در دنياي ورزش، بهويژه در ليگهاي معتبر، هميشه بحث دستمزدها و قراردادهاي بازيکنان يکي از داغترين موضوعات است. اما در واليبال ايران، بهويژه در ليگ برتر، اين موضوع در سالهاي اخير به بحران تبديل شده است. افزايش غيرمتعارف دستمزدها در شرايطي که بسياري از باشگاهها با محدوديتهاي مالي جدي روبهرو هستند، پرسشهاي زيادي را در مورد سلامت مالي ليگ، رقابتپذيري و آينده آن به وجود آورده است.
افزايش بيسابقه دستمزدها
برخي مربيان ليگ برتري معتقدند ليگ برتر واليبال ايران در مرحله مقدماتي هنوز به سطح رقابتهاي حرفهاي نزديک نشده و جذابيتي پاييني دارد و در مرحله پلي آف است که ليگ حساسيت و جذابيت بالايي دارد، اما با وجود اين مسئله بازيکنان با مبالغ نجومي دردسر زيادي براي مديران باشگاهها به وجود آوردهاند و اين موضوع امسال شرايط را سختتر کرده است. برخي بازيکنان کم نام و نشان که قرارداد فصل گذشتهشان 2 تا 4 ميليارد بوده حالا پيشنهادهاي 10 تا 15 ميلياردي به باشگاهها ميدهند و اين رقم از سوي برخي بازيکنان به 20 ميليارد هم رسيده است.
در اين ميان برخي اهالي واليبال هم يکي از عواملي که باعث رشد بيرويه قراردادها در اين فصل شده را دعوت بيش از 40 بازيکن به اردوي تيم ملي واليبال ايران از سوي آندرهآ پياتزا، سرمربي ايتاليايي تيم ملي ميدانند. بازيکناني که شايد هنوز در ليست نهايي تيم ملي قرار نگرفتهاند، به اعتبار دعوت به اردو خود را مليپوش ميدانند و اين وضعيت باعث شده تا برخي بازيکنان درخواستهاي مالي غيرمنطقي و بسيار بالا داشته باشند.
وادي سرمربي تيم واليبال طبيعت جز مربياني است که اعتقاد دارد دعوت از 40 بازيکن باعث افزايش قيمت قراردادها شده و در اين باره به خبرنگار مهر گفت: «دعوت 40 بازيکن باعث شده بازار قراردادها دچار تورم شود. بازيکنان با اتکا به عنوان مليپوش، دستمزدهاي چند برابري مطالبه ميکنند. من به مسئولان گفتم که اين دعوت گسترده باعث شده تا قيمتها بالا برود و بازيکني که سال گذشته مبلغ معقولي دريافت ميکرد، اکنون سه تا چهار برابر آن مبلغ را مطالبه ميکند.»
نارضايتي باشگاهها و سرمربيان
تقي ذکايي، سرمربي تيم واليبال مهرگان نور که فصل گذشته اولين تجربه خود در ليگ برتر را پشت سر گذاشت، در گفتوگو با خبرنگار مهر درباره افزايش دستمزدها اظهار داشت: «متأسفانه رقمهايي که برخي بازيکنان مطرح ميکنند بسيار غيرمتعارف است. به عنوان مثال، بازيکني که سال گذشته 2 ميليارد تومان مبلغ قراردادش بوده، امسال درخواست 10 ميليارد دارد. اين ارقام اصلاً منطقي و طبق قانون نيست. با توجه به اين شرايط مديرعامل باشگاه مهرگان نور تصميم گرفته بهجاي تمرکز بر جذب بازيکنان گرانقيمت، به جوانان فرصت دهد. اميدواريم امسال هم در ليگ بمانيم و همچون سال گذشته شگفتيساز باشيم.»
