اظهار نظر 0

روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.

  • برگزیده خوانندگان
  • همه
مرتب کردن بر اساس : قدیمی تر

تيک وتاک و درسي براي مسوولين جمهوري اسلامي

محسن مهديان: يکم.تيک تاک در آمريکا با 170 ميليون کاربر از دسترس خارج شد. اما اصل خبر اينجاست: به گزارش رسانه هاي آمريکايي دليل اين محدوديت عبور تيک تاک از ارزش هاي آمريکايي است.

تيک وتاک و درسي براي مسوولين جمهوري اسلامي

پيشتر نيز برخي از کشورهاي اروپائي با همين استدلال سراغ محدوديت رفتند و در توضيح اين تصميم به نقض ماده هفتم معاهده اتحاديه اروپا از سوي برخي شبکه هاي اجتماعي اشاره کردند که به ارزش هايي مثل آزادي و دموکراسي و حقوق بشر و غيره توجه دارد.

 دوم. اگر خاطرتان باشد در کشاکش انتخابات رياست جمهوري مهمترين استدلال برخي نامزدهاي محترم براي رفع فيلتر پلتفرم ها اين بود که وقتي شرايط کشور امنيتي نيست پس دليلي بر فيلتر وجود ندارد. حال آنکه پلتفرم رسانه آشوب نيست و بلکه خالق آشوب است. آشوب ابتدا ماهها در ذهن ساخته مي شود و تنها طي چند روز به کف ميدان مي رسد. اقدام ضدامنيتي نتيجه يلگي پلتفرم هاست.

سوم. اساسا ملاک تصميم در حکمراني مجازي آمريکايي و اروپائي برخلاف تصور ما امنيتي نيست و سخن اصلي بر سر فرهنگ و ارزش ها  و هنجارهاست. در عصررسانه هاي اجتماعي ما با پديده هاي جديدي از تسلط ارزش ها و هنجارهاي اجتماعي مواجهيم که امري فراتر از خبررساني است.

 نقش پلتفرم در ساخت سبک زندگي است نه صرفا اطلاع رساني. پلتفرم نقش شناختي دارد که گستره حضورش در جوامع، از ذهن تا رفتار است نه صرفا کسب اطلاعات و انتقال داده. همين تلقي ساده انگارانه از رسانه است که موجب اختلال تصميم گيري در حکمراني شده است. 

چهارم. اجازه دهيد چند جمله عميق تر ورود کنيم. ماجراي پلتفرم ها در انتشار اخبار دروغ و جعلي نيست که تصور کنيم مي تواند منشا اقدام ضدامنيتي شود. بلکه مساله اصلي در پلتفرم ها انتشار اشتباه پراکني است. فرق اشتباه و دروغ در نيت منتشر کننده است. دروغ با مکر توليد مي شود اما اشتباه تنها يک روايت و برداشت است.

اما ماجرا کجا نگران کننده و ويرانگر مي شود؟ وقتي يک اشتباه لايک مي گيرد و به اشتراک گذاشته مي شود. وقتي يک اشتباه منشا توليد اشتباهات ديگر مي شود. و در نهايت وقتي الگوريتم هاي فني و حقوقي پلتفرم ها و شبکه هاي دشمني نيز وارد اين چرخه ويروسي مي شود. اينجاست که يک اشتباه تبديل به تلقي مسلط اجتماع مي شود. اگر انتشار اخبار جعلي موجب نگراني امنيتي مي شود، انتشار اشتباهات اجتماعي دهها برابر بايد نگراني فرهنگي بسازد که متاسفانه نمي سازد. 

-پنجم. اين متن در دفاع از محدوديت نيست. به تعبير دقيقتر محدوديت همه ماجرا نيست و يک ابزار تکميلي در کنار ديگر اقدامات است. اما گام اول تلقي درست از شناخت پلتفرم و سهم آن در ساخت فرهنگ و تسلط ارزش ها و هنجارهاست. بي اعتنايي به سهم فرهنگ ساز پلتفرم ها ويراني ساز است و چه بسا ابعاد آن بسيار فراتر از اقدامات ضدامنيتي است. اين درسي است که بايد از حکمراني مجازي آمريکايي بگيريم.

منبع: الف

اطلاعاتی برای نمایش وجود ندارد.