اظهار نظر 0

روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.

  • برگزیده خوانندگان
  • همه
مرتب کردن بر اساس : قدیمی تر

رونمايي چين از غول جنگنده‌هاي نسل پنجم

چيني‌ها اخيراً از جنگنده رادار گريز و ناو نشين J-35 و همچنين هواپيماي هشدار زودهنگام KJ-600 رونمايي کرده‌اند.

رونمايي چين از غول جنگنده‌هاي نسل پنجم

تصوير تازهاي که اخيراً از جنگنده رادار گريز J-35 چين منتشرشده، واضحترين نماي فعلي ما از جنگنده نسل جديد دريابرد Shenyang J-35 است؛ جنگندهاي که بخش مهمي از ناوگان هوايي آينده ناوهاي هواپيمابر چين را تشکيل خواهد داد.

اين تصوير بخشي از موج تازهاي از عکسهايي است که برخي از پيشرفتهترين هواگردهاي نظامي چين را با جزئيات بيسابقهاي نشان ميدهند. پيشازاين تصاوير تار يا بهشدت ويرايششدهاي از چين ديده بوديم، اما اين بار، اين تصاوير باکيفيت، ديدگاه افراد درباره گستره پيشرفتهايي که هماکنون در حوزه هوافضاي نظامي چين در جريان است، را تغيير خواهد داد.

يک عکس که از زاويه هوا به هوا گرفته شده، اخيراً در شبکههاي اجتماعي منتشر شده و تقريباً به شکل قطعي از سوي ارتش چين يا منبع رسمي ديگري در اين کشور بازتاب يافته است. در اين تصوير، دو نمونه آزمايشي J-35 در حال پرواز در کنار هم ديده ميشوند. يکي از آنها با شماره بدنه 3501  مجهز به بوم پيتو براي تستهاي پروازي است و ديگري با شماره 3506 ظاهراً به نمونه نزديک به توليد نهايي شباهت دارد و احتمالاً درون دماغهاش رادار نصب شده است.

پوشش سطحي بيروني J-35 کاملاً صاف و يکدست است که با الزامات رادار گريزي آن همخواني دارد. هر دو هواپيما داراي عدسي Luneburg در بخش زيرين بدنهشان هستند که به نحوي بازتابدهنده رادار بوده و البته اين نکته رايجي در جنگندههاي رادار گريز است که در مواقعي که پنهانکاري ضروري نيست يا در شرايطي که پرواز در فضاي پرتراکم هوايي انجام ميشود و يا حتي به منظور گمراه کردن اطلاعات راداري خارجي، مورد استفاده قرار ميگيرد.

دو تصوير ديگر از هواپيماي 3506 که کيفيت پايينتري دارند، هم در نوع خود جالبتوجه هستند. در اين تصاوير، نماي پشتي هواپيما را ميبينيم که ديد بهتري از موتورهاي آنکه احتمالاً توربوفنهاي بومي WS-13E هستند، ارائه ميدهد. اين موتورها داراي نازلهايي با لبههاي دندانهدار هستند و گمانهزنيهايي درباره وجود يک دريچه توپ در بالاي ورودي هواي سمت چپ مطرح شده که اگر درست باشد، اولين نشانه از وجود توپ داخلي در J-35 خواهد بود؛ قابليتي که در جنگنده F-35 که رسانهها J-35 را نسخه کپي شدهاي از آن ميدانند، مشکلساز است.

در اين نما، حسگرها و سامانههاي پيشرفته ديگري که انتظار ميرود J-35 به آنها مجهز باشد، ازجمله رادار AESA (آرايه فازي فعال الکترونيکي) مشاهده نميشوند.

J-35 نسخه دريايي شده جنگنده FC-31 است که نمونه اوليه پروازي آن در اکتبر سال 2021 ميلادي براي اولين بار به پرواز در آمد. اين نمونه داراي پوشش اوليه آبي-سبز و شماره سريال 3501 بود و دومين نمونه پروازي شناختهشده با شماره 3503، در ژوئن سال 2022 با رنگ خاکستري کمرنگ مشاهده شد.

در سپتامبر 2023 ميلادي هم طبق انتظار، سومين نمونه پروازي آن در آسمان ديدهشد؛ اما کيفيت پايين تصاوير آن زمان باعث شد تشخيص اينکه آيا آن هواپيما واقعاً نسخه دريايي J-35 بوده يا FC-31 زميني، دشوار باشد.

 

پرواز از روي ناوهاي هواپيمابر

از آن زمان تا امروز، نشانههاي زيادي مشاهدهشده که J-35 در آينده از ناوهاي هواپيمابر موجود Type 001 Liaoning و Type 002 Shandong و همچنين از ناوهاي هواپيمابر آينده ازجمله Type 003 Fujian که در حال حاضر در مرحله آزمايشهاي پيشخدمتي قرار دارد، عمليات انجام خواهد داد.

