اين روزها خيليها از فراموشکار شدن خود شکايت دارند و ميترسند که مبادا اين فراموشي ختم به آلزايمر شود.
هرچند کارشناسان تاکيد دارند که هر فراموشياي به معناي ابتلا به آلزايمر نيست و يک دليل افزايش ميزان فراموشيها در چند سال اخير، استرسهاي انباشته روزمره، اضطراب، آلودگي بيش از حد هوا و حتي تنهايي است که بر اعصاب محيطي و اعصاب مرکزي انسان تاثير ميگذارد و ميتواند منجر به اين شود که فرد خيلي چيزها را فراموش کند يا نتواند بعضي چيزها را راحت به ياد بياورد.
درضمن يکي از فاکتورهاي ابتلا به آلزايمر، ژنتيک و زمينه خانوادگي است و معمولا به افرادي که سابقه خانوادگي آلزايمر را دارند، توصيه ميشود که حتما در 50 سالگي براي انجام تستهاي آلزايمر اقدام کنند تا اگر در آستانه ابتلا هستند، بيماريشان به تاخير انداخته شود يا جلوي پيشرفت اين دمانس گرفته شود.
پس بهتر است موضوع را پيچيده نکنيم. چون واقعيت اين است که خيلي از اوقات، موضوعات کوچک و پيشپا افتادهاي حافظه ما را کُند و ما را دچار فراموشيهايي ميکند که برايمان قابل باور نيست. مثل خواب ناکافي و بيکيفيت يا کمتحرکي. کارشناسان تاکيد دارند که با ترک چند عادت يا اضافه کردن چند عادت درست به زندگي روزمره ميتوان به تقويت حافظه کمک کرد و فراموشکاري را پس زد.
در اين گزارش به 9 توصيه طلايي براي تقويت حافظه و دور شدن از فراموشکاري اشاره ميکنيم؛
خواب کافي و باکيفيت: مطالعات نشان داده که خواب کافي باعث تقويت حافظه بلندمدت و تمرکز ميشود. 6 تا 8 ساعت خواب شبانه براي تثبيت اطلاعات در حافظه بسيار مهم است.
تغذيه سالم: مصرف غذاهاي حاوي اسيدهاي چرب امگا-3 (مثل ماهي سالمون)، سبزيجات سبز تيره، توتها، آجيل و غلات کامل ميتوانند حافظه را تقويت کنند.
فعاليت بدني منظم: ورزشهاي هوازي مثل پيادهروي، دويدن يا يوگا جريان خون به مغز را افزايش داده و حافظه را تقويت ميکند.
تمرين ذهني مداوم: فعاليتهايي مانند يادگيري زبان جديد، بازيهاي فکري، حل معما، حل جدول، يادگيري يک هنر جديد مثل نقاشي و ... باعث فعال نگه داشتن ذهن ميشوند.
مديريت استرس: استرس زياد به هيپوکامپ که بخشي از مغز و مسئول حافظه است، آسيب ميزند. براي مديريت استرس ميتوان پيادهروي، مديتيشن، يوگا، رقص و تمرينات تنفس عميق را در برنامه روزانه خود گنجاند.
تغذيه مناسب مغز: مصرف غذاهاي حاوي آنتياکسيدان مانند انواع توت، گردو و شکلات تلخ، غذاهاي سرشار از امگا3 مثل ماهي سالمون و چربيهاي سالم مثل گردو و بادام و ... مغز را تقويت ميکند.
ورزش منظم: فعاليت بدني منظم، جريان خون به مغز را افزايش ميدهد و عملکرد شناختي را بهبود ميبخشد. حداقل 30 دقيقه ورزش در روز توصيه ميشود.
کاهش مصرف قند و غذاهاي ناسالم: مصرف زياد قند و غذاهاي ناسالم مثل شيريني، فستفودها، غذاهاي چرب و غذاهاي فرآوريشده ميتواند عملکرد مغز را کاهش دهد و نه تنها باعث کاهش تمرکز و ضعف حافظه ميشود، بلکه پيري زودرس را به دنبال دارد.
معاشرت و تعامل داشتن: تنهايي و عدم معاشرت اجتماعي، تأثير زيادي بر حافظه و عملکرد شناختي دارد. مطالعات نشان داده که انزواي اجتماعي ميتواند خطر زوال عقل و فراموشي را افزايش دهد. بعضي تحقيقات ميگويند تنهايي، خطر مرگ زودرس را به دنبال دارد. چون تعاملات اجتماعي، ذهن را درگير ميکند و باعث فعال نگه داشتن آن ميشود، اما نبود ارتباطات اجتماعي اين تحريک را کاهش ميدهد. درضمن تنهايي با افزايش استرس و اضطراب مرتبط است که مستقيماً به هيپوکامپ (مرکز حافظه در مغز) آسيب ميزند. علاوه بر اينها احساس تنهايي ميتواند منجر به افسردگي شود که بهطور مستقيم تمرکز و حافظه را تحت تأثير قرار ميدهد. معاشرت باعث تبادل افکار و يادگيري جديد ميشود. اما انزوا اين فرصت را از بين ميبرد. بنابراين، ايجاد روابط اجتماعي فعال و حضور در جمعهاي دوستانه و خانواده و پيدا کردن دوستان جديد، يکي از راهکارهاي مؤثر براي تقويت حافظه و پيشگيري از فراموشي است.
اظهار نظر 0
روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.