اظهار نظر 0

روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.

  • برگزیده خوانندگان
  • همه
مرتب کردن بر اساس : قدیمی تر

آذربايجان غربي مسير تجاري ايران به اروپا

سکينه اسمي: آذربايجان غربي با داشتن 967 کيلومتر مرز مشترک با عراق، ترکيه و نخجوان و دارا بودن 14 گمرک و بازارچه مرزي در مسير سه کريدور اصلي بين‌المللي قرار داشته و تنها استاني محسوب مي‌شود که 566 کيلومتر مرز مشترک با چهار استان ترکيه دارد.

آذربايجان غربي مسير تجاري ايران به اروپا

اين استان به دليل مزيتهاي مرز، مناطق آزاد و ويژه، تجارت بين الملل، تنها استان هم مرز با کشور ترکيه، وجود ظرفيتهاي تجاري ويژه با اقليم کردستان عراق، داشتن بزرگترين سه فرودگاه، مسير ريلي با اروپا و به نوعي 25 درصد پايانههاي مرزي کشور از اهميت استراتژيکي در شمال غرب ايران اسلامي برخوردار است.

قرار داشتن سه منطقه مهم اقتصادي در مرز مشترک آذربايجانغربي و ترکيه نيز از نقاط قوت اين استان است که مهمترين آنها منطقه آزاد ماکو و سپس منطقه ويژه اقتصادي سلماس بوده و احداث منطقه ويژه اقتصادي سرو - اروميه نيز که سال گذشته مصوب شده، از جمله اين ظرفيتها به شمار ميرود.

وجود ظرفيتهاي زيرساختي، روان بودن و تسهيل در رويههاي مرزي و گمرکي، ارائه تسهيلات ويژه براي توسعه صادرات به بازرگانان و همچنين تلاشهاي ديپلماتيک براي ارتقاي مراودات از جمله برنامههاي کشورهاي مختلف به ويژه ايران اسلامي براي توسعه تجارت به ويژه بخش تجارت به خصوص تجارت مرزي به شمار ميرود

اين استان که نزديک به يک چهارم گمرکات کشور و پايانههاي مرزي را در اختيار دارد و در منتهي اليه کريدورهاي مهمي نظير شرق - غرب و شمال - جنوب قرار داشته و همچنين در مسير ترانزيتي شرق آسيا با اروپا حضور دارد، ظرفيتهاي بسيار بيشتري نسبت به آمارهاي امروزي تجارت، صادرات، واردات هدفمند و ترانزيت دارد.

در حال حاضر راههاي زميني ارتباط با اروپا از طريق جاده و ريل همچنين مبادي اصلي ورود و خروج زميني کالا و مسافر از کشور به اروپا و بالعکس در آذربايجان غربي فراهم است و زير ساختهايي که متناسب با اين امور در استان ايجاد شده در کنار مزيتهاي کم نظير جغرافيايي و اقتصادي آذربايجان غربي را به يکي از کانونهاي مهم تجارت و صادرات کشور تبديل کرده است.

کارشناسان اقتصادي معتقدند که در کنار اين مزيت بزرگ، سرمايه گذاري براي توسعه خطوط آهن و اتصال راه آهن مراغه به اروميه و گسترش آن تا راه آهن رازي فضاي بهره گيري از ظرفيت ريلي ايران با ترکيه و به تبع آن اروپا را بهبود ميبخشد و زمينه را براي رشد تجارت مرزي فراهم ميکند.

گمرکهاي مرزي استان آذربايجان غربي شامل مرز زميني پلدشت و بازرگان در شمال، رازي و سرو در مرکز و مرز تمرچين در جنوب استان است که تمرچين با کشور عراق و پلدشت با جمهوري خودمختار نخجوان جمهوري آذربايجان هم مرز بوده و سه مرز بازرگان، سرو و رازي دروازه عبور و مرور و تجارت با کشور ترکيه است.

تقويت ديپلماسي منطقهاي و اقتصادي از برنامههاي دولت چهاردهم است

استاندار آذربايجان غربي با تاکيد بر اينکه تقويت ديپلماسي منطقهاي و اقتصادي از برنامههاي دولت چهاردهم است که در اين استان با استفاده از ظرفيتهاي مرزي با جديت پيگيري ميشود معتقد است، توسعه تجارت مرزي از مسائلي است که موجب بهبود معيشت و افزايش درآمد مرزنشينان ميشود و درصدد هستيم تا با فراهم سازي زمينههاي لازم و ايجاد اصلاحات لازم در نقاط مرزي به ويژه شمال استان اين موضوع محقق شود.

رضا رحماني با اشاره به اينکه وضعيت استان با ظرفيتها و منابعش سازگار نيست و از ظرفيتهايي مانند مرز که بي نظير است استفاده نشده است، افزود: استان در برخي از حوزهها از جمله کشاورزي و معادن، گردشگري جايگاه قابل توجهي در کشور دارد و بايد از اين ظرفيتها براي جذب سرمايهگذار و توسعه استان بيشتر بهره برد.

استاندار آذربايجان غربي با تاکيد بر اينکه با توجه به موقعيت ويژه استان به دنبال راه اندازي ايرلاين بومي، توسعه شبکه حمل و نقلي به ويژه ريلي و جادهاي و نيز کسب درآمد از توسعه تجارتهاي مرزي هستيم، گفت: در اين راستا در کنار تقويت زيرساختهاي مرزي در مناطق مرزي فعال بايد بازارچههاي مرزي غيرفعال استان نيز احيا و فعال سازي شود.

