يک متخصص مغز و اعصاب با بيان اينکه متوسط سن ابتلا به سکته مغزي در ايران حدود 10 سال پايينتر از ميانگين جهاني است، گفت: در حالي که نرخ جهاني سکته مغزي حدود 100 مورد در هر 100 هزار نفر است، اين رقم در ايران به 150 مورد در هر 100 هزار نفر ميرسد که نشان دهنده ضرورت توجه فوري به اين معضل بهداشتي است.
حسن رضايي 8 آبان، در همايش تخصصي که همزمان با هفته پيشگيري از سکته مغزي در کاشمر برگزار شد، با هشدار درباره افزايش آمار اين بيماري در کشور، گفت: سکته مغزي به عنوان دومين عامل مرگ و مير در جهان و ايران، نيازمند توجه جدي در حوزه پيشگيري و درمان فوري است.
وي با بيان اينکه سکته مغزي هنگامي رخ ميدهد که جريان خون به بخشي از مغز قطع ميشود، توضيح داد: اين قطع خونرساني ميتواند ناشي از انسداد عروق مغزي به وسيله لخته خون و يا پارگي رگ خوني و خونريزي در مغز باشد. در هر دو حالت، سلولهاي مغزي به سرعت در اثر کمبود اکسيژن و مواد مغذي آسيب ديده و ميميرند.
اين متخصص مغز و اعصاب در ادامه به تشريح نشانههاي هشداردهنده سکته مغزي پرداخت و گفت: علائم سکته مغزي معمولاً ناگهاني ظاهر ميشوند. ضعف يا بيحسي ناگهاني در يک طرف صورت، دست يا پا، اختلال ناگهاني در تکلم يا درک کلام، تاري ناگهاني ديد به ويژه در يک چشم، سرگيجه شديد و عدم تعادل ناگهاني و سردرد ناگهاني و بسيار شديد از مهمترين علائمي هستند که بايد جدي گرفته شوند.
وي در ادامه بر اهميت زمان در درمان سکته مغزي تأکيد و خاطرنشان کرد: در درمان سکته مغزي، هر دقيقه طلاست. در سکتههاي انسدادي، داروهاي حل کننده لخته بايد حداکثر تا چهار ساعت و نيم پس از شروع علائم تزريق شوند. هر چه اين درمان زودتر آغاز شود، شانس نجات بافت مغزي بيشتر خواهد بود.
رضايي در ادامه به عوامل خطر قابل کنترل سکته مغزي اشاره کرد و گفت: فشار خون بالا مهمترين عامل خطر سکته مغزي است. ديابت، چربي خون بالا، استعمال دخانيات، چاقي و کمتحرکي، مصرف الکل، استرس مزمن و بيماريهاي قلبي از ديگر عوامل خطر مهم هستند.
وي با بيان خبر اميدوار کننده درباره پيشگيري از سکته مغزي، اظهار کرد: خوشبختانه بيش از 80 درصد سکتههاي مغزي با کنترل عوامل خطر و اصلاح سبک زندگي قابل پيشگيري هستند. کنترل منظم فشار خون، قند خون و چربي خون، ترک سيگار، تغذيه سالم و فعاليت بدني منظم ميتوانند خطر بروز سکته مغزي را به ميزان قابل توجهي کاهش دهند.
اين پزشک متخصص در بخش ديگري از سخنان خود به نقش تغذيه در پيشگيري از سکته مغزي پرداخت و گفت: مصرف ميوهها و سبزيجات تازه، ماهي، مغزها، روغن زيتون و غلات کامل ميتواند به حفظ سلامت عروق مغز کمک کند. در مقابل، مصرف زياد نمک، غذاهاي فرآوري شده، فستفودها و چربيهاي اشباع شده خطر سکته مغزي را افزايش ميدهند.
وي همچنين در مورد درمان سکته مغزي، توضيح داد: درمان سکته مغزي به نوع آن بستگي دارد. در سکتههاي ايسکميک يا انسدادي، هدف باز کردن رگ مسدود شده با استفاده از داروهاي حلکننده لخته يا روشهاي اندوواسکولار است. در سکتههاي هموراژيک يا خونريزي دهنده، کنترل خونريزي و کاهش فشار داخل جمجمه اولويت دارد.
رضايي به اهميت توانبخشي پس از سکته مغزي اشاره و بيان کرد: توانبخشي به موقع و مستمر پس از سکته مغزي نقش تعيينکنندهاي در بهبود کيفيت زندگي بيماران دارد. فيزيوتراپي، کاردرماني و گفتاردرماني بايد بلافاصله پس از تثبيت وضعيت بيمار آغاز شود و براي ماهها ادامه يابد.
وي با تأکيد بر نقش خانواده در روند بهبود بيماران، خاطرنشان کرد: حمايت عاطفي خانواده، تشويق بيمار به ادامه تمرينات توانبخشي، نظارت بر مصرف داروها و پيشگيري از افسردگي ميتواند به طور چشمگيري در روند بهبودي بيمار مؤثر باشد. خانوادهها بايد بدانند که بهبودي پس از سکته مغزي فرآيندي تدريجي است که نياز به صبر و حوصله دارد.
اين متخصص مغز و اعصاب در پايان افزود: با آموزش همگاني، کنترل عوامل خطر و مراجعه فوري به مراکز درماني در صورت مشاهده علائم، ميتوانيم بار اين بيماري را در جامعه کاهش داده و از بسياري از مرگها و ناتوانيها پيشگيري کنيم.
اظهار نظر 0
روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.