يکي از خوراکيهاي بسيار پرطرفدار در سراسر دنيا شکلات و انواع آن است. همه شکلات را دوست دارند، اما گاه از خوردن آن عذاب وجدان دارند و گمان ميکنند سبب اضافه وزن و يا خرابي دندانهايشان ميشود. اگرچه شايد اين موضوع درست باشد، اما بايد بدانيد خوردن شکلات تلخ سودمنديهايي براي بدن دارد که با هيچ ماده ديگري قابل قياس نيست.
فيبر و آنتياکسيدان دو مادهاي هستند که در شکلات تلخ به وفور وجود دارند و سبب ميشوند آسيب سلولي ناشي از راديکالهاي آزاد در بدن متوقف شوند. شکلات تلخ همچنين سبب بهبود گردش خون در بدن ميشود و خطر بيماريهاي قلبي - عروقي و فشار خون را کم ميکند.
در مورد شکلات تلخ و سودمندي و معايب آن پژوهشهاي زيادي انجام شده است که نشان ميدهد مصرف متعادل شکلات تلخ استرس را در افراد کاهش داده و حافظهشان را تقويت ميکند. يکي از مراکزي که در مورد اين خوراکي پژوهش کرده دانشگاه لوما ليندا در کاليفرنياست. پژوهشگران اين دانشگاه فوايد شکلات تلخ در رابطه با تاثير آن بر امواج مغزي مرتبط با حافظه و توانايي يادآوري مسائل را بررسي کردند.
پژوهشگران اين تحقيق ميگويند فرکانسهاي مغزي با آنتياکسيدانها تغيير ميکنند و يکي از اين فرکانس مغزي مفيد گاما نام دارد که در شکلات تلخ وجود دارد. فرکانس گاما به واسطه آنتياکسيدانهاي شکلات تنظيم شده، افزايش يافته و در واقع روشن ميشود.
امواج مغزي در فرکانسهاي متفاوتي انتشار پيدا ميکنند و از اين نظر تا حدودي مشابه راديو هستند. پژوهشگران ادامه ميدهند که بالاترين فرکانس گاماست و با پيشرفتهترين سطح براي پردازش شناختي، حافظه و يادآوري در ارتباط است.
فوايد شکلات تلخ
شکلات تلخ يکي از خوراکيهاي پرطرفدار است که علاوه بر طعم دلنشين، فوايد بسياري براي سلامت بدن دارد. اين نوع شکلات سرشار از آنتياکسيدانهايي مانند فلاونوئيدها و پليفنولها است که به محافظت از سلولها در برابر آسيبهاي ناشي از راديکالهاي آزاد کمک ميکنند. آنتياکسيدانها نقش مهمي در کاهش التهاب و پيشگيري از بيماريهاي مزمن مانند بيماريهاي قلبي، سرطان و ديابت دارند. مصرف منظم شکلات تلخ ميتواند باعث بهبود سلامت قلب شود. ترکيبات موجود در آن به کاهش فشار خون و بهبود جريان خون کمک ميکنند و با کاهش کلسترول بد (LDL) و افزايش کلسترول خوب (HDL) خطر ابتلا به بيماريهاي قلبي را کاهش ميدهند.
شکلات تلخ همچنين ميتواند عملکرد مغز را تقويت کند. فلاونوئيدهاي موجود در شکلات باعث افزايش جريان خون به مغز ميشوند که اين امر ميتواند تمرکز، حافظه و عملکرد شناختي را بهبود بخشد. علاوه بر اين، مصرف شکلات تلخ باعث افزايش توليد سروتونين و اندورفين در مغز ميشود که هر دو به عنوان هورمونهاي شادي شناخته ميشوند و ميتوانند خلقوخو را بهبود بخشند و از علائم افسردگي و اضطراب بکاهند. شکلات تلخ منبع خوبي از مواد معدني مانند آهن، منيزيم، مس و روي است که هر يک نقش مهمي در حفظ سلامت بدن دارند. منيزيم به کاهش استرس و خستگي کمک ميکند، آهن در توليد هموگلوبين و پيشگيري از کمخوني مؤثر است و مس و روي به تقويت سيستم ايمني بدن کمک ميکنند.
