چند وقتي است در اخبار ميبينيم پليس خودروهايي را متوقف ميکند که رانندگان آن کودکان هستند. متاسفانه کم نيستند نوجواناني که به دليل کنجکاوي و علاقه شديدي که به نشستن پشت فرمان خودرو دارند قبل از گرفتن گواهينامه، رانندگي در خيابانها و بزرگراههاي شهر را تجربه کردهاند.
به گزارش خبرگزاري فارس، بخشي از آمار قربانيان تصادفها، مربوط به رانندگي نوجواناني است که بدون داشتن مهارت و گواهينامه، رانندگي ميکنند. نوجواناني که هنوز به سن قانوني نرسيدهاند، اما در سايه بيتوجهي خانوادههايشان پشت فرمان خودرو مينشينند يا با موتورسيکلت رانندگي ميکنند که در مواردي به بروز سوانح منجر ميشود.
چند روز پيش بود هوشنگ ابراهيمي، جانشين فرمانده انتظامي شهرستان خمينيشهر از توقيف يک دستگاه خودروي کوئيک که رانندهاي 8ساله سوار آن بود، خبر داد.
به گفته ابراهيمي مأموران پليس راهنماييورانندگي فرماندهي انتظامي شهرستان خمينيشهر حين گشتزني در يکي از خيابانهاي شهر متوجه حرکات مشکوک يک دستگاه خودروي سواري کوئيک شده و بلافاصله آن را متوقف کردند پس از متوقف کردن خودرو با تعجب مشاهده کردند راننده آن يک کودک 8ساله است که خودرو توقيف و به پارکينگ منتقل شد.
رانندگي بدون گواهينامه جان 5 نفر را گرفت
آبان ماه سال گذشته بود که يک دستگاه پژو پارس در بلوار باهنر ويلاشهر نجفآباد اصفهان يک دستگاه خودرو پژو پاري بر اثر ناتواني در کنترل وسيله نقليه ناشي از تخطي از سرعت مطمئنه ناگهان با يک دستگاه تريلر پارک شده در کنار خيابان برخورد کرد و هر پنج سرنشين پژو پارس کشته شدند.
گزارشهاي ميداني حاکي از آن بود که در اين حادثه تلخ، راننده که نوجواني 17 ساله و فاقد گواهينامه رانندگي بود، به همراه يکي از سرنشينان خودرو بر اثر شدت جراحات وارده فوت کرده و سه سرنشين ديگر خودرو نيز مجروح و به بيمارستان منتقل شدند که همگي در اثر جراحات وارده فوت شدند. تمامي قربانيان اين حادثه بين 13 تا 17 ساله بودند.
جريمه سنگين براي يک قانون شکني
در ايران براساس قانون، رانندگي با وسايل نقليه مختلف بدون داشتن گواهينامه ممنوع بوده و براي متخلفان مجازات تعيين شده است.
براساس آييننامه راهنمايي و رانندگي هرکس بخواهد با هر نوع وسيله نقليه موتوري مثل خودروي سواري، کاميون و اتوبوس رانندگي کند بايد گواهينامه متناسب رانندگي با آن نوع وسيله نقليه را دارا باشد و درغيراينصورت با متخلفان برابر قوانين و مقررات رفتار ميشود بنابراين صرف داشتن گواهينامه رانندگي يک وسيله خاص مجوزي براي رانندگي با ساير وسايل نقليه نيست بهعنوان مثال فردي که گواهينامه رانندگي موتورسيکلت دارد فقط مجاز به رانندگي با اين وسيله نقليه بوده و مجاز به رانندگي خودروي سواري نيست و همچنين کسي که گواهينامه پايه يک ندارد، نميتواند با کاميون و اتوبوس رانندگي کند.
رانندگي کودکان؛ خطري جدي با تبعات قانوني براي والدين
علي مولوي، رئيس پليسراه استان اصفهان در گفتوگو با خبرنگار فارس در اصفهان اظهار داشت: با وجود تأکيد مکرر و تشريح عواقب جبرانناپذير واگذاري خودرو به کودکان، متاسفانه همچنان در برخي مناطق شاهد سپردن وسيله نقليه به فرزندان نابالغ هستيم؛ موضوعي که نهتنها خطري جدي براي جان کودک و ديگر شهروندان است، بلکه براي والدين نيز تبعات قانوني به همراه دارد.
وي ادامه داد: طبق ماده 723 قانون مجازات اسلامي(بخش تعزيرات)، هرکس وسيله نقليهاي را در اختيار فرد فاقد گواهينامه قرار دهد، به مجازات حبس از 2 ماه تا 6 ماه و يا جزاي نقدي محکوم خواهد شد. اين ماده بهطور خاص شامل والديني ميشود که خودروي شخصي را به فرزند نابالغ يا بدون گواهينامه خود ميسپارند.
مولوي تصريح کرد: بر اساس آييننامه راهنماييورانندگي، رانندگي بدون گواهينامه جرم محسوب شده و پليس راهور موظف است در مواجهه با چنين مواردي، وسيله نقليه را متوقف کرده و پروندهاي قضائي براي مالک يا سرپرست قانوني کودک تشکيل دهد.
رئيس پليس راه استان اصفهان توصيه کرد: رانندگي در سنين پايين نه تنها به دليل نداشتن مهارت کافي خطرناک است، بلکه در بسياري موارد منجر به تصادفات شديد شده است که آسيبهاي جبرانناپذيري به همراه دارد. در اين ميان، والدين نقش مهمي در پيشگيري از اين پديده دارند و بايد با آگاهي کامل، از سپردن وسيله نقليه به کودکان خودداري کنند.
والدين در آموزش رانندگي به فرزندان خود عجله نکنند
علياصغر زارع، رئيس پليس راهور اصفهان با بيان اينکه انتشار فيلم رانندگي کودکان و نوجوانان در فضاي مجازي تخلف محسوب ميشود، ميگويد: انتشار فيلم رانندگي کودکان و نوجوانان در حوزه درونشهري قابل رسيدگي است؛ يعني در صورت انتشار چنين محتوايي با مراجع قضائي هماهنگ و پيگيريهاي لازم انجام ميشود. در اين موارد پيگيري قضائي درخصوص مالک خودرو ادامهدار است.
وي ادامه داد: تحويل خودرو و موتورسيکلت به تمامي افرادي که گواهينامه رانندگي ندارند، ممنوع است. وسيله نقليه هر فرد فاقد گواهينامه توقيف و به مراکز قضايي معرفي ميشود. در صورت تصادف منتهي به قتل، جرح يا خسارت توسط کودک و نوجوان، هم والدين و هم فرزند متخلف بايد در مراجع قضايي پاسخگو باشد.
زارع سپس توصيه کرد: والدين در آموزش رانندگي به فرزندان خود عجله نکنند و قبل از 18سالگي وسيله نقيله در اختيار کودک و نوجوانشان قرار ندهند. در صورت تصادف، هم خود و هم فرزندشان به مراجع قضايي معرفي ميشوند.
احترام به قانون و تمکين از قوانين راهنمايي و رانندگي موضوعي است که بسياري از شهروندان با سهلانگاري از کنار آن عبور ميکنند، سهلانگاري که هميشه بر وفق مراد نميماند و گاه با بروز يک سانحه با هزينههاي بسيار برجاي ميماند.
اظهار نظر 0
روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.