روزانه 50 تا 60 نفر در ايران بر اثر حوادث رانندگي جان خود را از دست ميدهند؛ آماري که نشان از يک فاجعه ميدهد. اين گزارش به بررسي روند فوتيها و مصدومان ناشي از اين حوادث با تکيه بر آمارهاي پليس، پزشک قانوني و اورژانس کشور ميپردازد.
روزي نيست که حوادث رانندگي، خانوادههاي ايراني را داغدار نکند. شمال، جنوب، شرق يا غرب کشور هم ندارد. برخي از سرنشينان در دم جان ميدهند و برخي هم عمري را با معلوليت سر ميکنند.
چهار فوتي در بافق يزد، 2 فوتي در محور بوکان-سقز، پنج فوتي در گناباد، سه فوتي در مسير خاش-سراوان و چهار فوتي در کرمانشاه؛ همه اينها گوشهاي از حوادث رانندگي در جادههاي کشور است.
برخي ميگويند تصادفات دومين عامل مرگ و مير در ايران است و برخي هم ميگويند سومين. روايتها متناقض است، اما هر دو جايگاه نشان از يک فاجعه ميدهد. فاجعهاي که عوامل مختلفي از جمله کيفيت خودروها، ناايمن بودن جادهها و بياحتياطي رانندگان در آن نقش
دارند.
فوتيهاي تصادفات در سال 1401
نگاهي به آمارهاي رسمي، عمق فاجعه تصادفات رانندگي را در ايران نشان ميدهد. بنا بر آمارهاي سازمان پزشک قانوني کشور، سال گذشته حدود 19 هزار و 500 نفر بر اثر حوادث رانندگي جان خود را از دست دادند.
گزارش سازمان پزشکي قانوني از تصادفات سال 1400 نشان ميدهد که آمار فوتي ناشي از حوادث رانندگي 16 هزار و 778 نفر بود. با اين حساب تعداد فوتيهاي سال 1401 نسبت به سال 1400 بيش از 16 درصد افزايش داشت.
بررسي روند فوتيهاي حوادث رانندگي
آمارهاي اعلام شده نشان از مرگ 50 تا 60 نفر در روز بر اثر تصادفات رانندگي در ايران ميدهد. در همين مورد ايرنا در گزارشي به وضعيت مرگ و مير و مصدومان ناشي از تصادفات رانندگي در ايران پرداخت. در اين گزارش آمده که بر اساس اعلام سازمان پزشکي قانوني، تعداد فوتي حوادث رانندگي در سال 1384 در ايران 27 هزار و 755 نفر بود.
در ادامه اين گزارش آمده که آمار فوتيها در آن سالها زنگ هشدار را به صدا درآورد دولت براي کاهش اين تعداد مرگ برنامههاي مختلفي از جمله اجباري کردن کمربند ايمني و برنامههاي آموزشي اجرا کرد. به مرور روند مرگ و مير ناشي از حوادث رانندگي به مدت حدود يک دهه کاهشي شد و به 16 هزار فوتي در سال رسيد. اما بعد از آن روندي ثابت و گاه افزايشي پيدا
کرد.
بنا بر آمارهاي رسمي، از سال 1384 تا سال 1401 در مجموع 351 هزار و 996 نفر بر اثر تصادفات رانندگي جان خود را از دست دادهاند. با توجه به آمار مرگ و مير در سالهاي 82 و 83 ميتوان گفت که در دو دهه گذشته يعني از سال 1382 تا 1401 حدود 405 هزار نفر بر اثر اين حوادث فوت کردهاند.
افزايش مصدومان تصادفات
سازمان پزشک قانوني در گزارشي از وضعيت حوادث رانندگي در کشور اعلام کرد که سال 1401 حدود 370 هزار نفر نيز بر اثر همين حوادث، مصدوم شدند. مصدومان ناشي از اين حوادث در سال 1400 کمتر از سال گذشته بود.
سال 1400 تعداد مصدومان ناشي از تصادفات، 317 هزار و 120 نفر اعلام شد. بر اين اساس، تعداد مصدومان تصادفات در سال 1401 نسبت به سال قبل از آن، بيش از 16 درصد افزايش داشت.