يکي ديگر از فوايد شکلات تلخ، تأثير مثبت آن بر پوست است. آنتياکسيدانهاي موجود در آن ميتوانند از پوست در برابر آسيبهاي ناشي از اشعه UV محافظت کنند و باعث افزايش رطوبت و لطافت پوست شوند. همچنين اين آنتياکسيدانها ميتوانند روند پيري پوست را کند کرده و از ايجاد چين و چروک جلوگيري کنند. شکلات تلخ به دليل شاخص گليسمي پايين، تأثير کمي بر قند خون دارد و ميتواند براي افراد مبتلا به ديابت يا افرادي که قصد کنترل وزن دارند، انتخاب مناسبي باشد. البته مصرف متعادل آن توصيه ميشود، زيرا کالري بالايي دارد.
در کنار همه اين فوايد، شکلات تلخ ميتواند به کاهش اشتها کمک کند و احساس سيري طولانيتري ايجاد کند که اين امر ميتواند در مديريت وزن مؤثر باشد. به طور کلي، گنجاندن شکلات تلخ در رژيم غذايي ميتواند به بهبود سلامت کلي بدن کمک کند و در عين حال لحظات خوشايندي را براي افراد فراهم کند.
کار فرکانس گاما چيست؟
فرکانس گاما در بدن کار پردازش اطلاعات، بهبود حافظه و کاهش استرس را برعهده دارد. هنگاميکه شکلات تلخ ميخوريد در عرض 30 دقيقه اين عمليات در بدن آغاز و روشن ميشود بنابراين مصرف شکلات تلخ سبب بهبود عملکرد مغز و کمشدن استرس و تقويت حافظه در افراد ميشود.
پژوهشگران اين دانشگاه به افراد يک تخته شکلات تلخ 70 درصد دادند و به شکل شايانتوجهي متوجه افزايش فرکانس گاما در مغز آنها شدند. بايد بدانيد افزايش امواج مغزي فرکانس گاما به مدت چندين ساعت هم در بدن باقي ميمانند.
اين گروه پژوهشي به آزمايش و عملکرد آن برروي داوطلبان تا 2 ساعت پس از صرف شکلات هم ادامه دادند و در اين زمان اگرچه به مرور اين فرکانس کم شده بود، اما همچنان وجود داشت؛ بنابراين به اين نتيجه رسيدند که مدت زيادي طول ميکشد تا اين امواج فروکش کنند.
بر اساس اين پژوهش و نتايج آن ميتوان در جمعيتهاي سالخورده دست به عملکردهاي شناختي زد. يکي از مزاياي اصلي شکلات تلخ، تنظيم دقيق فرآيندهاي شناختي هنگام فرسايش آنهاست.
از شکلات چه ميدانيد؟
کاکائو ميوه بومي آمريکاي جنوبي و مرکزي و آفريقا است و در آب و هواي گرم رشد ميکند. دانههاي کاکائو را برميدارند و خشک و تخمير ميکنند و اينگونه کره کاکائو به دست ميآيد چيزي که در ترکيبات بسياري از شکلاتها ديده و خواندهايد. براي تبديل کاکائوي خام به شکلات يا کره کاکائو، آن را با شکر و شير ترکيب ميکنند.
کاکائو براي اينکه به کاکائوي مورد استفاده ما تبديل شود بايد بو داده يا رست شود. مزه هر شکلات با ديگري متفاوت است، چون ترکيبات آن با ديگري فرق دارد. هر اندازه شکر و شير و کره در شکلات زيادتر باشد مزه آن شيرينتر خواهد بود پس بنابراين شکلات تلخ خالصتر از ديگر شکلاتهاي موجود در بازار است.
اگر ميخواهيد شکلاتي مصرف کنيد که براي بدنتان سودمند و سرشار از آنتياکسيدان باشد بايد شکلات با درجه خلوص بالاي 70 درصد ميل کنيد. کاکائوي 85 درصد همان چيزي است که بسياري از پزشکان و متخصصين مراقبتهاي بهداشتي به مردم پيشنهاد ميدهند. به عبارت ساده، درصد بيشتر کاکائو به معناي مصرف شکر کمتر است بنابراين ميبينيد که حتي در شکلات 85 درصد هم شکر وجود دارد.
اظهار نظر 0
روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.