بررسيها نشان ميدهد که مهاجران نه تنها بار مالي بر دوش دولت آلمان نيستند، بلکه بهصورت خالص به تأمين مالي نظام اجتماعي اين کشور کمک ميکنند.
درباره هزينههاي مهاجرت، بهويژه مخارج مربوط به ادغام مهاجران، بحثهاي زيادي مطرح است. سال گذشته، دولت فدرال آلمان حدود 28 ميليارد يورو صرف پناهجويان و برنامههاي ادغام آنها کرد. يا مثلاً (Bürgergeld) کمکهزينه شهروندي تقريباً نيمي از افرادي که از اين نوع حمايت اجتماعي بهرهمند ميشوند، اکنون گذرنامه خارجي دارند. اين موضوع اغلب بهعنوان «مهاجرت به سمت نظامهاي اجتماعي» مورد انتقاد قرار ميگيرد.
اما مهاجرت فقط هزينه نيست؛ مزايايي هم به همراه دارد، مانند مالياتهايي که کارکنان خارجي پرداخت ميکنند يا رشد اقتصادي که ايجاد ميشود. حال اگر فقط به جنبه مادي نگاه کنيم، آيا مهاجرت سودآور است يا ضررده؟
کارشناس اقتصادي وردينگ: مهاجرت سالانه 100 ميليارد يورو به آلمان سود ميرساند
مارتين وردينگ، کارشناس نظام اجتماعي و يکي از اعضاي گروه مشاوران اقتصادي دولت (وايزهافت)، حالا تحليلي ارائه کرده که با مطالعات قبلي تفاوت دارد. او در ارائه نتايج مطالعهاش در برلين گفت: «افزايش سالانه 200 هزار نفر مهاجر خالص به آلمان، در درازمدت سودي 100 ميليارد يورويي سالانه به همراه دارد اين اثر بسيار قابلتوجهي است»، همانطور که روزنامه زودهوچه سايتونگ گزارش داده است.
وردينگ استاد دانشگاه روهر بوخوم است و بهعنوان يکي از مشاوران اقتصادي برجسته به دولت آلمان مشورت ميدهد. بر اساس محاسبات او، هر فردي که از طريق مهاجرت به آلمان ميآيد، سالانه 7100 يورو بار مالي دولت را کاهش ميدهد.
اين اقتصاددان عواملي مثل حمايت اوليه دولت از مهاجران - بهويژه پناهجويان - شرکت آنها در دورههاي ادغام و اغلب بيکاري چندسالهشان قبل از يافتن شغل و پرداخت ماليات و contributions را در نظر گرفته است.
بحث مهاجرت: آيا مهاجرت براي آلمان سود دارند يا بار مالي است؟
تحليل وردينگ، مهمات جديدي به بحث داغ درباره اينکه مهاجرت براي آلمان سودمند است يا بار مالي، اضافه ميکند.
سال گذشته، «برنيد رافلهوشن»، اقتصاددان برجسته دانشگاه فرايبورگ، تحليلي با جهتگيري کاملاً متفاوت ارائه داد که جلب توجه کرد. او نتيجهاي کاملاً متضاد گرفت، همانطور که روزنامه دي سايت گزارش داده است. رافلهوشن معتقد بود که مهاجرت در شرايط کنوني، بار مالي سنگيني براي آلمان به همراه دارد. او به رقمي عظيم رسيد و به روزنامه بيلد گفته بود مهاجرتي که تاکنون رخ داده، از نظر اقتصادي 5.8 تريليون يورو براي آلمان هزينه داشته است. اين در حالي است که مهاجران بهطور ميانگين جوانتر از جمعيت بومي هستند و در تئوري ميتوانند سالهاي طولاني با کارشان به تأمين مالي بيمه بازنشستگي، صندوقهاي اجتماعي و دولت کمک کنند.
رافلهوشن از روشي به نام «تعادل نسلي» استفاده کرده بود. در اين روش، تأثير خالص هر فرد در طول زندگياش بر بودجه عمومي محاسبه شده بود. براي اين کار، ميزان مالياتها و مشارکتهايي که فرد پرداخت ميکند - يعني درآمدي که دولت با شرايط قانوني ثابت به دست ميآورد - بررسي شد. همچنين، خدماتي که فرد از دولت دريافت ميکند، مثل کمکهزينه بيکاري، هزينههاي پزشکي يا حمايت در دوران بازنشستگي - يعني مخارج دولت - محاسبه شد. اگر مخارج در طول عمر بيشتر از درآمدها باشد، آن فرد بار مالي براي بودجه عمومي است؛ اما اگر درآمدها بيشتر از مخارج باشد، به تأمين مالي نظام اجتماعي کمک ميکند.
