ميدان هاي جنگ اوکراين به تازگي شاهد يک تحول مهم و قابل توجه بوده است. ماجرا از اين قرار است که نيروهاي ارتش اوکراين در عملياتي وارد خاک روسيه و به طور خاص استان کورسک اين کشور شده اند و در آن پيشروي کرده اند. رويدادي که با بازتاب هاي بين المللي گسترده اي همراه شده و تحليل و تفسيرهاي مختلفي با محوريت آن ارائه شده و همچنان نيز مي شود.
در اين راستا، شايد نقطه اشتراک اغلب تحليل و تفسيرها اين است که اقدام اخير ارتش اوکراين يک حرکت تاکتيکي و کوتاه مدت است و نيروهاي روسي خيلي زود آن ها را از خاک کشورشان اخراج خواهند کرد. با اين همه، در تحليل اين رويداد، توجه به 3 نکته ضروري به نظر مي رسد.
يک: بازي دموکرات هاي آمريکايي با کارت اوکراين
يکي از نکاتي که از همان نخستين ساعات پس از انتشار خبر نفوذ نيروهاي ارتش اوکراين به خاک روسيه به آن اشاره شده و از آن به مثابه يکي از محرک هاي اصلي اين اقدام ياد شده، تحريکات پشت پرده دولت کنوني آمريکا و حزب دموکرات اين کشور در انجام عمليات نيروهاي اوکرايني عليه روسيه بوده است. دولت بايدن و حزب دموکرات مايلند همزان با نزديک شدن به زمان برگزاري انتخابات رياست جمهوري آمريکا، با رقم زدن تحولات اينچنيني در ميدان هاي جنگ اوکراين با روسيه، سياست خود در رابطه با جنگ مذکور را کارآمد و موثر نشان دهند و از اين رهگذر، با حملات گسترده جمهوريخواهان آمريکايي عليه خود و عملکردشان در رابطه با جنگ اوکراين، مقابله کنند.
دونالد ترامپ به عنوان نامزد اصلي حزب جمهوريخواه در انتخابات 2024 آمريکا، بارها و بارها سياست دموکراتها در مورد جنگ اوکراين را زير سوال برده و تاکيد کرده که اگر وي در قدرت بود، اين جنگ يا اتفاق نمي افتاد و يا موفقيت هاي قابل توجهي در جبهه مورد حمايت غرب و آمريکا رخ مي داد. از اين رو، دموکراتها به نوعي با تحريک عمليات اخير ارتش اوکراين در خاک روسيه سعي دارند تا بخت و شانس انتخاباتي کامالا هريس به عنوان نامزد مورد حمايتشان در انتخابات 2024 آمريکا را تا جاي ممکن تقويت کنند.
دو: بازيگري پشت پرده شرکت هاي تسليحاتي آمريکايي
از همان آغاز جنگ اوکراين تا به امروز، ده ها گزارش و مقاله با محوريت نفع قابل توجه تداوم يافتن جنگ اوکراين براي شرکت هاي تسليحاتي آمريکايي منتشر و مطرح شده و همچنان نيز مي شود. در اين رابطه شاهد بوده ايم که مديران شرکت هاي تسليحاتي آمريکايي نظير نورثروپ گرومن و بوئينگ به صراحت تاکيد داشته اند که جنگ اوکراين فرصت هاي درآمدي تازه و قابل توجهي را براي آن ها ايجاد کرده است.
در اين راستا، به تازگي نيز خبري منتشر شد که اعرتاض دولت اوکراين نسبت به عدم تمايل اين شرکت ها جهت سرمايه گذاري در اوکراين و توليد سلاح در اين کشور از ترس به خطر افتادن سرمايه هايشان را انعکاس مي داد. از اين رو، حمله ارتش اوکراين به عمق خاک روسيه و نفوذ به آن، در نوع خود رويدادي است که وراي اهداف سياسي دولت اوکراين و جهان غرب، مي تواند بيش از پيش اوکرايني ها را محتاج و نيازمند به تسليحات آمريکايي کند.
از اين رو، هيچ بعيد نيست که جداي از منافع سياسي آمريکا در قالب اقدام اخير ارتش اوکراين عليه روسيه، شاهد منافع پنهان شرکت هاي تسليحاتي آمريکايي در اين معادله نيز باشيم. موضوعي که به طور خاص مورد توجه وزارت دفاع آمريکا(پنتاگون) و البته دولت کنوني آمريکا از حيث ايجاد فرصت هاي شغلي تازه در صنعت اسلحهسازي اين کشور هم است.
سه: تلاش اوکراين و غرب براي منحرف سازي واقعيات جنگ با روسيه
در نهايت بايد گفت که اقدام اخير ارتش اوکراين در نفوذ به استان کورسک روسيه، در عين حال که حرکتي موقتي است به نظر مي رسد از ماهيت تاکتيکي قابل توجهي نيز برخوردار است. در حقيقت، اوکراين و متحدان غربي آن نظير ناتو و دولت آمريکا از اين رهگذر سعي داشته اند تا روند پيروزيهاي ميداني ارتش روسيه در جنگ بار اوکراين را متوقف کنند و تا جاي ممکن براي خود دستاوردسازي داشته باشند.
به يا داشته باشيم که مدتي قبل دبير کل اسبق ناتو ينس استولنبرگ به صراحت اعلام کرد که وضعيت در ميدانهاي جنگ اوکراين وخيم است و غرب بايد خود را آماده شکست هاي قابل توجه در اين کشور کند. از اين رو، به نظر مي رسد که هم اوکراين و هم متحدان غربي آن با انجام عمليات هايي نظير آنچه اخيرا در استان کورسک روسيه مشاهده کرديم، سعي داشته اند تا به زعم خود روند جنگ را تا حدي که به نفعشان باشد، منحرف سازند. دستورکاري که البته خودِ تحليلگران غربي نيز در تحقق آن شک و ترديد فراواني دارند.
منبع: جهان نيوز
اظهار نظر 0
روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.