اظهار نظر 0

روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.

  • برگزیده خوانندگان
  • همه
مرتب کردن بر اساس : قدیمی تر

صفر تا صد ماجراي قطع رابطه ايران و مصر تا احياي آن

روابط ديپلماتيکي ايران با مصر پس از 43 سال در حال احيا است. در دوره رئيسي گام‌هاي خوبي براي احياي اين روابط برداشته شده است که اين روزها احتمال از سرگيري روابط ايران با مصر تقويت شده است.

صفر تا صد ماجراي قطع رابطه ايران و مصر تا احياي آن

قرارداد کمپ ديويد آغاز قطع روابط ايران و مصر

 

پس از امضاي قرارداد کمپ ديويد، حسني مبارک وزير دفاع مصر براي ارائه گزارشي ازاين قرارداد به شاه ايران، وارد تهران شد. اين قرارداد عکسالعمل شديد کشورهاي عربي در پي داشت از جمله اينکه، کشورهاي عربي به منظور ابراز خشم و انزجار از امضاي اين قرارداد، روابط خود را با مصر قطع کرده و سفارتخانهها را تعطيل کردند، حتي مصر از اتحاديه عرب نيز اخراج شد. امامخميني نيز در مصاحبه‌‌اي با خبرگزاري آسوشيتدپرس در روز 16 آبان 57 اين توافقنامه و نظاير آن را توطئهاي براي مشروعيت بخشيدن به تجاوزات اسرائيل خواند که نتيجتا شرايط را به نفع اسرائيل و به ضرر اعراب و فلسطينيها تغيير ميدهد.

پس از تصرف سفارت مصر توسط دانشجويان عرب به عنوان اعتراض به پيمان کمپ ديويد در 6 فروردين 58 ميتوان گفت يکي از اولين فرمانهاي حکومتي امام خميني به دولت موقت در زمينه روابط بينالملل، قطع روابط ديپلماتيک با مصر است. اين حکم پس از نامه ابراهيم يزدي، وزير امور خارجه دولت موقت (پس از سنجابي) مبني بر ضرورت قطع رابطه با مصر در فضاي موجود صورت گرفت.

 

توهين انور سادات (ديکتاتور وقت مصر) به امام خميني

 

در همان روزهاي ابتدايي پيروزي انقلاب اسلامي و فرار شاه معدوم، انورسادات ديکتاتور وقت مصر به امام خميني توهين ميکند و امام در پاسخ به اقدامات ايرانستيزانه ديکتاتور مصر ميگويد: « انور سادات خيانت به اسلام و مسلمين کرده است. اينکه با کارتر و بگين در کمپ ديويد آن قرارداد را کرده است بر خلاف مصالح مسلمين، اين خيانت به اسلام است. اينکه حمايت از خائن بر مسلمين ميکند خيانت به اسلام است. اينها همه خيانت به اسلام است و سادات خائن به اسلام است. و من از ملت مصر ميخواهم که اين خائن را برکنار کنند.چنانکه ما آن خائن را برکنار کرديم.» و محمدرضا پهلوي که بعد از فرار از ايران، آواره جزيره و کشورها شده بود را پذيرش ميکند و در نهايت در مصر ميميرد.

 

خطبه عربي رهبر انقلاب به مردم مصر در جريان انقلاب مصر

 

از سال 89 هجري شمسي به مدت دو سال خيزشها و اعتراضات در جنوب غربي آسيا و شمال آفريقا بالا گرفت که انقلاب مصر از بزرگترين رويداد بيداري اسلامي بود. رهبرانقلاب همان روزهاي انقلاب مصر، خطاب به مردم مصر درباره جنبش مصر در نماز جمعه تهران خطبه عربي قرائت کرد.

رهبر انقلاب در بخشي از اين خطبه فرمودند: «قيام ملت مسلمان مصر، يک حرکت اسلامي و آزاديخواهانه است. من بنام ملت و دولت انقلابي ايران به شما ملت مصر و ملت تونس درود ميفرستم و پيروزي کامل شما را از خداوند عزيز مسألت ميکنم. من به شما و قيامتان افتخار ميکنم. شک نيست که قيام ملتها، بسته به اقتضائات جغرافيائي و تاريخي و سياسي و فرهنگي، در هر کشوري داراي مختصات منحصربهفرداست و نميتوان چيزي را که در انقلاب کبير اسلامي در 30 سال پيش در ايران واقع شد، عيناً در مصر يا تونس يا هر کشور ديگر اسلامي انتظار داشت.»

