پژوهشگر حوزه آسيبهاي اجتماعي گفت: طبق آمار جهاني الکل بعد از سيگار دومين ماده کشنده و مرگبار در جهان محسوب ميشود.
سيد کميل حسيني پژوهشگر حوزه آسيبهاي اجتماعي در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاري مهر در رابطه با خطرات نوشيدنيهاي الکي گفت: الکل مادهاي است که از چند وجه فرد را دچار آسيب ميکند. بخش اوليه در جسم فرد تأثير ميگذارد که اين بخش خود به سه وجه تقسيم ميشود.
حسيني در ادامه گفت: الکل حدود 120 مورد بيماري از قبيل انواع سرطان، کم کاري تيروئيد، کبد چرب، درگير کردن سيستم گوارش، آسيب به دهان و ناي، آسيب به قلب و همچنين آسيب به کبد را در بدن ايجاد ميکند. اين آسيبهايي که گفته شد، فقط نظر متخصصان ايراني نبوده بلکه در کشورهاي خارجي نيز بيماريهايي که بخاطر مصرف الکل به وجود ميآيند نيز بررسي شده است.
پژوهشگر حوزه آسيبهاي اجتماعي افزود: آسيب بعدي در حوزه رواني و تصميمگيري فرد است. فرد نميتواند خود را کنترل کرده و رفتارهايي اعم از رانندگي پرخطر، تجاوز، پرخاش و خشونت انجام ميدهد. آسيب ديگر کاهش بهداشت است. يعني زماني که فرد اعتياد به الکل پيدا ميکند، ديگر سبک زندگي نرمالي نداشته و بهداشت در زندگي او به شدت کاهش مييابد. آسيبهاي رواني بخش دوم خطرات مصرف الکل است. الکل ميتواندمسائلي اعم از منزوي شدن، کج خلقي، اضطراب، افسردگي، هذيانگويي، کم خوابي و نگراني در فرد ايجاد کند.
وي ادامه داد: از جمله آسيبهاي ديگر الکل به جنبه اجتماعي آن ميتوان پرداخت که يعني فرد ديگر نميتواند تربيت فرزندش را به درستي انجام دهد، رابطهاش با همسر خود نيز خراب شده و در آخر منجر به طلاق ميشود. همچنين آماري وجود دارد که بيش از 60 درصد از تجاوزات جنسي صورت گرفته به افرادي که الکل مصرف کردند اختصاص داده شده است.
حسيني مطرح کرد: طبق آمار جهاني الکل بعد از سيگار دومين ماده کشنده در جهان است و کشورهاي دنيا بودجههاي سنگين برايش تعيين ميکنند تا پيامدهاي بعد از مصرف الکل را در کشورشان جبران و مديريت کنند.
موارد اعتياد فرد به الکل
حسيني گفت: مواد مخدر دو پايه اعتيادي دارند. يک ماده مؤثر به نام آمفتامين که باعث ميشود بدن به آن ماده وابسته شود. زماني که آمفتامين در بدن کم و زياد شود، روي جسم فرد نيز تأثير گذاشته و گاهي فرد را دچار دردهاي عضلاني نيز ميکند. اين ماده مؤثر در الکل نيز وجود دارد به نام ماده اتانول که باعث وابستگي فرد به الکل ميشود.
وي بيان کرد: الکل بيشتر از اينکه موجب وابستگي در جسم فرد شود بلکه وابستگي رواني باعث اعتياد فرد خواهد شد. فرد به دليل استرس و نگرانيهاي خود در زندگي به مصرف الکل پناه ميبرد تا بتواند حتي به مدت کوتاه به آرامش برسد. در گام اول فقط زماني که فرد دچار استرس و مشکل شده به الکل پناه ميبرد اما رفته رفته فرد به آن وابسته شده واگر الکل مصرف نکند دچار اضطراب خواهد شد.
انواع الکل
پژوهشگر حوزه آسيبهاي اجتماعي اظهار داشت: دو نوع الکل در دنيا وجود دارد. الکل خوراکي مانند مشروبات الکلي داراي ماده اتانول است اما الکل ديگري وجود دارد که سم است و به آن متانول يا الکل چوب گفته ميشود. زماني که فرد از اين نوع الکل استفاده کند نابينا شده و گاهي دچار مرگ نيز خواهد شد. اگر کسي الکل سمي مصرف داشته باشد، تأثيرات آن بعد از سه چهار روز ممکن است نمايان شود.
وي ادامه داد: الکل متانول زماني که مصرف شود با توجه به متابوليسم، در بدن فرد تبديل به اسيد شده و سيستم ايمني را دچار آسيب خواهد کرد. در اين نوع آسيب اولين بخشي که در بدن به شدت دچار آسيب ميشود بينايي آن فرد مصرف کننده است. گاهي اوقات رساندن به بيمارستان نيز فرد را نجات نميدهد.
راهکار براي کاهش اين معضل
حسيني اذعان کرد: براي کاهش يک رفتار پرخطر در جامعه قدم اول آگاهي بخشي در مورد آن موضوع است. متأسفانه در کشور ما آگاهي بخشي راجع به الکل وجود ندارد و اين کم آگاه بودن جامعه روي نسل جوان خيلي تأثيرات منفي گذاشته است.
وي افزود: در مورد عوارض الکل در مدارس ما آموزش داده نشده است. آموزش و پرورش بايد راجع به عوارض الکل چه از نوع خوراکي و چه از نوع سمي براي دانش آموزان و جوانان ما آموزش قرار دهد تا در دام اعتياد نيفتند و بتوانند ا. افزايش مصرف الکل در جامعه جلوگيري کنند اما متأسفانه اقدامي صورت نگرفته و اين موضوع به يک معضل جدي تبديل شده است.
وي در پايان خاطر نشان کرد: بخش بعدي که ميتواند کم کننده باشد در کاهش اين معضل استفاده از ابزار رسانه است. در اين مدت هيچ مستندي جز يک مستند شوک و يک مستند که ما درست کرديم، براي آگاهي دادن بيشتر هيچ مستندي در رسانهها ساخته نشده است. وقتي درجامعهاي يک معضل وجود دارد بايد براي آن توليد محتوا صورت گيرد و جنبشهاي فعال و مردمي براي ترک و پيشگيري تشکيل شده تا بتوان از افزايش آن در جامعه پيشگيري شود. البته ما يک جنبش ضد الکل تشکيل دادهايم و در نرم افزارهاي (اينستاگرام و بله) توليد محتوا انجام ميدهيم.
اظهار نظر 0
روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.