دبير دبيرخانه کشوري سرطان معاونت درمان وزارت بهداشت با بيان اين که سرطان پستان شايعترين سرطان در بين همه سرطانها در سطح کشور است، گفت: مصرف الکل، مواد مخدر و سيگارهاي الکترونيک ميتواند سبب ايجاد سرطان شود.
ليلا مودب شعار؛ دبير دبيرخانه کشوري سرطان معاونت درمان وزارت بهداشت با اشاره به برگزاري پويش سرطان پستان اظهار کرد: در اين پويش، تشخيص، غربالگري، آموزش و خودمراقبتي سرطان پستان به افراد جامعه را دنبال ميکنيم.
سرطان پستان شايعترين سرطان
عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشکي تهران گفت: «سرطان پستان» شايعترين سرطان در بين همه سرطانها در سطح کشور است به گونهاي که از هر 100 هزار نفر، 45 نفر در ايران به طور متوسط مبتلا به سرطان ميشوند.
خطر سرطان پستان براي مردان
او سرطان پستان را شايعترين سرطان در بين زنان قلمداد کرد و توضيح داد: اين بدين معني نيست که مردان به اين نوع از سرطان مبتلا نميشوند بنابراين بايد آقايان و زنان در مورد اين سرطان آگاهي هاي لازم را کسب کنند و خودمراقبتي را جدي بگيرند.
مودب شعار گفت: يکي از اولين مراحلي که درباره کنترل سرطان پستان به مردم توصيه دارد اين است که همه بايد با روشهاي مختلف معاينه و خود مراقبتي سرطان پستان و علائم خطر و عوامل خطري آن آگاهي و آشنايي پيدا کنند.
سيگارهاي الکترونيک و خطر بروز سرطان
اين متخصص راديوانکولوژي سبک زندگي (life style)، تغذيه و آگاهي افراد از سبک زندگي را يکي از مهمترين عوامل پيشگيري سرطان پستان دانست و اضافه کرد: مصرف دخانيات، مصرف الکل، مصرف مواد مخدر و حتي سيگارهاي الکترونيک ميتواند در افراد سبب ايجاد سرطان شود.
تاثير 30 دقيقه ورزش در جلوگيري از سرطان
مودب شعار تاکيد کرد: فعاليتهاي منظم ورزشي به طوري که حداقل 30 دقيقه افراد بتواند به گونهاي ورزش کند که سبب افزايش ضربان قلب شود، در پيشگيري از بروز سرطان بسيار موثر است.
معاينه «مکرر، مداوم و منظم» سه اصل مورد نياز براي جلوگيري از سرطان پستان
وي درباره سرطان پستان به همه افراد جامعه توصيه کرد که بايد نسبت به بافت پستان خودشان آگاهي داشته باشند و معاينه «مکرر، مداوم و منظم» را در زندگي خود به عنوان يک اصل دنبال کنند چرا که معاينه پستان و شناختن علائم خطر ميتواند در تشخيص و مراجعه فوري به پزشک کمک کند و اين در روند درمان بسيار موثر است.
تاثير تشخيص زودهنگام سرطان پستان در درمان قطعي
دبير دبيرخانه کشوري سرطان معاونت درمان وزارت بهداشت در همين رابطه افزود: اگر سرطان پستان در مراحل اوليه تشخيص داده شود، درمان آن بسيار موثرتر خواهد بود بگونه اي که سبب مي شود که بيمار تا آخر عمر ديگر مشکلي نداشته باشد.
مودب شعار با بيان اينکه سرطان پستان لزوما به معني مرگ نيست، گفت: اگر افراد در اولين مراحل بيماري شناخت به موقعي داشته باشند و درمان را سريعا آغاز کنند بدون شک نتايج درمان اثربخشتر و هزينههاي کمتري را تجربه خواهند کرد.
وي گفت: اينکه سرطان پستان به يک سرطان شايع در کشور تبديل شده يک خطر اما اينکه اين سرطان قابل پيشگيري و تشخيص زودهنگام نيز هست، يک فرصت محسوب ميشود چرا که تشخيص و درمان زودهنگام آن از اهميت بالايي برخوردار است.
دبير دبيرخانه کشوري سرطان معاونت درمان وزارت بهداشت با بيان اينکه در خصوص سرطان پستان و سرطان روده بزرگ در معاونتهاي مختلف وزارت بهداشت اعم از بهداشت، درمان و آموزش اقدامات همسويي صورت گرفته است، گفت: براي آموزش نيروي انساني جهت پيشگيري و غربالگري اين سرطان اقدامات حائز اهميتي انجام شده است و دستورالعمل تشخيص زودهنگام سرطان پستان بعد از 9 ماه بررسيهاي علمي که توسط اساتيد انجام شد، تدوين و به دانشگاههاي علوم پزشکي سراسر کشور ابلاغ شد.
