اظهار نظر 0

روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.

  • برگزیده خوانندگان
  • همه
مرتب کردن بر اساس : قدیمی تر

در نشست «ارض موعود» مطرح شد؛

سربازان اسرائيلي رکورددار بالاترين آمار خودکشي

نشست «ارض موعود» با موضوع نقد و بررسي کتابي به همين نام، شنبه 14 مهرماه در سراي اهل قلم با حضور حوريه مشهدي ابراهيم نويسنده کتاب، نيما اکبرخاني و محمد سرشار برگزار شد. کتاب ارض موعود داستان سه جوان يهودي است که هر کدام به دنبال فکر و راي خود سرنوشتي مجزا دارند.

سربازان اسرائيلي رکورددار بالاترين آمار خودکشي

در ابتداي نشست، مشهدي ابراهيم بيان کرد: اين کتاب داستان سه جوان يهودي از کشور ارمنستان است که هرکدام داراي تفکرهاي مختلفي هستند و يکي از متعصبترين آنها که صهيون واقعي است، باعث ميشود که اين سه جوان به ارتش اسرائيل بپيوندند.

اين نويسنده ادبي مطرح کرد که اين کتاب را بر اساس مطالعهاي که بر روي سربازان اسرائيلي داشته، نگاشته است و اين نکته که بالاترين آمار خودکشي در ميان سربازان اسرائيل است دغدغه اوليه براي خلق اين رمان بوده است، سرنوشت اين سربازان اينگونه است که بعد از ملحق شدن به ارتش صهيون، هيچ راهي جز تاب آوردن و يا خودکشي ندارند وتنها کساني که متعصب هستند، توانايي فعاليت و ماندن در ارتش اسرائيل را دارند.

در ادامه جلسه، محمد سرشار، عنوان کرد: حوزه ادبيات فلسطين به تازگي شکل گرفته است و هر اثر جديد، باعث پردامنه شدن اين حوزه خواهد شد. به همين دليل بايد در اين عرصه بيشتر به دنبال تاليف، ترجمه و ساير محصولات فرهنگي و هنري باشيم. به همين خاطر لازم است به نويسنده اثر، حوريه مشهدي ابراهيم براي نگارش اين رمان 350 صفحهاي با محوريت ادبيات فلسطين و مقاومت تبريک گفت.

اين کارشناس ادبي ادامه داد: از ويژگيهاي اين رمان، وجوه تاريخي و سير حوادث تاريخي در اثر است. عمده داستان در سال 1953 اتفاق ميافتد، با قهرماني 23 ساله از ارمنستان که در يک روستاي مصنوعي (روستايي که قبلاً وجود نداشته و به يک دليل صنعتي در منطقهاي ايجاد ميشود) زندگي ميکند و در ادامه سفري را با سه دوست خود آغاز ميکند.

سرشار با تاکيد بر عدم تطابق و همخواني رويدادهاي روايت شده در اين رمان افزود: اولين مشکل داستان، نبودن همخواني تاريخ و تطابق رويدادها در رمان است و دومين مشکل وجود روستايي است که در ابتداي داستان معرفي ميشود، در حالي که اين روستا از بازه زماني روايت خارج است و فاقد ويژگيهاي ذکر شده در رمان است، همچنين در استفاده از ابزارها، نيز بي دقتيهاي مهمي وجود دارد، مثلاً استفاده از تفنگ ام 16 در زماني که تطابق تاريخي و ايجابي با زمانه داستان ندارد و ابزارهاي ديگري که بدون تحقيق و اشراف در رمان به کار گرفته شدهاند.

محمد سرشار همچنين به وجوه خردهروايتهايي از سياستمداراني چون موشه دايان و ... اشاره کرد و گفت: حوادث تاريخي و روايات نقل شده با واقعيت و اسناد تاريخي موجود تفاوت دارد، سرشار تصريح کرد: براي جلوگيري از اين موارد، نويسنده حتماً بايد از مشاوران تاريخي، پزشکي و... در پايه ريزي اطلاعاتي رمان خود استفاده کند تا مخاطب با ادقان تاريخي بتواند با اثر همزادپنداري و همراهي کند.

در ادامه جلسه، نيما اکبرخاني کارشناس و نويسنده ادبي عنوان کرد: از مهمترين ويژگيهاي اين رمان اين است که مخاطب را از آغاز شکلگيري يک دولت نامشروع (اسرائيل) آگاه ميکند و انتخاب اين بازه زماني از سوي نويسنده، انتخابي استراتژيک و بسيار مهم است که پرده از دورهاي مهم در تاريخ صهيون برميدارد.

وي افزود: دومين نقطه مثبت، انتخاب شخصيتهاي منفي براي روايتگري است. اينکه داستان خود را با شخصيتهاي منفي و منفور پيش ببريم در کنار خلاقيت و ايده خوبي که دارد، نويسنده را با چالش هاي مختلفي مواجه ميکند.

