اظهار نظر 0

روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.

  • برگزیده خوانندگان
  • همه
مرتب کردن بر اساس : قدیمی تر

عوارض خطرناک تاتو که از آن بي خبريد

به دليل وجود رنگ‌هاي شيميايي و فلزات مختلف در مواد تتو، مهم است که افراد اين کار را در چه مراکزي و زير دست چه افرادي انجام دهند.

عوارض خطرناک تاتو که از آن بي خبريد

به گزارش همشهري آنلاين،  يکي از کارهاي زيبايي که در سالهاي اخير بين زنان و مردان ايراني بسيار رايج و به اصطلاح مد شده، تتو/ تاتو (Tatto) يا همان خالکوبي است؛ انجام تتو روي نواحي مختلف بدن؛ از پشت گوش گرفته تا استخوان ترقوه و شکم و پشت گردن و مچ پاها. از طرحهاي سادهاي مثل يک لبخند، قلب، کبوتر، پروانه، ستاره، خورشيد و ماه گرفته تا تاتوهاي وسيع و بزرگ که بخش زيادي از بدن را ميپوشانند. بعضي از زوجها يا دوستان نيز ابتکار به خرج ميدهند و تاتوي سِت سفارش ميدهند.

انسان ميل سيريناپذيري به زيبايي و جواني دارد و هر کاري ميکند تا جوان و زيبا بماند. اما بسياري از افراد بدون آگاهي سراغ کارهاي زيبايي ميروند و عوارض و بيماريهايي را به جان ميخرند که ممکن است جبران آن سخت و حتي غيرممکن باشد. مثلا بسياري از افراد پيرسينگ بيني را در مترو و توسط دستفروشان انجام ميدهند، تتو را در آرايشگاهها و زير دست تتوکار غيرمتخصص تجربه ميکنند، براي انجام بوتاکس و ساير تزريقهاي زيبايي به مراکز بي نام و نشان مراجعه ميکنند.

مراکزي که عمدتا توسط ماماها، چشمپزشکها و يا افرادي که تنها چند ماه دوره اين کار را آموزش ديدهاند، اداره ميشوند. دليلشان هم اين است که قيمتشان مناسبتر است!

برخي پزشکان و متخصصان معتقدند که نميتوان مانع خواستهها و نيازهاي جامعه دربرابر تتو و ساير کارهاي زيبايي شد اما بهتر است مراکزي استاندارد و تحت نظارت وجود داشته باشند که مردم براي انجام کارهاي زيبايي به آنها مراجعه کنند تا دچار عارضهها و بيماريهاي مختلف نشوند و اين مساله براي نظام سلامت کشور هم هزينهزا نشود.

 

مگر تتو عوارض دارد؟!

 

خيليها وقتي درباره عوارض تتو با آنها گفتگو ميکنيد و درمورد مراکز غيرتخصصي تتو هشدار ميدهيد، تعجب ميکنند و ميگويند مگر تتو عوارض هم دارد؟! يا مگر فرقي ميکند به کجا مراجعه کنيم؟ بسياري از افراد، آرايشگاهها را به اين دليل براي انجام تتو انتخاب ميکنند که هم در دسترسترند و هم ارزانتر. اما دکتر بابک پورقليچ، پزشک عمومي ميگويد: به دليل وجود رنگهاي شيميايي و فلزات مختلف در مواد تتو، مهم است که اين کار را در چه مراکزي و زير دست چه افرادي انجام دهيد.

او ميگويد: اتفاقا تتو يک سابقه فرهنگي طولانيمدت در تاريخ بشر دارد و در قوميتهاي مختلف ما هم به فراخور منطقه، از قديم در نواحي مخالف بدن، تتو يا همان خالکوبي انجام ميدادند. امروز چون اين کار آسانتر شده و با بيحسي و توسط دستگاه خاصي انجام ميشود و همچنين به دليل نفوذ فرهنگي کشورهاي ديگر، موجي از توجه به تتو در کشور ايجاد شده است. هم در خانمها و هم در آقايان.

