اظهار نظر 0

روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.

  • برگزیده خوانندگان
  • همه
مرتب کردن بر اساس : قدیمی تر

ماجراي ضرر چند صد ميليارد توماني از واردات پياز!

واردات تنظيم بازاري در حالي رخ مي دهد که در اغلب موارد کشور ظرفيت توليد داخلي را دارد و عدم توجه به اين ظرفيت‌ها سبب اتلاف منابع و افزايش وابستگي به واردات شده است.

ماجراي ضرر چند صد ميليارد توماني از واردات پياز!

به گزارش تابناک، طبق اطلاعات به دست آمده، آن طور که به نظر ميرسد در سال 1401 کميته تنظيم بازار کشور براي کنترل و تنظيم بازار پياز، دستور وارد کردن پياز از هند را صادر کرد و وظيفه توزيع آن بين واحدهاي خرده فروشي را به اتحاديه مرکزي تعاونيهاي روستايي و کشاورزي ايران سپرد.  طي اين تصميم 6.120.140 کيلوگرم پياز وارد کشور شد.

اما به گفته يک مقام آگاه، در تاريخ 28 اسفند 1401 اعلام مي شود که گويا نيازي به واردات پياز نيست. اين در حالي است که به گفته يک مقام مسئول حداقل از 2 ماه گذشته مراحل ثبت سفارش تا کوتاژ گمرکي اين محموله آغاز شده و اکنون ديگر زمان اظهار نظر اين چنيني نبوده است، از طرفي نمي توان کيفيت پايين پيازهاي وارداتي را بهانه کرد، زيرا بر اساس قانون تجارت در گمرکات کشور، چنانچه پياز مذکور داراي استانداردهاي لازم و شرايط قرنطينهاي نبود، هرگز اجازهي ورود اين محموله توسط کارشناسان مربوطه صادر نميشد.

 

توزيع بدون مجوز؟

 با وجود آنکه طبق بررسي هاي انجام شده اتحاديه مرکزي تعاونيهاي روستايي و کشاورزي ايران، مسئوليت توزيع پياز به واحدهاي خرد جهت تنظيم بازار را عهده دار بود، به گفته يک مقام آگاه، از تاريخ 25 اسفند 1401 الي 22 فروردين 1402، بدون مجوز از کارگروه و بر خلاف دستورالعمل انعقاد قرارداد با اشخاص حقيقي، مقدار 1.351.742 کيلوگرم از پياز وارداتي را در ميادين ميوه و تره بار تهران، شيراز، دزفول، کرمان و مشهد را به فروش رساند. همچنين مقدار 4.125.000 کيلوگرم از اين پيازهاي وارداتي را نيز به يکي از نزديکان مديرعامل وقت شرکت کشت و صنعت ورامين، به مبلغ کل 3.300.000.000 تومان (سه ميليارد و سيصد ميليون تومان) در طي 3 فقره چک فروخت.

 اين در حالي است که فروش به وي بر خلاف دستور العمل هاي موجود بوده است.

 

دلارهايي که گنديد!

 در نهايت، بر اساس اطلاعات موجود بر اثر اين اقدامات، کل مبلغ حاصل از فروش پيازهاي هندي وارداتي، 6.200.000.0 تومان (شش ميليارد و دويست ميليون تومان) برآورد شده است که به نظر مي رسد به دلايل متفاوتي، در اين ميان مقدار 783.399 کيلوگرم از پيازها از بين رفت.

بنا بر محاسبات انجام شده، بهاي واردات پياز براي دولت (خريد + هزينههاي نگهداري و حمل و نقل) مبلغ 199.256.1730600 تومان (يکصد و نود و نه ميليارد و دويست و پنجاه و شش ميليون و يکصد و هفتاد و سه هزار ششتصد تومان) تمام شد، با مقايسه اين بها نسبت به مبلغ حاصل از فروش، زيان وارد شده به اموال دولتي با ارز نيمايي مبلغ 193.056.173.600 تومان (حدود يکصدو نود و سه ميليارد تومان) محاسبه شده است!

به علاوه، طبق گزارش هاي موجود و رصد بازارهاي بين المللي خريد پياز به ازاي هر تن تقريباً 1.000 دلار، در هيچ بازار پياز دنيا متعارف نيست و ميانگين خريد پياز در دنيا بين 250 تا 300 دلار است که اگر اين تفاوت را نيز به ضرر و زيان اضافه کنيم بالغ بر 1.000 ميليارد تومان زيان قابل تصور است!

 به گزارش تابناک، به نظر مي رسد اين رويکرد تنظيم بازار از طريق واردات، نهتنها به هدر رفت منابع کشور منجر ميشود، بلکه حقوق مردم را نيز تضييع ميکند. نگرانکننده است که اين سياستها بهجاي بهبود وضعيت، مشکلات بيشتري را ايجاد ميکنند. براي بهبود وضعيت، نياز به اصلاحات جدي در سياستهاي اقتصادي و کشاورزي داريم تا بتوانيم بهطور مؤثري از منابع کشور بهرهبرداري کنيم و حقوق شهروندان را حفظ کنيم.

 

اطلاعاتی برای نمایش وجود ندارد.