اکبرخاني با اشاره به فضاي تاريخي رمان، ادامه داد: همان طور که محمدسرشار نقدهايي را به لحاظ تاريخي به اثر وارد کرد، من هم نقدهايي را وارد ميدانم و بهتر بود که نويسنده ادعاي واقعيت داشتن رويدادهاي تاريخي را از ابتدا طرح نميکرد و روايت خود را بر پايه تخيل ميخواند.

نويسنده رمان عزرائيل درباره کارکرد فرم در اين رمان، گفت: از لحاظ فرمي براي بنده اين رمان در فرم سفر قهرمان است و شخصيتهايي را نشان ميدهد که از مبدا شروع به حرکت ميکنند و بعد از طي کردن مراحلي به مقصدي ميرسند.

وي با اشاره به نقدي که بر روي فرم اين رمان ميتوان وارد کرد، گفت: در اين داستان ديويد به عنوان قهرمان، فاعليت لازم را ندارد و دلايل انگيزهمند شدن او براي شروع اين سفر متقاعدکننده نيست. با اينحال دو نکته مثبت داستان، انتخاب بازه زماني و دوم آنکه نويسنده متهورانه با شخصيت منفي روايت جنگ کرده است، قابل تامل است. همچنان که نقدهايي نيز چون عدم تطابق تاريخي / ‏رويدادها و عدم فعال بودن قهرمان به اثر وارد است.

در ادامه اين جلسه حوريه مشهدي ابراهيم با تشکر از کارشناسان محترم در نقد و بررسي کتاب عنوان کرد: با اشاره به اينکه منابع تاريخي وي در اين رمان از چه سطوحي بوده است عنوان کرد: به کارشناسي که در اين حوزه به او کمک کند، دسترسي نداشته است.

وي نقد بر مبحث عدم تطابق تاريخي بعضي رويدادها و ابزار ها را پذيرفت و عنوان کرد: من در اين کتاب علاقه داشتم بحث هاي فکري و اطلاعات را نيز در کنار حس آميزيهاي و تحرکات فاجعه بار جنگ نشان دهم.

سرشار در ادامه اين جلسه، درباره جذابيت ادبي اين داستان گفت: بخش جذابيت مرهون تلاش در توليد و معرفي به مخاطب است. متاسفانه آثاري در تاريخ ادبي ايران وجود دارند که به دليل معرفي نشدن و نداشتن تبليغ خوب از ديد مخاطب پنهان ماندهاند.

وي با تاکيد بر بخش توليد و ويراستاري تصريح کرد: اين اثر نياز به ويراستهاي مهمي در حوزههاي مختلف دارد و با اين اتفاق ميتوانست بسيار بهتر از اثر حاضر باشد. خطاهايي در روايتگريهاي نظامي و پزشکي و.. وجود دارد که مخاطب باهوش را آزار ميدهد، همچنين ويراستار ادبي و زباني اثر افتضاح است و متاسفانه ويراستار سادهترين نکات نگارش متن و علائم دستوري نگارشي را رعايت نکرده است، حتي اسم شخصيت اصلي يکبار شيفر و يا فيشر نگاشته شده است او در ادامه تصريح کرد: اين مشکل کاملاً به ويراستار اثر برميگردد که در اين مواقع بايد يار نويسنده باشد.

در ادامه جلسه اکبرخاني اين اثر را به لحاظ ادبي و در حوزه مقاومت يک حرکت رو به جلو و موقر خواند و گفت: اين کتاب، کتابي پاکيزه است و منع سني ندارد. اما به لحاظ رسانهاي تبليغ خوبي براي کتاب اتفاق نيفتاده است.

او در ادامه با تاکيد بر دغدغه مخاطب امروز بيان کرد: در اين دوره با توجه به تحرکات منطقه، نياز مصرف بازار کتابخوان را در حوزه مقاومت ميتوان حس کرد، مخاطب با خواندن اين دست آثار علاوه بر لذت بردن، ميتواند اطلاعات مهمي را نيز از اين حوزه بهدست آورد، بهواسطه اين اثر، ما با سرمنشاء نيروي صهيون آشنا ميشويم که قبل از درگيري با حزب الله در مقابل و مواجه با کشورهاي ديگر نيز همين رفتار خصمانه را داشته است.

مشهدي ابراهيم در پايان با تشکر از کارشناسان اين نشست عنوان کرد: اين اولين اثر من بود و با توجه به نقدهاي وارد شده تلاش ميکنم، برخي ايرادها را در ويراست بعدي مرتفع کنم و در رمانهاي بعدي ميزان اشتباهات را به حداقل برسانم.

اطلاعاتی برای نمایش وجود ندارد.