ساخت مساجد در کشورهاي غير اسلامي شايد ديگر توجه زيادي را به خود جلب نکند، اما چيزي که قابل توجه و شگفت انگيز است ساخت مسجد در پيچ و خمهاي قطب شمال است.
ساخت مسجد در قطب شمال به دليل وضعيت بد آب و هوايي، بسيار سخت به نظر ميرسد، اما اينکه مساجد در آنجا ساخته شده و مردم هر روز در آن نماز ميخوانند، مسئلهاي شگفت انگيز است.
مسجد «نورد کمال»، نخستين مسجد قطب شمال
مسجد «نورد کمال» در شهر «نوريلسک» روسيه، نخستين مسجد در قطب شمال است که در سال 1998 ميلادي ساخته شده است.
اين مسجد با هزينه يک فرد تاتاري تبار به نام «مختد بک مييف» ساخته شده و وي، نام پدر خود را بر روي اين مسجد گذاشته است.
مسجد نورد کمال در منطقهاي واقع شده است که دماي هواي آن در زمستان به 50 درجه زير صفر ميرسد. نماي بيروني ساختمان مسجد از سنگهايي به رنگ زمرد است و داراي يک گنبد طلايي است.
اين مسجد در زيباترين جاي شهر نوريلسک روسيه واقع شده است و با توجه به شرايط اقليمي خاص در آن منطقه داراي طراحي متمايزي است بتواند در برابر طوفان هاي شديد قطبي مقاومت کند. رنگ فيروزهاي مايل به آبي مسجد به همراه گنبد طلايي بالاي آن و مناره مربعي شکلش به آن زيبايي خاصي بخشيده است، به طوري که يکي از هفت مسجد شگفت انگيز روسيه محسوب ميشود.
اين مسجد، علاوه بر آن در کتاب رکوردهاي جهاني گينس به عنوان دورترين مسجد در شمال در آن زمان ثبت شده است. بر اساس اطلاعات موجود، بين 500 تا 600 مسلمان در نماز جمعه در آنجا شرکت ميکنند.
بر اساس گزارشها، مسجدي شماليتر از مسجد نورد کمال در جهان وجود ندارد. فرشها اين مسجد نيز اهدايي مردم است.
يکي از ويژگي هاي اين مسجد، ستاره اي شکل بودن آن است و مناره آن نيز چهار گوش است و ارتفاع آن به 30 متر ميرسد. معمولاً منارههاي مساجد مخروطي شکل هستند، اما مناره مسجد نوريلسک مربع شکل است که به خاطر سرماي شديد شمال است.
بايد گفت که در صورت ساخت مناره به صورت استوانهاي شکل ديواره هاي آن منجمد ميشود و نسبت به باد هاي شمال واکنش بيشتري نشان خواهد داد و از طرفي ديگر نيز، سقف مسجد و مناره آن شيبدار نيز است.
اين مسجد در دو طبقه ساخته شده است که طبقه اول به عنوان مدرسه مورد استفاده قرار ميگيرد و دروس اصول اسلام، قوانين نماز و روزه در ماه مبارک رمضان آموزش داده ميشود و طبقه دوم آن به مصلي اختصاص دارد.
اين مسجد مانند سازه هاي زيادي در نوريلسک و به منظور مستحکم کردن پايه ساختمان بر پايههاي شمعي ساخته شده است، پايه ها در عمق زمين زده شده است.
پيروان هردو مذهب شيعه و سني با هم در اين مسجد نماز ميخوانند و درهاي هاي مسجد تا دير وقت به روي همه باز است.
مسجدي در اکالويت
مسجد اکالويت معروف به «مسجد الاقصي» است که يک پزشک سعودي مقيم کانادا، به نام «حسين قستي» به همراه تاسيس جمعيتي با همکاري همسرش، اين مسجد را ساخته است و براي ساخت آن مهندسان مهاجر عرب کمکهاي مالي جمعآوري کردهاند.
وي تجربههاي زيادي در ساخت مساجد در مناطق سخت دارد و وي در سال 2007 و 2010 مساجدي را ساخته است که تنها فاصله کمي از قطب دارند.
60 درصد مصالح ساخت اين مسجد در تابستان 2012 ميلادي با کشتي به منطقه آورده شد و 40 درصد ديگر در ماه آگوست ه به محل ساخت مسجد انتقال داده شد.
در واقع اين مسجد تنها براي يک ساکن اسکيموي اين منطقه ساخته شده است.
اين مسلمان فردي به نام «جيري» است که در آتش نشاني شهر اکالويت مشغول به کار است و در سن 26 سالگي به عنوان اولين مرد اسکيموي منطقه مسلمان شده و همراه با وي 6 زن عرب ديگر نيز مسلمان شدند که هر کدام بعد از ازدواج با مردان عرب و غير عرب منطقه را ترک کردند.
در شهر اکالويت به دليل سردي غيرقابل تحمل هوا تنها چندين هزار نفر در آن زندگي ميکنند و سفر به اين شهر تنها با استفاده از هواپيما صورت ميگيرد و در فصل تابستان با کشتي صورت ميگيرد.
مسجدي در اينوويک
اين مسجد، يکي از مساجد پيش ساخته است که در شهر اينوويک در 200 کيلومتري شمال دايره قطب قرار دارد.
قطعات پيش ساخته ساير لوازم داخلي مسجد به نزديکي رودخانه مکنزي رسيده و سپس با قايق به آنجا آورده شده است. اين قايقها در واقع تنها سه بار در هر تابستاناز رودخانه عبور ميکنند و در واقع با سختي بسيار اين قطعات به منطقه اينوويک رسيده است.
اين مسجد از سوي يک گروه اسلامي خيريه در شهر ويني پگ در استان منيتوبا به نام بنياد زبيده طالب، براي مسلمانان ساکن اين منطقه ساخته شده است.
«اينوويک» منطقهاي است که به دليل داشتن تنها سه هزار و 700 نفر جمعيت، به نوعي متروکه محسوب ميشود در اين منطقه نيز تنها 80 مسلمان زندگي ميکنند که در سال 2010 با صرف هزينه بالغ بر نيم ميليون دلار مسجدي به نام «خورشيد نيمه شب» تاسيس کرد و هزينه ساخت آن با کمک شهروندان عرب شهر جمع آوري شد.
اظهار نظر 0
روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.