اظهار نظر 0

روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.

  • برگزیده خوانندگان
  • همه
مرتب کردن بر اساس : قدیمی تر

درس حمله آمريکا و صهيونيست‌ها براي چين و کره شمالي

اکنون که آمريکا و رژيم صهيونيستي جنگي تحميلي را عليه ايران انجام داده و واشنگتن با حمله به تاسيسات اتمي که تحت نظارت آژانس بين المللي بوده، مشارکتي جدي در اين ماجرا داشته، نگراني هاي جديدي براي کشورها ايجاد شده که مي تواند آينده موضوعات اتمي را در جهان دچار چالش هايي عميق و راهبردي کند.

درس حمله آمريکا و صهيونيست‌ها براي چين و کره شمالي

آمريکا که به اذعان رسانه هاي معتبر، تصميم به اين اقدام غيرقانوني داشته، در دوران مذاکرات با تهران، در حال اجراي طرح فريب و آماده سازي جهت اين تجاوز بوده است. همين نيز موجب شده تا کشورهايي مانند چين و کره شمالي، به اين تجربه با نگاهي عميق نگريسته و در فعاليت هاي اتمي خود، رويکرد جديدي را اتخاذ کنند. البته اين موضوع به ساير کشورهاي داراي سلاح هسته اي مانند پاکستان، هند و ... هم مربوط مي شود.

اگرچه درباره کم و کيف حمله به تاسيسات هسته اي ايران، گمانه زني ها و تحليل هاي مختلفي وجود دارد، اما آنچه امروز مي تواند تاثير ادامه دار و غيرمستقيم ماجرا باشد، هشدار براي کشورهايي مانند چيم و کره شمالي است. اين کشورها که در اردوگاه مقابل غرب به شمار مي روند، اين تجربه را مورد توجه دارند که ايران با وجود همکاري هاي بي سابقه با آژانس بين المللي انرژي و نظارت هايي که وجود داشت، با بهانه هايي واهي و غيرمستدل، مورد تجاوز قرار گرفت. همين نيز موجب خواهد شد تا پکن و پيونگ يانگ به سوي بازدارندگي بيشتر و اقدامات احتياطي جد تري در اين باره تمايل پيدا کنند. البته، موضوع حفاظت از تاسيسات هسته اي را بايستي در کنار صيانت از دانشمندان و فعالان در اين عرصه قرار داد.

نکته قابل تامل ديگر، ايجاد امکان و استدلال تهاجم پيشگيرانه يا بازدارنده است که از اين پس، کشورهايي مانند چين نيز مي توانند در قبال موضوعاتي که در مقابلشان قرار دارد، مورد استفاده قرار دهند. در واقع، تهاجم غيرقانوني و ساختارشکنانه صورت گرفته به ايران، مي تواند مورد استفاده از چين در مواردي مانند تبت، تايوان و ... نيز قرار گيرد. اين موضوع هم اکنون نگراني هاي زيادي را در خود آمريکا نيز ايجاد کرده که مي تواند عواقب جدي براي کشورهاي همکار يا متحد واشنگتن در پي داشته باشد. فراموش نکنيد که چين با تايوان در آستانه يک درگيري و مخاصمه قرار دارند که تجربه کنوني، مي تواند توسط پکن مورد استفاده قرار گيرد.

ليل گلداشتاين، کارشناس موضوعات دفاعي در واشنگتن، در اين باره مي گويد: «با اين اتفاق، چهارچوب ان پي تي که حقوقي را براي اعضاي خود به رسميت شناخته، آسيب جدي خورد. اما من بيشتر نگران اين هستم که اين حمله، هنجارها را بيشتر از بين ببرد؛ هم درباره حمله به زيرساخت هاي هستهاي و هم تشويق به عمل خطرناک جنگ پيشگيرانه.» در واقع، اين چالشي است که به زودي خود را در موضع کشورهاي داراي قدرت نظامي و اتمي نشان خواهد داد. اين موضوع هم اکنون نگرني هاي زيادي را در واشنگتن درباره اقدامات احتمالي چين و کره شمالي در بستر چنين ناهنجاري که آمريکا و صهيونيست ها رقم زدند، به وجود آورده.

ژائو تونگ که از پژوهشگران موسسه کارنگي است، عنوان مي کند: «با اين اتفاق که اکنون رخ داده، به عنوان مثال، چين مي تواند به طور فزاينده اي نگران ادعاهاي آمريکا مبني بر توليد پلوتونيوم براي استفاده بالقوه در سلاح ها در راکتورهاي استان فوجيان باشد. اينکه دونالد ترامپ مايل به استفاده از زور براي جلوگيري از برنامه هاي هستهاي ايران بود، يک سيگنال بازدارنده ارسال ميکند اما مي تواند بهانه اي براي کشورهايي مانند کره شمالي و چين فراهم کرد تا اقدامات قهري و نظامي را عليه هرگونه اقدام جدي به سوي برنامه هاي تسليحات هستهاي بومي در کره جنوبي يا ژاپن توجيه کند.» و اين تحليل يعني يک نابساماني بين المللي و امنيتي که تبعات اقدامات آمريکا و رژيم به شمار مي رود.

اين موضوع را در نظر داشته باشيد که گزارشهاي رسمي دلالت بر توسعه برنامه هاي هسته اي تمامي 9 کشور دارنده سلاح است؛ آمريکا، فرانسه، بريتانيا، چين، هند، پاکستان، رژيم صهيونيستي، کره شمالي و روسيه. اين اطلاعات را کنار دو گزاره فوق بگذاريد تا آينده را کمي نگران کننده بدانيم. صحبت هاي تيموتي هيث، محقق ارشد دفاع بينالمللي در موسسه رند را مي توان جمع بندي اين موضوع مهم دانست: «حمله موشکي اخير، احتمالا چين و کره شمالي را به ادامه توسعه برنامه تسليحات هستهاي خود ترغيب خواهد کرد. ايران به اين دليل مورد حمله قرار گرفت که فاقد بازدارندگي هستهاي بود. اگرچه بعيد است حملات مشابهي عليه چين انجام شود اما احتمالاً پکن را تشويق مي کند تا به گسترش زرادخانه خود و توسعه قابليتهاي تلافيجويانه ايمن از جمله پرتابگرهاي موشک بالستيک قارهپيماي متحرک و مستقر در تونل و موشکهاي هستهاي زيردريايي ادامه دهد.»

منبع: جهان نيوز

اطلاعاتی برای نمایش وجود ندارد.