در آن زمان اين خطبه بازتاب زيادي در رسانههاي جهان داشت و رسانههاي عربي از اين خطبه به عنوان يک رويداد تاريخي نام ميبرند.

 

 انقلاب مصر و سفر مرسي به ايران براي شرکت در اجلاسيه

 

در زمستان سال 89 بود که حسني مبارک از تخت شاهنشاهي مصر پايين کشيده شد و در مصر انقلاب تاريخي صورت گرفت. براي اولينبار بود که مصريها صندوقهاي راي ميديدند و ميتوانستند رئيسجمهور کشورشان را خودشان انتخاب کنند.

محمد مرسي در دور دوم انتخابات رياست جهموري مصرپيروز شد و در شهريور سال 91 براي شرکت در مراسم افتتاحيه اجلاس عدمتعهد به ايران آمد. اين اولين روابط ديپلماتيکي ايران با مصر بود و بزرگترين رويداد تاريخي، سخنراني محمد مرسي (رئيس جمهور وقت مصر) در اين اجلاس بود. برخلاف انتظارها محمد مرسي در يک اشتباه تشخيصي از اين تريبون عليه جبهه مقاومت و در حمايت از جريان تکفيري در سوريه استفاده کرد!

اشتباه مهلک مرسي پشت پا زدن به جايگاهي بود که خود او از ثمره همين مقاومت به رياست جمهوري رسيده بود. بعد از مدتي مرسي در يک کودتايي بازداشت و محاکمه ميشود.

 

اقدامات دولتمردان براي احياي روابط ايران ومصر

 

احمدينژادي بعد از انقلاب مصر، به اين کشور سفر کرد ولي اين سفرها گشايشي براي روابط سياسي ايران و مصر منتهي نشد. در دوره روحاني نيز حرکت خاصي براي بهبود روابط ايران و مصر صورت نگرفت. تا اينکه در دولت رئيسي گره کور روابط ايران و مصر در حال باز شدن است. از ماههاي گذشته تاکنون اخبارهاي روابط ايران و عربستان تيتر يک رسانههاي جهان شده است. در همين حال اخبار مذاکرات ايران و مصر براي احياي روابط سياسي روز به روز مخابره ميشود.

رهبر معظم انقلاب اسلامي در ديدار با «هيثم بن طارق آل سعيد» سلطان عمان و هيات همراه با اشاره به اظهارات سلطان عمان مبني بر تمايل مصر براي از سرگيري روابط با جمهوري اسلامي ايران، تاکيد کردند: ما از اين موضع استقبال ميکنيم و مشکلي در اين زمينه نداريم.

امير عبداللهيان وزير امرو خارجه نيز درباره پيشرفتهاي احياي روابط ايران و مصر ميگويد: «اميدواريم شاهد گشايش بزرگي در روابط ايران با مصر باشيم. در اين زمينه گفت و گو با طرف مصري در حال انجام است و براي ما روابط با مصر اهميت دارد».

گامهاي احياي روابط ايران و مصر برداشته شده است و طبق گفته فداحسين مالکي عضو کميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس شوراي اسلامي، در آيندهاي نزديک روابط ايران و مصر احيا خواهد شد و شاهد افتتاح سفارتخانهها در هر دو کشور خواهيم بود.

 

سنگاندازي رژيم صهيونيستي در احياي روابط ايران و مصر

 

رابطه ايران با مصر درحال احيا است اما رژيم صهيونيستي که بقاي خود را در اين روابط متزلزل ميبيند در تلاش است تا مانع از توافق تاريخي ايران و مصر شود. خبرگزاري «شهاب» فلسطين، «سمدار بري» تحليلگر معروف و کارشناس جهان عرب در روزنامه يديعوت آحارانوت نوشت: درست زماني که مقامات ايراني در تلاش هستند تا فضا را براي بازگشت روابط با مصر آماده کنند، فرستاده هاي اسرائيلي محرمانه به مصر مي روند تا درخصوص لزوم توقف اين اقدام [احياي روابط قاهره با تهران] به دولت عبدالفتاح السيسي توضيح دهند.

اطلاعاتی برای نمایش وجود ندارد.