اظهار نظر 0

روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.

  • برگزیده خوانندگان
  • همه
مرتب کردن بر اساس : قدیمی تر

3 نشانه قابل تامل از سفر پادشاه عمان به ايران

همزمان با سفر «هيثم بن طارق» پادشاه عمان به کشورمان، ناظران و تحليلگران و همچنين جريان‌هاي سياسي و رسانه اي مختلف، تحليل و تفسيرهاي مختلفي در مورد ماهيت اين سفر، پيام ها، ابعاد و پيامدهاي آن مطرح مي سازند.

3 نشانه قابل تامل از سفر پادشاه عمان به ايران

در اين راستا، تحليلگران مختلف از چشم اندازهاي گوناگون در قالب حوزه هايي نظير سياست خارجي، اقتصاد، و مسائل راهبردي منطقه اي، به اين سفر مي نگرند و درست به همين دليل نيز اين رويداد را اتفاقي مهم براي کشورمان ارزيابي مي کنند.

با اين همه، در بحبوحه سفر پادشاه عمان به ايران، توجه به 3 نشانه قابل تامل که در نوع خود از اهميت قالب ملاحظه سفر هيثم بن طارق به ايران حکايت دارند، کاملا ضروري و مهم به نظر مي رسد.

اول، سلطان عمان تنها اندکي پس از سفر اخير خود به مصر عازم ايران شده است. موضوعي که در بحبوحه تشديد تلاش هاي تهران-قاهره جهت از سرگيري روابط سياسي و ديپلماتيک خود و تاکيدِ دو طرف بر عزمشان جهت بازگشايي سفارتخانه هاي خود در کشورهاي يکديگر، سبب شده تا بسياري از ناظران و تليلگران به اين نکته اشاره داشته باشند که پادشاه عمان در سفر به تهران، حامل پيام هايي از سوي طرفِ مصري براي ايران است و به نوعي سعي دارد تا روند تنش زدايي از روابط دو کشور را تسهيل کند.

در اين رابطه حتي برخي تحليلگران به طور خاص به اين نکته اشاره داشته اند که دستورکار اصلي پادشاه عمان در سفر به تهران نيز معطوف به ثمر رساندن احيا روابط سياسي و ديپلماتيک ايران و مصر است. دستورکاري که در ادامه روند گسترده ترِ تنش زدايي از روابط ايران با دولت هاي عربي قرار دارد ( روندي که با امضاي توافق احياي روابط سياسي و ديپلماتيک ايران و عربستان با ميانجي گري چين آغاز شد).

دوم، پيش از سفر پادشاه عمان به ايران، شاهد ميانجي گري فعال اين کشور جهت تبادل زندانيان ميان ايران و شماري از کشورهاي غربي بوديم. مساله اي که به طور خاص موجب شد تا «اسدالله اسدي» ديپلمات کشورمان که در بلژيک در بازداشت به سر مي برد، با يک شهروند بلژيکي زنداني در ايران، با ميانجي گري دولت عمان مبادله شود. موضوعي که سبب شد سلطان عمان نيز پيش از سفر به تهران، به نوعي با يک دستاوردِ قابل توجه عازم کشورمان شود.

از اين رو، انتظار مي رود که او روند مذاکرات مرتبط با مبادله زندانيان ميان ايران و برخي کشورهاي غربي و به طور خاص ايران و آمريکا و البته ايران و فرانسه را در تهران نيز پيگيري کند. اقدامي که با توجه تشديد فشارها به ويژه عليه دولت بايدن در آمريکا در زمينه زندانيان بازداشتي دوتابعيتي در ايران، از اهميت قالب توجهي برخوردار مي شود.

سوم، در نهايت بايد گفت که بسياري از ناظران و تحليلگران بر اين باورند که هيثم بن طارق در سفر به ايران، به دنبال باز کردن گره توافق برجام و تسهيل روند آغاز مجدد مذاکرات احياي برجام نيز است. در اين چهارچوب، او احتمالا با طرح هاي ميانجي گرانه مهمي نيز به تهران آمده است.

در اين راستا، اينکه سلطان هيثم بن طارق خود شخصا عازم سفر به ايران شده و اين طرح ها را از طريق وزير خارجه خود و ديگر مجاري ديپلماتيکِ سطح پايين تر با طرف ايراني در ميان نگذاشته و در عين حال، با توجه به اينکه عمان سال هاست که به ديپلماسي و رايزني هاي پشت پرده با تهران جهت تسهيل روند حل مسائل و مشکلات کشورمان با جهان غرب با محوريت مساله اتمي ايران
شهره است، تا حد زيادي اين ديدگاه را در ناظران و تحليلگران تقويت کرده که به احتمال زياد سلطان عمان با دست پُر به تهران آمده و بايد انتظار يک گشايش تازه در قالب معادله برجام را داشته باشيم. موضوعي که در صورت به ثمر نشستن مي تواند بمب خبري و دستاورد  اصلي سفر هيثم به طارق به ايران لقب گيرد.

اطلاعاتی برای نمایش وجود ندارد.