اين صحبتهاي ذکايي بيانگر دغدغههاي بسياري از باشگاهها است که با افزايش بيسابقه دستمزدها، براي ادامه حضور در ليگ با مشکلات مالي جدي مواجه شدهاند. او علت اين مسائل را عدم شفافيت مديران باشگاهها ميداند و ميگويد: «معتقدم که رقم قراردادها بايد متعارف باشد تا باشگاهها بتوانند آن را پرداخت کنند. متأسفانه مديرعاملها شفاف عمل نميکنند و به همين خاطر مشکلات به وجود ميآيد. اگر هر باشگاه بهطور شفاف قرارداد ببندد، اين مسائل به وجود نميآيد.»
پيشنهادات براي ساماندهي وضعيت
امير شرافت، مديرعامل باشگاه شهداب يزد، در گفتوگو با خبرنگار مهر نيز در مورد وضعيت کنوني قراردادهاي بازيکنان گفت: «وقتي وارد بازار نقل و انتقالات شديم، با اعداد و ارقام شوکهکنندهاي روبهرو شديم، که بيشتر از سمت بازيکنان جوان بود. بازيکناني که در گذشته شايد قراردادهاي يک ميلياردي ميبستند، اکنون درخواستهاي غيرمنطقي دارند. اين روزها قراردادهاي چند ميلياردي از جمله پيشنهادات غيرمنطقي است که بازيکنان جوان ارائه ميدهند.»
وي در ادامه به شرايط ويژه باشگاههاي خصوصي اشاره کرد: «ما يک باشگاه خصوصي هستيم، نه دولتي و نه نيمهخصوصي. بودجهمان محدود است و بهجاي اينکه به دنبال جذب بازيکنان با قراردادهاي کلان برويم، مجبوريم از اسپانسرها يا فروش بازيکنان براي تأمين بودجه استفاده کنيم. اين شرايط بازار را براي ما بسيار سخت کرده است.»
شرافت پيشنهاد داد که براي جلوگيري از افزايش بيرويه دستمزدها، بايد نظارت بيشتري صورت گيرد و در اين رابطه گفته است: «بسياري از باشگاهها از اين وضعيت ناراضي هستند و ما حتي پيشنهاد تشکيل اتحاديه باشگاهها را دادهايم تا اختيارات تصميمگيري در زمينه قراردادها به باشگاهها داده شود.»
نوسانات اقتصادي و تأثير آن بر قراردادها
غلامرضا مومنيمقدم، سرمربي تيم صنعتگران اميد، نيز با تأکيد بر وضعيت نگرانکننده قراردادها ميگويد: «هزينهها نسبت به سال گذشته بيشتر شده و برخي قراردادها واقعاً بالاست. برخي ارقام منطقي هستند، اما برخي ديگر نه. البته حق بازيکنان براي داشتن قراردادهاي خوب کاملاً قابل درک است، زيرا اين شغل آنهاست و زندگيشان به آن وابسته است.»
او همچنين به موضوع دعوت بازيکنان به اردوهاي تيم ملي اشاره کرد و تصريح کرد: «دعوت به اردو به تنهايي نبايد به عنوان يک امتياز در قراردادها مطرح شود. بازيکني که در تيم ملي جوانان حضور دارد، بايد در ليست نهايي باشد تا واقعاً بتواند در مذاکرات قراردادي تأثيرگذار باشد. هزينهها نسبت به سال گذشته بيشتر شده و برخي قراردادها واقعاً بالا رفته است.
البته حق بازيکنان براي داشتن قراردادهاي خوب کاملاً قابل درک است، چون اين شغل آنهاست و زندگيشان به آن وابسته است. قراردادها بايد بر اساس کيفيت ليگ و جايگاه تيمها در ليگ کشور تنظيم شود.
برخي ارقام به نظر ميرسد که حبابي باشند، اما به محض اينکه نفرات نهايي تيم ملي مشخص شوند، بسياري از اين اعداد و صحبتها اصلاح خواهند شد. فقط دعوت به اردو به تنهايي نبايد به عنوان يک امتياز در قراردادها مطرح شود. بازيکني که در تيم ملي جوانان حضور دارد، بايد در ليست نهايي باشد تا واقعاً بتواند در مذاکرات قراردادي تأثيرگذار باشد.»
