روز 20 مه، تولد آنتون يانشا (Anton Janša) پدر زنبورداري مدرن اسلووني است. او سال 1734 به دنيا آمد و تنها 39 سال عمر کرد. او رئييس مدرسه زنبورداري بود. کتابهاي او راهگشاي زنبورداري مدرن شد و سيستم ابداعي «يانشا» باعث شد تا برداشت عسل بدون صدمه به کندو ميسر شود و در واقع روز جهاني زنبور، ايده زنبورداران اسلووني بود و با کوشش آنان اين روز توسط سازمان ملل پذيرفته شد.
در اين مطلب به مناسبت روز زنبور عسل به 10 مورد از فوايد تنها فراورده طبيعي زنبور ميپردازيم که رنگ زندگي به سفره صبحانه بسياري از مردمان دنيا بخشيده است.
عسل يک محلول قهوهاي رنگ، چسبناک و اشباع از قند است که توسط زنبورها ساخته ميشود. زنبورهاي عسل يا زنبورهاي علوفهاي شهد گلها را جمع آوري کرده و مقداري آنزيم به شهد اضافه ميکنند. سپس آن را در سلول هاي مومي قرار ميدهند تا به عسل برسد. آنزيمها، ساکارز (قند) موجود در شهد را به گلوکز و فروکتوز تبديل ميکنند. مصرف روزانه يک قاشق عسل ميتواند فوايد زيادي براي سلامتي شما داشته باشد. از زمانهاي قديم عسل به دليل ارزش غذايي آن مورد استفاده قرار ميگرفته. همچنين مشخص شده که در درمان بسياري از شرايط باليني مفيد است.
مواد مغذي اصلي عسل کربوهيدرات هايي به شکل گلوکز و فروکتوز هستند. همچنين حاوي مقادير کمي از ويتامينها، پروتئينها، مواد معدني و آنزيم هاي ضروري است. ترکيب دقيق مواد مغذي موجود در عسل بر اساس موارد زير متفاوت است:
نوع گلي که شهد ميدهد
فصل
روش پردازش مورد استفاده
شرايط محيطي در هنگام برداشت
ترکيبات غذايي عسل
ترکيبات غذايي يک وعده 20 گرمي عسل شامل موارد زير است:
انرژي، 58 کيلو کالري
چربي، 0 گرم
کربوهيدرات، 15.3 گرم
فروکتوز، 8.4 گرم
گلوکز، 6.9 گرم
پروتئين، 0.08 گرم
آب 3.5 گرم
مديريت ديابت
مطالعات نشان دادهاند که عسل در درمان و مديريت ديابت شيرين مفيد است. اين ماده لذيذ خوراکي حاوي آنتي اکسيدانهايي است که نقش مهمي در کنترل ديابت دارد. عسل مي تواند به کاهش سطح قند (گلوکز پلاسما) در خون افراد مبتلا به ديابت کمک کند.
مديريت سرطان
مطالعات اخير نشان ميدهد که عسل با تداخل در مسيرهاي سيگنال سلولي به مبارزه با سرطان کمک ميکند. عسل يک پاسخ ايمني در برابر سلولهاي سرطاني ايجاد کرده و از تکثير آنها جلوگيري ميکند. اين عمل از رشد سلول هاي سرطاني ريه، سلولهاي سرطان پوست، سرطان روده بزرگ، سرطان پروستات، سلولهاي سرطان دهان، سرطان سينه، سرطان خون، سرطان مثانه و سلولهاي سرطاني استخوان جلوگيري مي کند.
ارتقاء سلامت قلب
آنتي اکسيدانهاي موجود در عسل با کاهش خطر نارسايي قلبي به بهبود سلامت قلب کمک ميکنند. آنها با کاهش توانايي لخته شدن پلاکتها در خون و جلوگيري از اکسيد شدن ليپوپروتئينهاي با چگالي کم (پروتئيني که کلسترول را در جريان خون حمل ميکند) خطر نارسايي قلبي را کاهش ميدهند.
