اظهار نظر 0

روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.

  • برگزیده خوانندگان
  • همه
مرتب کردن بر اساس : قدیمی تر

صف خريد پهپادهاي ايراني

پايگاه تحليلي نظامي «Breaking Defense» در گزارشي به ارزيابي يکي از پيامدهاي جهاني عمليات موشکي پهپادي «وعده صادق» پرداخته و آورده است باوجود همکاري و مقابله گسترده چند کشور در کنار اسرائيل با تسليحات پرتاب شده تهران اما علاقه جهاني به پهپادهاي ايراني رو به کاهش نيست و تحليلگران مي‌گويند بازار پراشتياقي در سراسر جهان براي دسترسي و خريد پهپادهاي به نسبت ارزان و کارآمد ايران وجود دارد.

صف خريد پهپادهاي ايراني

نويسنده گزارش تصريح کرد: شايد اسرائيل و متحدانش توانسته باشند با تعداد زيادي از 300 پهپاد و موشکي که ايران در حمله بيسابقه خود به اسرائيل پرتاب کرد، مقابله کنند اما به نظر کارشناسان اين امر مشتريان پرندههاي بدون سرنشين تهران را منصرف نکرده است.

«فابيان هينز» پژوهشگر دفاعي و نظامي در موسسه بين المللي مطالعات استراتژيک، معتقد است: بيشتر کشورهايي که به پهپادهاي ايراني علاقه مند هستند، ميخواهند از آنها در مقابل دشمنان توانمندي همچون آمريکا و اسرائيل استفاده کنند. براي اين کشورها قابليتهاي دشمنان پيشرفته همچون ايالات متحده در رهگيري اين تسليحات چندان نگران کننده نيست. پهپادهاي تهاجمي ايراني کارايي خود را به خوبي اثبات کردهاند.

«ساموئل بندت» کارشناس هوش مصنوعي و سيستمهاي بدون سرنشين در انديشکده CNA در واشنگتن نيز عنوان داشت که مخالفتهاي اسرائيل هم بر بازار فروش ايران بهويژه به کشورهايي که به دنبال اتخاذ رويکرد سياسي و نظامي مستقل از غرب هستند، تأثير نخواهد گذاشت.

اين گزارش با بيان جزئياتي از تعداد و نوع پهپادها و موشکهاي مورد استفاده ايران در «وعده صادق» مدعي شد که ايران 170 پهپاد شاهد 131 و شاهد 136 را در کنار بيش از 30 موشک کروز و بيشتر از 120 موشک بالستيک به سمت اهدافي در اسرائيل شليک کرد.

طبق اين تحليل، در سالهاي اخير خانواده پهپادهاي شاهد به دليل استفاده موفق در چند سناريوي عملياتي توجه گستردهاي را در جهان به خود جلب کردهاند که مهمترين محل نمايش آنها در اوکراين بوده است.

«ژان مارک ريکلي» رئيس بخش ارزيابي ريسکهاي جهاني و نوظهور در مرکز سياستهاي امنيتي ژنو هم به Breaking Defence مدعي شد: اوکراين ويترين قدرتمندي را براي پهپاد شاهد ارائه کرد ضمن آنکه حتي اگر اين پهپادها در حمله به اسرائيل شکست خورده باشند، آن ها اثبات کردند که هزينه قابل توجهي را به طرف مقابل تحميل ميکنند.

وي تصريح کرد: استفاده از موشکهاي گرانقيمت براي نابودي اين پهپادهاي ارزان هزينه زيادي را به بار ميآورد مهمتر آنکه توانمنديهاي مدافع را از بين ميبرد. در مورد اسرائيل هم انهدام پهپادها هزينهاي بيشتر از پهپادها را در بر داشت.

ريکلي با بيان اينکه محاسبه فوق، پهپادهاي ايران را براي بسياري از خريداران بين المللي جذاب کرده است، افزود: بازار بالقوه ايران شامل کشورهايي ميشوند که از سوي غرب تحريم شدهاند يا هراسي از تحريم آنها ندارند و مايل هم نيستند شرايط غربيها هنگام فروش تسليحات را بپذيرند.

طبق اين گزارش، علاقه به خريد پهپادهاي ايراني حتي پس از بحثها و انکارهاي فراوان در مورد استفاده روسيه از اين پرندهها عليه اوکراين بيشتر هم شد. چند ماه بعد از آن يک مقام ارشد ايراني اعلام کرد که 22 کشور به خريد پهپادهاي ساخت ايران ابراز علاقه کردهاند.

«يوآو گالانت» وزير دفاع اسرائيل هم در ماه فوريه مدعي شد که 50 کشور در حال مذاکره با تهران براي خريد موشک و پهپادهاي اين کشور هستند.

حتي يکي از کارشناسان «بنياد دفاع از دموکراسيها» هم عنوان داشت که «اکنون پهپادهاي ايراني در چهار قاره آسيا، آفريقا، اروپا و آمريکاي جنوبي در ميدان عمليات حضور دارند.»

اين گزارش در زمينه رقباي ايران در بازار پهپادها نيز آورده است: تحليلگران پهپادهاي ايراني را راه حلي کم هزينهتر ميدانند. ... با اينکه چين در صدر صادرات حوزه پهپاد قرار دارد اما کارشناسان ميگويند که ايران فراتر از پکن است و رقباي اندکي هم در بازار خاص خود دارد.

هينز در اين رابطه تاکيد کرد که ايران در رده پهپادهاي برد بلند، جنگي و انتحاري کارآمدي اثبات شدهاي دارد. ضمن آنکه در واقعيت هم شرکتهاي چنداني در اين بازار مطرح هستند.

طبق تحليل فوق، وقتي بسياري از کارشناسان براي نخستين بار با گزارشهايي در مورد وابستگي روسيه به پهپادهاي ايران برخورد کردند، شگفتزده شدند.

اطلاعاتی برای نمایش وجود ندارد.