عبدالرضا عليزاده سرمربي تيم واليبال شهرداري اروميه هم جز مربياني است که به موضوع قراردادهاي ميلياردي واکنش نشان داده و در اين باره به خبرنگار مهر، گفته است: «در حال حاضر ارقامي که در بازار نقل و انتقالات ميشنويم، خيلي عجيب و غريب هستند. به طور مثال رقم ميلياردي و غيرمتعارف براي جذب واليباليستها مطرح شده که اين موضوع ميتواند تأثير زيادي بر ليگ ما داشته باشد. البته من به شخصه معتقدم که هر بازيکني که پول ميگيرد، حقش است، اما در بعضي موارد اين ارقام خيلي غيرمتعارف هستند. نه اينکه بخواهم بگويم بازيکنان نبايد پول بگيرند، بلکه معتقدم که هر ورزشکاري هر چقدر که ميگيرد، حق اوست.»
عليزاده همچنين به راهحلهاي اين موضوع اشاره ميکند و ميگويد: «براي پيشرفت، بايد نگاهمان را تغيير دهيم و به سمت جذب بهترين بازيکنان دنيا حرکت کنيم. ما نميتوانيم فقط به فکر صادر کردن بازيکنان باشيم؛ بايد تلاش کنيم که بازيکنان خارجي با کيفيت به ليگمان بيايند تا ليگمان پوياتر و رقابتيتر شود.»
حمايت فدراسيون و بيتوجهي باشگاهها
ميلاد تقوي، رئيس فدراسيون واليبال ايران، به اين موضوع قراردادهاي غيرمتعارف در ليگ واليبال واکنش نشان داد و در اين رابطه گفت: «متأسفانه برخي از قراردادهاي بازيکنان در ليگ برتر خارج از قاعده و چارچوب افزايش پيدا کردهاند و اين وضعيت اصلاً مورد تأييد ما نيست. سال گذشته هم به اين موضوع اشاره کردم که فدراسيون به تنهايي نميتواند جلوي اين روند را بگيرد. ما در سال گذشته از باشگاهها خواستيم که تا تدوين قانون جديد مذاکرات خود را متوقف کنند، اما به محض پايان جلسه، باشگاهها به کار خود ادامه دادند. اگر باشگاهها همکاري نکنند، فدراسيون بهتنهايي نميتواند اين وضعيت را مديريت کند.»
وي در اين باره تأکيد کرده است: «اصل موضوع همکاري باشگاهها است، وقتي باشگاهها بدون هيچ قاعده و قانوني با بازيکنان شروع به مذاکره ميکنند و آنها هم رقم عجيب و غريب ميدهند و توافق هم صورت ميگيرد در نهايت اين بازار روز به روز براي عدهاي داغتر ميشود. اگر باشگاهها همکاري لازم را انجام ميدادند در چارچوب قوانين خاصي ميتوانستيم موضوع قراردادها را مديريت کنيم. به هر حال هيچ کس از پول بدش نميآيد و برخي از بازيکنان هم از اين فضا استفاده ميکنند. واقعاً اگر باشگاهها همکاري نکنند، نميتوانيم جلوي اين موضوع را بگيريم. اميدوارم باشگاهها امسال همکاري بيشتري با فدراسيون داشته باشند.»
با توجه به وضعيت فعلي افزايش نجومي دستمزدها در ليگ برتر واليبال ايران، در شرايطي که بسياري از باشگاهها با مشکلات مالي و اقتصادي روبهرو هستند، بهطور جدي کيفيت رقابتها و پايداري ليگ را تهديد ميکند. عدم نظارت کافي از سوي فدراسيون واليبال و بيتوجهي برخي باشگاهها به محدوديتهاي مالي خود، باعث شده تا رقابتها بهجاي حرفهايتر شدن، به بحراني مالي تبديل شود. در حالي که برخي از باشگاهها به دنبال اصلاحات و قوانين شفافتر براي مديريت اين بحران هستند، بايد ديد که فدراسيون و باشگاهها در آينده نزديک چه تدابيري براي جلوگيري از ادامه روند فعلي اتخاذ خواهند کرد.
منبع: مهر
اظهار نظر 0
روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.