آمار مصدومان از دريچه ديد سازمان پزشک قانوني
ايرنا در گزارش ديگري به وضعت مصدومان حوادث رانندگي در کشور پرداخت. در اين گزارش آمده که به جز سال 1399 که تعداد مصدومان حدود 267 هزار نفر بود، تعداد اين آسيبديدگان به طور معمول بين 304 تا 369 هزار نفر و به طور معمول حدود 330 هزار نفر در سال بود.
در ادامه اين گزارش آمده که آمارهاي سازمان پزشکي گوياي کل ماجرا نيست، زيرا اين آمار فقط افرادي را نشان ميدهد که براي دريافت خسارت و ديه در سازمان پزشک قانوني پرونده تشکيل دادهاند.
برخي افراد به دلايل مختلف به پزشک قانوني مراجعه نميکنند؛ بنابراين در ليست آمارهاي اين سازمان هم ثبت نميشوند.
تعداد مصدومان به روايت پليس
تيمور حسيني، جانشين رئيس پليس راهنمايي و رانندگي درباره تعداد مصدومان حوادث رانندگي به ايرنا از اختلاف آمارهاي پليس با سازمان پزشک قانوني و اورژانس گفت.او توضيح داد: «سازمان پزشکي قانوني مرجع آمار رسمي اعلام آمار فوتيهاي تصادفات رانندگي است. در مورد مصدومان اما مرجع اصلي اورژانس کشور است. پليس هم آمار مصدومان اورژانس را قبول دارد.»
تيموري گفت: «بنا بر آمار پليس، سال گذشته بالغ بر 340 هزار نفر مصدوم در حوادث رانندگي داشتيم. آمار اورژانش معمولا از آمار پليس بسيار بيشتر است. زيرا در هر تصادف هر کسي که در خودرو باشد از نظر اورژانس مصدوم حساب ميشود. زيرا احتمال ميدهند فرد دچار آسيب باشد، حتي اگر در زمان حادثه وضعيت مطلوبي داشته باشد، ممکن است نيم ساعت بعد وضعيت نامناسبي پيدا کند.»
آمار اورژانس 2 برابر پزشک قانوني
بابک يکتاپرست، مدير روابط عمومي اورژانس کشور درباره آمار مصدومان تصادفات جادهاي به ايرنا گفت: «اگر کل مصدومان اعم از خفيف تا شديد را در نظر بگيريم، بر اساس آمار اورژانس در سال 1401 در مجموع 878 هزار و 617 نفر در تصادفات رانندگي مصدوم شدند.»مدير روابط عمومي اورژانس کشور گفت اين آماري است که در کل ماموريتهاي مربوط به تصادفات رانندگي اورژانس کشور ثبت شده است.
کيفيت خودروها و وضعيت جادهها؛ عامل تصادفات
عوامل مختلفي در حوادث رانندگي دخيل هستند. اما يکي از متهمان رديف اول اين پرونده، کيفيت خودروهاست. فررودينماه سال جاري، اسماعيل حسين زهي، نماينده مجلس در اين مورد به ايسنا گفت هر سال آمار فوتي حوادث رانندگي اعلام ميشود، اما وزارت راه و شهرسازي هيچ توجهي به وضعيت جادهها ندارد.
او به ايسنا گفت: «کيفيت خودروها نيز عامل اساسي در بالا بودن آمار مرگومير در تصادفات جادهاي است. رقابتي در بازار توليد خودروهاي داخلي وجود ندارد. نياز است در کنار افزايش روزافزون قيمتها، مقداري هم به کيفيت و ايمني خودرهاي توليدي داشته باشند.»پيشتر نيز کمال هاديانفر، رئيس پليس راهور با اشاره به آمار مصدومان و فوتيهاي نوروز امسال، گفت: «انواع پژو، بيشترين تصادفات فوتي و مجروخي را داشتند. بعد از خودروي پژو هم سمند و پرايد در ردههاي بعدي قرار گرفتند.»
منبع: تجارتنيوز
اظهار نظر 0
روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.