طبق نظر متخصصان،مصرف قرصهاي اکستازي ميتواند آسيبهاي جبرانناپذيري براي ذهن و روان به همراه داشته باشد.
منصور براتي معاون پژوهشي موسسه کادراس، گفت: نخستين بار در سال 1976، الکساندر شولگين براي درمان برخي اختلالات رواني همچون مهار اضطراب يا افسردگي اقدام به توليد قرصهاي اکستازي يا همان قرص اکس کرد. البته ريشه ساخت اين ترکيب به سال 1912 باز ميگردد که يک شرکت آلماني براي کنترل اشتهاي افراد داراي اضافه وزن اقدام به توليد آن کرد. با اين حال خيلي زود آسيبها و عوارض اين قرصها مشخص شد و تا سال 1980 از تمام انبارهاي دارويي آمريکا خارج و وارد بازار غيرقانوني مواد مخدر شد.
وي ادامه داد: برخي از نوجوانان و جوانان با فاصله گرفتن از سبک زندگي سالم به دنبال حضور در پارتيهاي مختلط و کنسرتهاي زيرزميني راک هستند تا از اين طريق به بهاي آسيب زدن به سلامت روح و جسم خود دقايقي را به شادي زودگذر بپردازند. يکي از آسيبهاي رايج در اين گونه مهمانيها، توزيع انواع مخدر، محرک و اکستازيها است. افراد حاضر در اين مهمانيها براي کسب تجربههاي تازه و خارج از هنجارهاي معمول قصد دارند تا لحظات شادي را براي خود رقم بزنند اما توجهي به عواقب جبرانناپذير آن ندارند.
معاون پژوهشي موسسه کادراس در تشريح عوارض اين قرص، اظهار کرد: اکستازي (MDMA) موادي از گروه آمفتامين و فنتيلآمين است که سبب آزادسازي «دوپامين»، «سروتونين» و «نورآدرنالين» در بدن انسان ميشود. آزاد شدن چنين موادي در داخل بدن فرد سبب ايجاد احساس شادي و احساس راحتي با ساير افراد ميشود و اعتماد به نفس فرد را افزايش ميدهد. در ظاهر شايد چنين خواصي براي جوانان فريبدهنده باشد و آنها را تحريک به مصرف اين مدل از مواد کند اما اين قشر کمتجربه بايد بدانند که مصرف اين مواد ميتواند آسيبهاي جبرانناپذيري براي ذهن و روان آنها به همراه داشته باشد.
براتي با اشاره به اينکه اکستازي به صورت کپسول و قرص در اختيار مشتريان قرار ميگيرد، يادآور شد: پس از مصرف اکستازي بين 30 تا 45 دقيقه تاثير آن مشخص شده و حداکثر تا 6 ساعت باقي ميماند.
وي، ناتواني جنسي، دندان قروچه، اختلالات بينايي، اختلال خواب، آلزايمر، حالت تهوع، افزايش دماي بدن، تشديد فشار خون و ضربان قلب، افسردگي، احساس خستگي، بيحوصلگي را از جمله عوارض مصرف اين مواد روانگردان مطرح کرد و گفت: مصرف همزمان اکستازي با الکل يا ماريجوانا ميتواند تاثيرات متفاوتي در بدن شخص ايجاد کند. البته تمام اين عوارض به صورت يکجا و ناگهاني در بدن فرد ظاهر نميشود و با توجه به عواملي همچون جنسيت، سن، ميزان مصرف، روند تغذيه و... ميتواند از يک شخص به شخص ديگر متفاوت باشد.
معاون پژوهشي موسسه کادراس از همين رو، يکي از راههاي موثر براي دوري نسل جديد از مواد روانگردان يا محرک را ايجاد تفريحهاي مهيج اما سالم از سوي دولت و ارگانهاي زير مجموعه آن مطرح کرد و افزود: بيشک تخليه صحيح انرژي جوانان ميتواند ميل آنها را به اين گونه مواد کاهش دهد.
براتي ادامه داد: همچنين تسهيل شرايط ازدواج (شغل، مسکن، جهيزيه و ..) و آغاز زندگي مشترک ميان جوانان ميتواند انگيزههاي جنسي براي حضور در مهمانيهاي مختلط و مصرف مواد روانگردان را به شکل چشمگيري کاهش دهد. در کنار اين اقدامات زيربنايي فرهنگسازي، توليدات سينمايي با هدف مقابله با مصرف روانگردانها، آموزش در مدارس، برنامههاي موضوعي در صدا و سيما نيز ميتواند از اقبال به اين گونه مواد بکاهد.
اظهار نظر 0
روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.