دکتر پورقليچ به عوارضي که تتو ميتواند براي سلامت داشته باشد، اشاره ميکند و ميگويد: الان کار تتو بيشتر در زيرپلهها و آرايشگاهها انجام ميشود و بيشتر افرادي که اين کار انجام ميدهند، آگاهي و اطلاعاتي درباره فيزيولوژي بدن، بيماريهاي منتقله از مواد تتو و بيماريهاي زمينهاي که فرد ممکن است داشته باشد، ندارند و فقط به جنبه زيبايي اين کار اهميت ميدهند. او در ادامه به عوارض مختلف انجام تتو در مراکز غير استاندارد و توسط غير متخصصان اشاره ميکند؛

 

ايجاد آلرژي

 

يکي از عوارض انجام تتو در مراکز غير تخصصي، ايجاد آلرژي در برخي افراد است. چون مواد تتو، مواد خارجي هستند که وارد بدن ميشوند و ميتوانند آلرژن باشند و براي فرد ايجاد حساسيت کنند. مراجعين زيادي هستند که بعد از تتو با تورم به پزشک مراجعه ميکنند و پزشک تشخيص ميدهد که به مواد تتو حساسيت نشان دادهاند.

اين موضوع، يک پروسه درماني را هم ايجاد ميکند. گاهي هم تتو اِسکار يا فيبروزي بر جا ميگذارد که فرد با صرف هزينه زياد هم شايد نتواند آن را کاملا از بين ببرد.

 

عفونتهاي پوستي

 

تتو در مراکز غير بهداشتي و غير استاندارد ميتواند منجر به ايجاد عفونتهاي پوستي شود. چون سوراخ و زخمي در پوست ايجاد ميشود که مراقبتهاي خاص خود را نياز دارد. آرايشگاهها معمولا بدون داشتن صلاحيت، يک پماد يا کپسول آنتيبيوتيک تجويز ميکنند ولي در خيلي از موارد ممکن است عفونتها قارچي باشند يا عفونتي فرصتطلب باشد که داخل پوست واکنشهايي ايجاد کند که عوارضش بعدها ظاهر شود.

 

بروز بيماريهاي خوني

 

گاهي تتو باعث ميشود که بيماريهاي خوني مثل هپاتيت و ايدز از يک فرد به فرد ديگر منتقل شود. براي انجام تتو بايد ناحيه موردنظر به خوبي استريل شود و از سوزنهاي استريل براي انجام کار استفاده شود. در غير اين صورت احتمال ابتلا به بيماريهايي مانند ايدز و هپاتيت وجود دارد. هر چيزي که با خون انسان در تماس باشد، امکان انتقال بيماريهاي خوني را ايجاد ميکند. اين نکته در مطبها، دندانپزشکيها، درمانگاهها به شدت رعايت ميشود. اما در آرايشگاهها تجهيزات کافي بهداشتي معمولا وجود ندارد و از وسايل چند بار مصرف استفاده ميشود.

 

تغيير رنگ پوست و پنهان شدن بيماري

 

در برخي موارد تتو به خصوص تتوهاي وسيع در بعضي از افراد نماي پوست را تغيير ميدهد. گاهي ما متوجه تغيير وضعيت خالها يا لکههاي پوستي نميشويم و همين ممکن است بيماريهاي بدخيم مثل سرطان را پوشش بدهد و وقتي متوجه آن شويم که تبديل به زخم شده يا ارگانهاي داخلي بدن را درگير کرده است. اين مساله گاهي ميتواند به قيمت جان فرد تمام شود. چون برخي افراد ممکن است زمينه نقص ايمني داشته باشند و ندانند و تتو مشکلات متعددي برايشان ايجاد کند.

 

ايجاد گوشت اضافه روي پوست

 

بعضي از افراد مستعد گوشت اضافه يا بافت کلوئيد هستند؛ يعني وقتي تتو ميکنند، در همان ناحيه تتو، يک بافت کلوئيد يا گوشت اضافه ايجاد ميشود. اين ربطي به وسعت تتو ندارد. يعني ممکن است تتوي شما در حد يک خط باشد، اما کلوئيدي به اندازه يک کف دست در بدنتان ايجاد شود. برطرف کردن گوشت اضافه نيز هم سخت است و هم هزينهبر. البته همه عوارض تتو در يک فرد ايجاد نميشود و از هر 100 هزار نفر ممکن است در يک نفر علائم بدهد و آن هم نه همه علائم با هم. اما اگر به شما بگويند ممکن است که با تتو کردن گوشت اضافه بزنيد، آيا قبول ميکنيد و ميارزد که اين کار را انجام دهيد؟

 

بروز سرطانهاي پوست

 

خيلي از مواد تتو به دليل رنگها و فلزاتي که در آنها وجود دارد، ممکن است منجر به بروز سرطانهاي پوست شود. حتي ممکن است بيماريهاي سيستم ايمني پوستي ايجاد کنند. چون مواد تتو، يک عامل خارجي است و بدن ممکن است آن را به عنوان مواد خارجي بشناسد و آنتيبادي عليه قسمتهاي مختلف پوست ايجاد کند. به اين ترتيب فرد دچار اتو ايمونيون پوستي يا بيماريهاي سيستم ايمني پوستي ميشود.

