در شرايطي که قرار بود سيستم کمک داور ويدئويي (VAR) منجر به کمتر شدن مشکلات داوري شود، اما به نظر ميرسد که بيشتر باعث افزايش معضلات شده است.
به گزارش تابناک، چند سالي ميشود که صداي اعتراض تيمهاي باشگاهي در ايران به اشتباهات داوري افزايشي شده است. مشکلي که با وجود ورود گزينشي VAR به مسابقات داخلي هنوز حل نشده و ميان بازيکنان و مربيان هم يک روحيه اعتراضي شديدي ايجاد شده است که گاهي ديده ميشود در ميدانهاي بينالمللي هم با وجود VAR به داوريها اعتراض ميکنند؛ اتفاقي که طبيعتاً روي ذهنيت داوران نسبت به تيمهاي ايراني جنبه رواني منفي ايجاد ميکند که ادامهدار بودن اين مشکل ضربهاي بزرگ به فوتبال ايران وارد ميکند.
قرار بود که سيستم کمک داور ويدئويي (VAR) منجر به کمتر شدن مشکلات داوري شود، با اين حال هنوز اين اتفاق رخ نداده و صداي اعتراضها بلندتر از قبل شده است. معضلات داوري فوتبال ايران افزايش يافته و رقم خوردن برخي اشتباهات يا تصميمات متناقض با وجود VAR اين ذهنيت را براي اهالي فوتبال ايران ايجاد کرده که احتمالاً برخي تصميمات با VAR ديگر اشتباه نيست و تصميماتي سليقهاي به سود يا ضرر چند تيم است. البته که در اين بين همه تيمها با هم اعتراض دارند تا داوري فوتبال ايران در يک سرگيجه عجيب قرار بگيرد و مشخص نيست که اکنون داوريها کجا به سود يا ضرر چه تيمي است.
ورود VAR به فوتبال داخلي ايران از فصل گذشته و ديدار پرسپوليس و استقلال کليد خورد که اعتراضها از همان بازي آغاز شد. پرسپوليسيها پس از اعتراضشان به موعود بنياديفر و اعتقادشان به ناديده گرفته شدن پنالتي روي عيسي آلکثير در دربي 102 يک بيانيه منتشر کردند که در بخشي از اين نامه اعتراضي آمده بود: «نميدانستيم وجود VAR هم تأثيري در تغيير داوريهاي يک طرفه به سود يک تيم ندارد.
در دقيقه 10، پنالتي واضح روي شهاب زاهدي که با فن کمر از سوي مدافع استقلال رخ داد، حتي با رفتن به VAR از سوي داور گرفته نشد.» البته که اين اعتراضها از سوي تيم رقيب بي پاسخ نميماند؛ يا در همان زمان يا در زماني که لازم باشد پاسخي کوبندهتر منتشر ميشود. همانطور که اين بار استقلاليها پس از دربي 105 دست به قلم شدند و بيانيهاي 5 بندي نوشتند که در بند 4 آن آمده است: «نقض قوانين و جايگاه VAR و استفاده نکردن از اين تکنولوژي.»
اين اعتراضها البته فقط مربوط به تيمهاي مطرح ليگ برتر نيست و جايگاه تيمها در بالا و پايين يا ميانه جدول هم تفاوتي ايجاد نميکند. بلکه يک اعتراض دسته جمعي نسبت به داوريها با وجود VAR وجود دارد که تبديل به معضلي جدي در فوتبال ايران شده است. جايي که پس از ديدار تراکتور و سپاهان که در کورس قهرماني هستند، هر دو تيم به داور مسابقه اعتراض داشتند يا محمد ربيعي، سرمربي ذوبآهن که پس از برگزاري دربي اصفهان و باخت يک طرفه تيمش مقابل سپاهان درباره قضاوت داور با وجود VAR گفت: «همه ايران ديدند و همه کارشناسان از روي همان فيلم گفتند هافبک سپاهان بايد به دليل خطاي شديد که بالاي مچ را زده، اخراج ميشد، اما اين اتفاق نيفتاد. چطور آن صحنه به VAR نرفت و اصلاً داور را به بازبيني فرانخواندند.»
