همزمان با ايجاد آرامش نسبي در بازار خودرو و کاهش محسوس قيمت بازار خودروها نسبت به اسفند سال گذشته و در آغاز مرحله دوم اجراي طرح فروش يکپارچه محصولات و حذف قرعه کشي، اقدامات يکي از شرکتهاي خودروسازي شائبه تلاش براي ايجاد التهاب در بازار خودرو و افزايش مجدد قيمتها را ايجاد کرده است.
به گزارش خبرگزاري فارس ، بررسيهاي خبرنگار فارس نشان ميدهد ايران خودرو در چند هفته اخير ظرفيت فعاليت و توليد خود را در برخي سايتهاي استاني کاهش داده است؛ از سوي ديگر اين خودروساز مجددا اقدام به دپوي 3 محصول پرطرفدار خود کرده است. اقدامي که ميتواند منجر به فروش اين خودروها خارج از طرح يکپارچه با نرخهاي آزاد در بازار به صورت قطره چکاني شود و نهايتا بازار را ملتهب و قيمتها را مجددا افزايش دهد.
شرکت مذکور در توجيه کاهش توليد و همچنين دپوي محصولات خود، کمبود و کسري قطعه، عدم دريافت ارز و عدم ترخيص قطعه توسط گمرک را به عنوان علل اصلي اعلام کرده است.
اين خودروساز مدعي شده است به دليل کمبود قطعه و نرسيدن قطعه از چين، اين خودروها امکان تزريق به سامانه يکپارچه را ندارد اين در حالي است که در يک سال گذشته عملا مشکل کسري قطعه خودرو رفع شده است و بحراني هم در اين خصوص گزارش نشده بود. لذا بررسي علت توقف توليد توسط مراجع نظارتي ضروري است.
* خودروهاي پارس و هايما در بينالود انبار شد
ايران خودرو پيش از آغاز نوبت دوم طرح يکپارچه خودرو اعلام کرد که در نوبت دوم طرح نيز حضور خواهد داشت و حتي هايما هم عرضه مي کند، اما پس از مصوبه شوراي رقابت و عدم تغيير قيمت اين خودرو، اين شرکت با توجيهاتي قابل تأمل، عرضه هايم را در سامانه يکپارچه متوقف کرد.
پيگيري خبرنگار فارس حاکي از آن است که تعداد زيادي هايما و پارس توليدي ايران خودرو در بينالود خراسان رضوي دپو شده است، تا در آينده خارج از نرخ هاي شوراي رقابت در بازار سوداگري عرضه کند.
اظهار نظر 0
روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.