عالم عراقي با بيان اينکه حاکميت ملي خط قرمز است؛گفت: عراق به آگاهي سياسي براي ردّ دخالتهاي خارجي نياز دارد.
آيتالله سيد ياسين الموسوي، امام جمعه بغداد و از اساتيد برجسته حوزه علميه نجف اشرف، تأکيد کرد: بحران عميقتري که امروز عراق با آن روبرو است، تنها به جزئيات مشکلات خدماتي و اقتصادي محدود نميشود، بلکه نبود يک نگاه سياسي مبتني بر حاکميت ملي است که بتواند استقلال تصميمگيري کشور را حفظ کند.
وي درباره تلاشها براي نهادينه کردن فرهنگ وابستگي و القاي اين تصور به مردم که سرنوشت دولتها و تصميمهاي عراق وابسته به اراده قدرتهاي خارجي است، هشدار داد.
الموسوي از عراقيها خواست مفهوم حاکميت ملي را بهعنوان پايه اصلاح واقعي در کشور تقويت کنند.
وي گفت: برخي جريانهاي رسانهاي تلاش ميکنند تشکيل دولتهاي عراق را بهگونهاي نشان دهند که گويي مستقيماً در پاسخ به دستورهاي دولت آمريکا شکل گرفته است. آنچه اهميت دارد، جزئيات سازوکار انتخاب مسئولان نيست، بلکه اصل مهم، رد هرگونه تسليم در برابر فشارها و دستورهاي خارجي، از هر طرفي که باشد، است.
امام جمعه بغداد افزود: ملت عراق بايد بداند که حق دارد در کشوري داراي حاکميت زندگي کند و مسئول عراقي بايد در تصميم خود مستقل باشد، نه اينکه مجري خواستههاي آمريکا، رژيم صهيونيستي يا هر کشور ديگري باشد.
وي تأکيد کرد: فرهنگ استقلال ملي بايد پيش از مطالبات خدماتي و معيشتي مورد توجه قرار گيرد، زيرا از دست دادن حاکميت به معناي از دست دادن توانايي تصميمگيري براي آينده کشور است.
الموسوي تصريح کرد: مردم عراق بايد مسئله حاکميت ملي را بر هر موضوع ديگري مقدم بدانند و پيش از مطالبه بهبود خدمات يا حقوق معيشتي، از حق خود براي مشارکت واقعي در اداره کشور دفاع کنند؛ چرا که شهروند عراقي نبايد صرفاً اجراکننده تصميمهايي باشد که از خارج تحميل ميشود.
وي خاطرنشان کرد: تقويت اين آگاهي عمومي، تضمين اصلي براي ساخت کشوري قدرتمند و توانمند در دفاع از منافع مردم خواهد بود.
اشاره به تجربه ايران در حفظ استقلال
الموسوي در ادامه سخنان خود با اشاره به تجربه جمهوري اسلامي ايران گفت: بيان اين تجربه به معناي وابستگي سياسي نيست، بلکه به معناي استفاده از تجربه ملتي است که توانسته است در برابر فشارها استقلال خود را حفظ کند.
وي افزود: مردم ايران با وجود مشکلات اقتصادي و مطالبات معيشتي، هنگامي که احساس کردند حاکميت کشورشان در معرض تهديد قرار گرفته است، با اقشار مختلف براي دفاع از کشور و نظام خود وارد ميدان شدند و مسئله استقلال ملي را بر مسائل فرعي مقدم دانستند.
الموسوي اظهار کرد: همين آگاهي باعث شده است مردم ايران در برابر هرگونه تعرض به استقلال کشورشان ايستادگي کنند و ملت عراق نيز نيازمند بازگشت به چنين درک ملي است.
وي با اشاره به ظرفيتهاي تاريخي ملت عراق گفت: مردم عراق سابقهاي طولاني در آگاهي و شجاعت دارند و در اين زمينه به سخني از آيت الله شهيد سيد محمدباقر حکيم درباره ديدگاه امام خميني (ره) اشاره کرد که ايشان پيش از پيروزي انقلاب اسلامي ايران معتقد بود ملت عراق توانايي برپايي نظامي مستقل با هدايت مرجعيت را دارد.
الموسوي در بخش ديگري از سخنان خود درباره تحولات منطقه گفت: امروز در منطقه شاهد يک تقابل آشکار ميان پروژه حاکميت ملي و پروژه وابستگي به آمريکا هستيم.
وي با اشاره به حضور گسترده پايگاههاي نظامي آمريکا در برخي کشورهاي منطقه اظهار داشت: وجود اين پايگاهها نشاندهنده ماهيت نفوذ آمريکا و تلاش آن براي اعمال اراده سياسي و امنيتي خود است.
الموسوي افزود: ملتهايي که به دنبال استقلال هستند بايد جايگاه خود را در اين رويارويي بهروشني مشخص کنند و نبايد تحت تأثير ترس يا فشارهاي خارجي قرار گيرند.
وي گفت: ايران توانسته است در برابر فشارهاي سياسي، نظامي و اقتصادي مقاومت کند و بر اصول خود پايبند بماند.
عالم مبارز عراقي افزود: هر موفقيتي که ايران در مسير حفظ احترام به حاکميت خود به دست آورد، تنها دستاوردي براي اين کشور نيست، بلکه پيروزي براي اصل استقلال ملتها و ردّ سلطه بيگانگان در منطقه محسوب ميشود.
آينده عراق و ضرورت استقلال تصميمگيري
الموسوي با طرح اين پرسش که جايگاه عراق پس از هرگونه توافق منطقهاي که ممکن است به تغيير موازنه قدرتها و خروج نيروهاي آمريکايي از منطقه منجر شود، چه خواهد بود؟، از مسئولان عراقي خواست براي چنين تحولاتي با تقويت استقلال تصميم ملي آماده شوند.
وي تأکيد کرد: ملت عراق در آينده با آزموني واقعي روبرو خواهد شد؛ اينکه آيا همچنان وابسته به ارادههاي خارجي باقي ميماند يا به سوي ساخت کشوري مستقل با تصميم سياسي مستقل حرکت ميکند.
الموسوي گفت: آزادي و حاکميت تنها شعارهاي سياسي نيستند، بلکه مسئوليتي جمعي هستند که به آگاهي عمومي و شجاعت در اتخاذ مواضع نياز دارند.
وي با اشاره به سخن امام حسين (ع) که فرمود: «فَکونوا أحراراً في دُنياکم» اظهار کرد: اين سخن همواره دعوتي براي مردم عراق است تا کرامت ملي خود را حفظ کنند، در برابر هر شکل از وابستگي ايستادگي کنند و کشوري بسازند که تصميم آن در دست فرزندان خودش باشد.
اظهار نظر 0
روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.