نکته قابل تأمل اينجاست که با تکرار پرتعداد اشتباهات داوري با وجود VAR برخي شائبهها ايجاد شده که نتايج برخي بازيها خارج از زمين فوتبال و ارادههاي پشت پرده رقم ميخورد. اتفاقي که با وجود باز بودن پرونده فساد در فوتبال و دستگيري و بازداشت چند عضو مهم فدراسيون فوتبال و سازمان ليگ و عدم صدور رأي اين پرونده تا به اين لحظه، چندان بي راه هم نيست. آن هم وقتي يکي از نفرات اصلي پرونده فساد در فوتبال خداداد افشاريان بوده که در دوره قبلي رياست مهدي تاج رئيس کميته داوران بود. در اين زمينه برخي خواستار ورود نهادهاي امنيتي براي بررسي داوريها شدهاند.
محمد ربيعي که در زمان رقم خوردن فسادهاي فوتبال که يک سر آن به مس رفسنجان ارتباط داشته سرمربي اين تيم رفسنجاني بود حالا در قامت سرمربي ذوبآهن در خصوص ورود نهادهاي امنيتي گفته است: «من هم درخواست ورود نهادهاي امنيتي را دارم تا سوءظن و سوءبرداشتي وجود نداشته باشد و اگر مسئلهاي وجود دارد، مشخص شود.»
صداي اعتراضها روز به روز بيشتر از قبل ميشود و پس از ديدار چادرملو و پرسپوليس در هفته بيستودوم ليگ برتر هم سعيد اخباري سرمربي تيم اردکاني درباره رد شدن پنالتي تيمش پس از بازبيني صحنه در اتاق VAR گفت: «ما امروز مظلوم واقع شديم. چون VAR فقط براي حمايت از پرسپوليس در اين بازي حاضر بود. روي اين حرفم ميايستم، چراکه در هفتههاي قبل بارها درخواست VAR کرديم، اما ناديده گرفته شد. مشخص است که اين سيستم فقط براي برخي تيمها استفاده ميشود.
البته ما از حضور آن استقبال ميکنيم، اما اينکه چرا در اين صحنه پنالتي ما رد شد، جاي سؤال دارد.» اين يکي از اعتراضهاي درست است که چرا داوريهاي ليگ برتر وحدت رويه ندارد و قضاوت برخي ديدارها با VAR و برخي بدون اين سيستم انجام ميشود. فارغ از ضايع شدن حق برخي تيمها، اين موضوع اشتباهات داوران را هم افزايش ميدهد و تمرکز را از آنها ميگيرد. داوري که اين هفته با VAR قضاوت ميکند به اميد اينکه اشتباه احتمالياش با بررسي در اتاق VAR اصلاح ميشود و در هفتهاي ديگر بدون VAR تمرکز و اعتماد بهنفس لازم را براي قضاوت کردن ندارد.
البته که اشتباهات داوري با وجود VAR يا بودن و نبود آن در برخي مسابقات تنها ايراد به اين سيستم نيست. برخي اعتراضها نسبت به بازبيني صحنههاست که در مقايسه با VAR در ساير نقاط مختلف دنيا تفاوت چشمگيري دارد. جايي که صداي اميد روانخواه، سرمربي هوادار هم درآمده و او پيش از ديدار تيمش مقابل شمسآذر و در شرايطي که براي اين ديدار داور VAR تعيين شده گفته است: «سيستمي که داريم VAR نيست و بيشتر صحنه آهسته است. البته يکي از بهترين داوران 10 سال اخير فوتبال بازي را قضاوت ميکند و حضور او و VAR کمک خواهد کرد تا اين بازي در فضاي آرام برگزار شود.»
اعتراضها به شيوههاي مختلف نسبت به داوريها و ايجاد اين شائبه که برخي نتايج با ارادههاي بيروني رقم ميخورد، فضاي فوتبال ايران را متشنج کرده است. صداي اعتراض همه تيمها از بالانشين تا قعرنشين بلند شده و گويا اين اعتراضها هم شنيده نميشود و فدراسيون فوتبال سياست سکوت را در پيش ميگيرد. در شرايطي که هنوز رأي پرونده فساد در فوتبال صادر نشده، لازم است اقداماتي اساسي صورت بگيرد تا به زودي شاهد يک پرونده فساد ديگر با حضور ارکان اصلي فدراسيون فوتبال و سازمان ليگ نباشيم.
اظهار نظر 0
روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.