 

اختلال در نتايج تصويربرداري!

 

وجود فلزات در مواد تتو ميتواند حتي در نتايج تصويربرداري مثل راديولوژي، امآرآي و ... اختلال و اشکال ايجاد کند. ممکن است تصويرهايي ايجاد کند که به عنوان جسم خارجي تلقي شود يا مانع و پوششي در جهت ورود اشعه به داخل بدن ايجاد کند و فرد متخصص موقع تصويربرداري نتواند قسمتهاي پايينتر و عمقيتر را درست متوجه شود و درنتيجه نتواند وجود يا نبود بيماري را تشخيص بدهد.

 

خونريزي مقاوم به درمان

 

اگر فرد بيماري خوني داشته باشد، تتو ميتواند خونريزيهاي مقاوم به درمان ايجاد کند. و اين يک مشکل به مشکلات فرد اضافه ميکند.

 

کبوديهاي غيرطبيعي

 

مواد تتو ميتواند در برخي افراد اکيموز (Ecchymosis) يا کبوديهاي غيرطبيعي ايجاد کند. اين کبوديها ممکن است بعدا تبديل به لک شود و زيبايي پوست را کاهش دهد.

 

تاثير بر سيستم لنفاوي

 

گاهي انجام تتو باعث ايجاد فشار بر روي دستگه لنفاوي ميشود. چون بخشي از اين مواد زائد که نزديک خون هستند، توسط سيستم لنفاوي جذب ميشوند.

اين مواد از طريق سيستم لنفاوي بايد از بدن خارج يا دفع شود. خب اينها کجا از بين ميروند؟ در کليه؟ در کبد؟ اين مواد شيميايي به سيستم لنفاوي ما فشار ميآورند و ميتوانند عوارض داخلي بر جا بگذارند.

 

نيازهاي جامعه را بايد پذيرفت

 

علاوه بر عوارضي که انجام تتو براي سلامت فرد دارد، پاک کردن آن، تکرارش، نگهداري از آن و ترميمش هم مشکلات خاص خود را دارند.

اين موضوعي است که دکتر قليچپور به آن اشاره ميکند و ميگويد: پزشکان عمدتا تتو را به طور کلي نفي نميکنند اما لازم است که براي انجام آن به تمام ابعاد قضيه توجه شود. چون همان طور که گفتم، حجم زيادي از مواد آلرژن و مواد خارجي وارد بدن ميشود که عوارضش در هر فرد متفاوت است. خيلي از افراد در اين زمينه آگاهي ندارند و فقط به جنبهي زيبايي آن و حال خوبي که برايشان ايجاد ميشود، توجه ميکنند.

اين پزشک با اشاره به اين که هرچه بيشتر اطلاعرساني کنيم، مردم آگاهانهتر تصميم ميگيرند، ميگويد: اگر تبعات و خطرات يک کار نادرست به درستي به مردم توضيح داده شود و به آنها آموزش داده شود که يک در ميليارد ممکن است با انجام تتو به ايدز مبتلا شويد، قطعا بيش از 90 درصد مردم اين خطر را قبول نميکنند.

او تاکيد ميکند: البته شرطش اين است که اين کار در مراکزي انجام شود که همه استانداردها در آن رعايت شود و تحت نظارت نهادهاي مسئول هم باشد. به هر حال بايد بپذيريم که اين نياز و خواسته در جامعه وجود دارد. حالا چه کاذب و چه غير کاذب. اگر ما مراکز استانداردي نداشته باشيم يا مراکز استاندارد را به مردم معرفي نکنيم يا در اختيارشان نگذاريم، مردم به سمت مراکز غير استاندارد مثل آرايشگاهها منحرف خواهند شد.

اطلاعاتی برای نمایش وجود ندارد.