در اواخر سال گذشته ميلادي، چين از نسخه زميني اين جنگنده رادار گريز، به نام J-35A رونمايي کرده بود.

 

صادرات جنگنده J-35

درعينحال شنيده ميشود که پاکستان اولين مشتري صادراتي J-35 خواهد بود.

در اوايل سال 2024 ميلادي، فرمانده نيروي هوايي پاکستان اعلام کرد که اين کشور در حال بررسي جنگندههاي رادار گريز بهمنظور خريد آنهاست و دولت پاکستان هم اخيراً در شبکه اجتماعي X اعلام کرد که پيشنهاد دريافت 40 فروند جنگنده نسل پنجمي J-35، يک فروند هواپيماي هشدار زودهنگام Shaanxi KJ-500 و سامانههاي پدافند هوايي HQ-19 را از چين دريافت کرده است.

 

 با KJ-600 آشنا شويد:

در عين حال، تصاوير ديگري نيز بهتازگي منتشرشدهاند که يک هواگرد حياتي ديگر براي ناوگان آينده دريايي چين را با جزئيات نشان ميدهند: : KJ-600 هواپيماي هشدار زودهنگام و کنترل دريا برد.

تصاوير جديد در حال پرواز KJ-600 نماي دقيقي از اين هواپيما ارائه داده و به نظر ميرسد که شباهت زيادي به هواپيماي آمريکايي E-2 Hawkeye که نقش مشابهي را در ناوهاي آمريکا ايفا ميکند،
دارد.

KJ-600 اولين پروازهاي آزمايشياش را در پاييز 2020 ميلادي انجام داد و توسط شرکت Xian Aircraft Company ساختهشده است. با پيوستن KJ-600 به ناو Fujian و ساير ناوهاي آتي چين، مزاياي مهمي براي ناوگان دريايي چين ايجاد خواهد شد: «هواپيماي KJ-600 بهعنوان بخشي از ناوگان هوايي ناو هواپيمابر Fujian وظيفه دارد تا برد راداري ناو را بهويژه براي شناسايي اهداف پروازي در ارتفاع پايين يا حتي شناورهاي سطحي (مشابه با E-2 آمريکايي) افزايش دهد. علاوه بر اين، اين هواپيما نقش مديريت ميدان نبرد را نيز ايفا ميکند. کنترلرهاي حاضر در آن مسيرهاي جنگندهها را تنظيم کرده و بهعنوان مرکز فرماندهي و کنترل و آگاهي موقعيتي براي عملياتهاي بسيار هماهنگ عمل خواهند کرد. اطلاعات راداري و سامانههاي حسگر غيرفعال آن به ناو گروه و هواپيماهاي تاکتيکي ديگر متصل خواهند شد تا در زمان واقعي بهرهبرداري شوند. همچنين ايفاي نقش بهعنوان يک گره بازپخش و همگرايي دادهها نيز بسيار محتمل است.»

در کنار اين، تصاويري از يک هواپيماي هشدار زودهنگام ديگر نيز منتشرشده: هواپيماي KJ-3000 که براي عمليات زميني طراحيشده است.

نخستين تصاوير کيفيت پايين از KJ-3000 در دسامبر سال گذشته ميلادي منتشر شد. اين هواپيما بر پايه هواپيماي ترابري سنگين Y-20 طراحيشده و بخشي از ناوگان در حال گسترش و متنوع چين درزمينه هواپيماهاي AEW&C است که شامل چندين نسخه مبتني بر Y-9 نيز ميشود.

KJ-3000 در رده هواپيماهاي سنگينوزن قرار دارد و انتظار ميرود جايگزين کامل هواپيماي KJ-2000 Mainring که تا پيشازاين، بزرگترين هواپيماي هشدار زودهنگام چين بوده است بشود.

در پايان هم تصاوير چشمگير ديگري از برخي از هواپيماهاي نظامي تثبيتشده چين منتشرشدهاند. فارغ از اينکه انتشار اين تصاوير نشاندهنده گشايش بيشتر در سياستهاي رسانهاي چين است يا نه اينطور به نظر ميرسد که پکن تمايل دارد تا دستاوردهاي اخير نظامياش را به نمايش بگذارد.

درهرحال، اين تصاوير بهخوبي نشان ميدهند که چه پيشرفتهاي چشمگيري در عرصه هوانوردي نظامي چين در حال وقوع است.

منبع: twz

 

اطلاعاتی برای نمایش وجود ندارد.