باکو و آنکارا، توسعه تجارت منطقهاي است اما ايران معتقد است هدف اصلي قطع مرز زميني ايران و ارمنستان و حذف تهران از معادلات ترانزيتي قفقاز است.
بر اساس توافق آتشبس 2020 قرهباغ، ايجاد اين کريدور فاقد پشتوانه حقوقي بينالمللي است. گروه مينسک (شامل روسيه، آمريکا و فرانسه) آن را تأييد نکرده و ارمنستان نيز آن را نقض حاکميت ملي خود ميداند.
متحدان پروژه، ائتلافي براي تضعيف ايران
اردوغان با شعار بازسازي جهان ترک، از زنگزور به عنوان مسير ادغام جديد ترکها ياد ميکند و علناً از ايران خواسته تا از اين طرح حمايت کند.
الهام علياف، رئيسجمهور آذربايجان، نيز هشدار داده: «ارمنستان نبايد مانع جغرافيايي بين ترکيه و آذربايجان باشد».
در پشت پرده ناتو و رژيم صهيونيستي از طريق حمايت لجستيکي و امنيتي از باکو، بهصورت غيرمستقيم در پيشبرد اين طرح نقش دارند.
گزارشهاي غير رسمي بسياري حاکي از حضور اسرائيل در مناطق مرزي ايران تحت پوشش روستاهاي هوشمند است.
تأثير بر ايران و يک تهديدهاي چندبعدي
قطع مرز ايران با ارمنستان (تنها مسير زميني به اروپا از شمال غرب)، وابستگي تهران به مسيرهاي ترانزيتي ترکيه و آذربايجان را افزايش ميدهد. از طرفي حذف ايران از کريدور شرق-غرب (چين به اروپا) که جايگزين راههاي سنتي مانند جاده ابريشم ميشود.
نفوذ اسرائيل در نخجوان و مناطق مرزي ايران از طريق باکو، تهديدي براي امنيت شمال غرب کشور است. گزارشها از بستهشدن گذرگاههاي مرزي آستارا و پلدشت توسط آذربايجان در سال 2024، نشانهاي از فشارهاي آتي است.
همچنين از دستدادن درآمد ترانزيت کالا و انرژي به اروپا و روسيه، و تقويت رقبايي مانند کريدور ترانس خزر (گرجستان-ترکيه) که ايران را دور ميزند.
منبع: شيعه نيوز
اظهار نظر 0
روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.