مودب شعار درباره جزئيات دستور العمل سرطان پستان گفت: اين دستورالعمل به شدت بر اين مهم تأکيد دارد که در مراکز بهداشتي اعم از پايگاههاي بهداشتي و مراکز جامع خدمات شهري و روستايي، تمامي افراد چه افرادي که در شهر و روستاها زندگي ميکنند، ميتوانند با مراجعه به مراکز بهداشتي آموزش خودآزمايي را فرا بگيرند و توسط پزشک يا مراقبين سلامت بررسي شوند.
به گفته اين متخصص راديوانکولوژي، در صورتي که مراجعه کنندگان به مراکز بهداشتي علائمي دال بر سرطان پستان داشته باشند و نياز به پيگيري باشد با هماهنگي درون دانشگاهي مي توانند به معاونت درمان و مراکز تشخيصي مثل ماموگرافي يا سونوگرافي در بخش هاي راديولوژي ارجاع شوند و اقدامات مورد نياز صورت گيرد.
توصيه به زنان بالاي 40سال
وي به خانم هاي بالاي 40 سال توصيه کرد که حتما هر دو سال يکبار ماموگرافي و غربالگري انجام دهند و در صورتي که تغييري يا مشکل ايجاد شده باشد، فرآيندهاي تشخيص درمان در سطوح مراکز تشخيص زودهنگام سرطان در معاونت درمان انجام خواهد شد.
دبير دبيرخانه کشوري سرطان معاونت درمان وزارت بهداشت افزود: به دنبال پويش سرطان پستان که سازمان جهاني بهداشت هم به شدت بر کاهش 2.5 درصدي ساليانه سرطان پستان تاکيد دارد، ابلاغيهاي براي اين پويش به سطوح مختلف دانشگاههاي علوم پزشکي کشور جهت انجام فرآيند آموزش، پيشگيري و غربالگري سرطان پستان به صورت گستردهتر در سطح شهرستانهاي تحت پوشش ابلاغ شد.
مودب شعار همچنين در ادامه به برخي مباحثي که در جامعه در مورد ارثي بودن سرطان پستان مطرح مي شود، گفت: نميتوان اينگونه قضاوت کرد چرا که بسياري از سرطانها ماهيت ژنتيکي ندارند.
او در همين خصوص افزود: سرطانها به شدت وابسته به عوامل محيطي هستند و زير 10 درصد از سرطانها ژنتيکي محسوب ميشوند. هرچند افرادي که سابقه سرطان پستان يا روده در خانواده يا فاميل دارند بهتر است به پزشک مراجعه کنند اما در عين حال بسياري از سرطانها به عوامل محيطي بستگي دارد که براي کنترل عوامل محيطي نيز بايد ساير دستگاهها با وزارت بهداشت همکاري مشترکي داشته باشند.
دبير دبيرخانه کشوري سرطان معاونت درمان وزارت بهداشت تاکيد کرد: آموزشها در خصوص سرطان پستان به صورت مجازي و حضوري به تمامي ماماها و مراقبين سلامت در سطوح دانشگاههاي علوم پزشکي صورت گرفته و اين آموزشها در آينده به صورت کليپ در اختيار مراکز بهداشتي با توجه به تغييراتي که در دستورالعمل تشخيص زودهنگام و غربالگري سرطان پستان وجود دارد، قرار خواهد گرفت.
مودب شعار در همين رابطه به اهميت آموزش همگاني و اطلاع رساني به مردم به ويژه از طريق رسانه ملي اشاره و خاطرنشان کرد: رسانهها ميتوانند آموزشهاي مرتبط را به مردم صورت دهند.
عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشکي تهران همچنين از تجهيز مراکز تشخيص زودهنگام سرطان به دستگاه ها و تجهيزات ماموگرافي و سونوگرافي خبر داد و گفت: اين اقدامات سبب ميشود تا دسترسي مردم در استان ها و شهرستان تسهيل شود.
وي همچنين به زنان زير 40 سال نيز توصيه کرد که ابتدا معاينات لازم را انجام دهند و فقط در صورتي که مشکلي ايجاد شد، سونوگرافي سينه انجام شود.
مودب شعار گفت: به زنان زير چهل سال خيلي توصيه به ماموگرافي نمي کنيم مگر اينکه توسط پزشک متخصص درخواست شود.
اظهار نظر 0
روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.