اقتصاددان: رشد اقتصادي ناشي از مهاجرت را بايد در نظر گرفت
وردينگ معتقد است که نميتوان فقط به اين روش محاسبه کرد. مهاجرت مجموع مخارج خالص آينده دولت را افزايش ميدهد، زيرا جمعيت را بزرگتر ميکند. اما اينکه آيا پايداري بودجه عمومي - با توجه به ارزشهاي آينده - بهبود مييابد يا نه، از اين طريق مشخص نميشود. اين اقتصاددان ترجيح ميدهد تمرکز را بر رشد اقتصادي آينده ناشي از مهاجرت
بگذارد.
نتيجه اين است: تأثيرات مهاجرت بر بودجه دولت بهطور کلي مثبت است. مهاجرت از يک سو هزينههاي دولت را افزايش ميدهد، اما از سوي ديگر درآمدها را بالا ميبرد و به رشد بيشتر توليد ناخالص داخلي کمک ميکند. در مجموع، مهاجرت بار مالي بودجههاي عمومي را کاهش ميدهد.
نتيجه گزارش
حضور مهاجران به آلمان بهطور قابلتوجهي درآمد بيشتري براي بودجه دولتي ايجاد ميکند تا اينکه هزينهاي به همراه داشته باشد. اين نتيجه اصلي مطالعهاي است که توسط مرکز تحقيقات اقتصادي اروپا (ZEW) به سفارش بنياد برتلزمان انجام شده است. برخلاف باورهاي رايج، افرادي که شهروندي آلماني ندارند، بار مالي براي نظام اجتماعي محسوب نميشوند؛ برعکس، آنها بهطور خالص به تأمين مالي اين نظام کمک ميکنند. بر اساس اين تحقيق، در سال 2012، حدود 6.6 ميليون خارجي مقيم آلمان سودي حدود 22 ميليارد يورو براي بودجه دولتي اين کشور ايجاد کردهاند که بهطور ميانگين براي هر نفر حدود 3300 يورو سود خالص بوده است. در اين محاسبات، هم مالياتها و contributions پرداختشده و هم مزاياي دولتي مانند کمکهزينه فرزندان، بازنشستگي يا کمکهاي اجتماعي در نظر گرفته شده است. اين مزيت مالي زماني روشنتر ميشود که به طول عمر افراد نگاه کنيم. مهاجران جوان زير 30 سال که سطح تحصيلات مشابه شهروندان آلماني داشته باشند، در طول زندگي خود بهطور ميانگين 118,400 يورو بيشتر از خدماتي که از دولت دريافت ميکنند، ماليات و contributions پرداخت خواهند کرد. به همين دليل، نويسندگان اين مطالعه از آن بهعنوان «کمک قابلتوجه به پايداري نظام اجتماعي» ياد ميکنند.
با اين حال، نويسندگان مطالعه انتقادي نيز دارند: در آمار رسمي، اغلب تنها افرادي که شهروندي آلماني ندارند بهعنوان «مهاجر» ثبت ميشوند، در حالي که مهاجراني که شهروندي گرفتهاند - که معمولاً بهخوبي در جامعه ادغام شده و از نظر شغلي موفق هستند -جداگانه دستهبندي نميشوند. اگر اين گروه نيز در محاسبات گنجانده شوند، سود خالص مثبت بهطور قابلتوجهي افزايش خواهد يافت.
اين مطالعه همچنين بر فرصتهاي ناشي از سياست مهاجرتي هدفمند تأکيد دارد: اگر آلمان بتواند نيروي کار متخصص را بهطور هدفمند جذب کرده و سريعاً وارد بازار کار کند، مهاجرت ميتواند بهطور پايدار به ثبات نظام اجتماعي کمک کند، اين نتيجهگيري بنياد برتلزمان است. نتايج اين مطالعه، دعوتي واضح براي بحثي متمايز و مبتني بر واقعيت درباره مهاجرت است فراتر از کليشهها و انتقادهاي کليشهاي.
بر اساس مطالعات اخير، از جمله تحليل مرکز تحقيقات اقتصادي اروپا (ZEW) و اظهارات مارتين وردينگ، کارشناس برجسته اقتصادي، نقش مهاجران در اقتصاد و نظام اجتماعي آلمان روشنتر از هميشه شده است.
با توجه به نياز فزاينده آلمان به نيروي کار در مواجهه با پيري جمعيت، اين يافتهها تأکيد دارند که يک سياست مهاجرتي هدفمند و کارآمد ميتواند به پايداري نظام اجتماعي کمک کند. بنابراين، فراتر از کليشهها و انتقادهاي غيرواقعي، مهاجرت نهتنها بار مالي نيست، بلکه با برنامهريزي صحيح، فرصتي طلايي براي تقويت اقتصاد و آينده اجتماعي آلمان به شمار ميرود.
اظهار نظر 0
روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.