مديريت آسم و سرماخوردگي
پزشکان سنتي از عسل براي درمان سرفه، تب و آسم استفاده ميکردند. عسل مي تواند به پيشگيري و کاهش علائم آسم، سرفه رايج و تب کمک کند. برخي از مطالعات نشان ميدهند که درمان با عسل با جلوگيري از التهاب راههاي هوايي، آسم را با موفقيت مديريت مي کند. چنين خواصي همچنين عسل را در مديريت برونشيت مزمن مفيد ميکند.
التيام زخم
عسل قديمي ترين عامل درمان و التيام زخم شناخته شده براي بشر است. اين يک پاسخ ايمني را فعال ميکند که با عفونت مبارزه ميکند، گلبولهاي سفيد خون (که به مبارزه با عفونت و بيماري کمک مي کند) را تحريک ميکند تا ترميم بافت شروع شود. عسل در درمان زخمهاي حاد و خفيف و سطحي و جزئي موثر است.
منبع آنتي اکسيدان
بدن شما حاوي راديکالهاي آزاد است که مسئول پيري، اختلال در عملکرد سلولي و ايجاد اختلالات در قلب و عروق خوني هستند. عسل و ساير غذاهاي غني از آنتي اکسيدان ميتوانند از شما در برابر چنين بيماريها و ساير بيماريهاي مزمن محافظت کنند.عسل تيره معمولا حاوي مقادير قابل توجهي آنتي اکسيدان در مقايسه با عسل روشن تر است. کميت و کيفيت عوامل اکسيد کننده در عسل به نوع عسل و گلي که شهد آن را تامين مي کند بستگي دارد.
افزايش عملکرد
به ازاي هر قاشق چاي خوري عسلي که ميخوريد، 17 گرم کربوهيدرات دريافت ميکنيد. اين نشان ميدهد که عسل ميتواند به عنوان جايگزيني براي افزايش انرژي در طول تمرين مفيد باشد. مطالعات روي ورزشکاران نشان داد که مصرف مقادير کم عسل در حين فعاليت بدني باعث افزايش عملکرد ميشود. اثرات توليد شده توسط عسل بسيار بهتر از گلوکز بود. اين ثابت ميکند که عسل ميتواند به عنوان يک تقويت کننده عملکرد در طول فعاليت بدني عمل کند.
رشد سالم در کودکان
مشخص شده که تغذيه نوزادان با عسل حافظه و رشد را بهبود ميبخشد. همچنين به کاهش اضطراب و افزايش عملکرد کودک در مراحل بعدي زندگي کمک ميکند. دادن عسل به بچه ها «فاز گريه نوزادان» را موثرتر از آب استريل کاهش مي دهد. کودکان نيز عسل را بهتر تحمل مي کنند. مطالعهاي روي بچههايي که با عسل تغذيه ميشوند نشان ميدهد که آنها به طور پيوسته وزن اضافه ميکنند، مدفوع سبکتر و نازکتري دارند، مشکل گوارشي ندارند، کلسيم بيشتري دريافت ميکنند و رنگ پوست بهتري دارند. عسل مي تواند جايگزيني عالي براي تامين شيريني مورد علاقه کودکان باشد.
تقويت هضم و جذب غذا
آنزيمهاي موجود در عسل باعث افزايش هضم و جذب مواد مغذي مانند کربوهيدراتها ميشود. عسل حاوي قند سادهاي است که از قبل هضم شده. برخلاف شکر تصفيه شده، بدون نياز به هضم ميتواند مستقيما وارد جريان خون شود. اين باعث مي شود عسل به منبع انرژي سريعتر و کارآمدتر تبديل شود.
درمان اختلالات چشمي
مردم دوران باستان از نيلوفر آبي هندي و عسل آتيکا براي درمان و درمان اختلالات چشمي استفاده ميکردند. اين نوع عسل امروزه هنوز هم توسط مردم محلي هند براي درمان اختلالات چشمي ناشي از عفونت سرخک استفاده ميشود. عفونت باعث عوارضي با اثرات تغيير رنگ روي قرنيه ميشود.
اظهار نظر 0
روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.