وي با بيان اينکه گشايش مرز و توسعه تبادلات در چالدران، مرز کوزه رش سلماس و ساري سو ماکو ميتواند در اقتصاد منطقه نقش مهمي داشته باشد، اضافه کرد: در مرز کوزه رش در زيرساختهاي حمل و نقل مشکلي وجود ندارد و نيازمند اصلاحاتي است که به زودي انجام ميشود.

 

ضرورت توسعه هدفمند مرزهاي استان آذربايجان غربي

 

رحماني با بيان اينکه سهميه ارز تجاري و مسافرتي آذربايجان غربي افزايش يافته است، اظهار کرد: پيش از عيد اين سهميه فعال ميشود و تأثير آن در استان مشهود خواهد بود.

وي همچنين با تاکيد بر ضرورت توسعه هدفمند مرزهاي استان، خاطرنشان کرد: با فراهمسازي زمينه سرمايهگذاري در مناطق مستعد استان، چرخه اقتصاد آذربايجانغربي با سرعت خواهد چرخيد.

استاندار آذربايجانغربي به در اولويت بودن مصالح مردم و استان نيز اشاره کرد و افزود: با جذب سرمايهگذار در حوزه احداث کارخانه و واحدهاي توليدي، زمينه براي رونق اشتغالزايي مهيا خواهد شد.

وي با بيان اينکه نيازمند نگاهي نو به زيرساختهاي حمل و نقل در استان هستيم، اظهار کرد: ايجاد زيرساختهاي مورد نياز از اولويتهاي استاني است چرا که بدون زيرساختها نميتوان از توسعه صحبت کرد و آماده کردن بسترها نياز اصلي ما به شمار ميرود.

رحماني افزود: نيازمند يک کار جهادي و فوق العاده در زمينه توسعه زير ساختهاي مرزي در آذربايجان غربي هستيم چرا که شرايط ما فوق العاده خوب است و کشورهاي همسايه هم از جمله ترکيه موافق گسترش و بهره برداري از پتانسيلهاي مرزي به خصوص محور خوي، قطور و رازي هستند.

 

تعداد دستگاههاي ايکس ري آذربايجان غربي به 8 دستگاه افزايش مييابد

 

ناظر گمرکات آذربايجان غربي گفت: آذربايجان غربي از جمله استانهاي مرزي است که بيشترين ميزان گمرک و پايانه مرزي را در اختيار داشته و راه اندازي سامانههاي آشکارساز کاميوني از جمله مهمترين ملزومات تجارت در آنها به شمار ميرود.

خالد جنگجو در گفت و گو با خبرنگار مهر، با بيان اينکه هم اکنون دو دستگاه ايکس ري در مرز بازرگان و يک دستگاه ايکس ري در مرز رازي و يک دستگاه در مرز سرو فعال است اظهار کرد: سرو بعد از مرز بازرگان در شمال آذربايجان غربي، صاحب اين دستگاه شده و قرارداد راه اندازي اين سامانه در برخي از ديگر مرزهاي استان نيز به امضا رسيد.

ناظر گمرکات آذربايجان غربي اضافه کرد: دستگاه ايکس ري (آشکارساز) نقش مهمي در ترانزيت کالا دارد و با تلاش همه بخشها به ويژه حوزه گمرکات راه اندازي شده و از اين پس از اين ظرفيت براي تسريع و تسهيل صادرات، واردات و ترانزيت کالا استفاده خواهد شد.

وي اضافه کرد: همزمان با راه اندازي اين مرکز، قراردادي با بخش خصوصي و شرکت دانش بنيان براي تأمين و استقرار دستگاه ايکس ري (آشکارساز) کاميوني در مرزهاي کيله سردشت، پلدشت و بازرگان به امضا رسيد.

ناظر گمرکات آذربايجان غربي گفت: قرارداد استقرار اين سامانه در مرزهاي تمرچين پيرانشهر و رازي خوي نيز پيشتر بسته شده بودند و روند کار در آنها جريان دارد.

وي افزود: با اين اقدام در آينده نزديک شاهد استقرار سامانه و دستگاه ايکس ري در همه مرزهاي استان خواهيم بود که اقدامي بسيار مهم در حوزه تجارت مرزي براي استان به شمار ميرود.

ناظر گمرکات آذربايجان غربي با اشاره به وجود 9 گمرک در استان که بيشترين تعداد در کشور است، گفت: علاوه بر صادرات کالاهاي توليدي استان، محصولات ساير استانها نيز از اين گمرکات صادر ميشود.

جنگجو ناظر گمرکات آذربايجانغربي گفت: در سال جاري 2.7 ميليون تن کالا مربوط به آذربايجان غربي و 2.2 ميليون تن نيز مربوط به کالاهاي ديگر استانها از گمرکات آذربايجان غربي صادر شده است.

وي با اشاره به اينکه در حال حاضر علاوه بر 9 گمرک، شش بازارچه مرزي از جمله کيله سردشت، رازي خوي، پيرانشهر، سرو اروميه، بازرگان و پلدشت در استان آذربايجان غربي فعاليت ميکنند، گفت: آمار ترانزيت خارجي مبدا در اين مرزها 2 ميليون تن به ارزش بيش از پنج ميليارد دلار و ترانزيت خارجي مقصد يک هزار و 517 و ترانزيت داخلي مبدا يک هزار و 142 تن به ارزش 10 هزار ميليارد دلار بوده است.

 

16 ميليارد تومان براي ساماندهي پايانههاي مرزي آذربايجان غربي اختصاص يافت

مديرکل راهداري و حمل و نقل جادهاي آذربايجان غربي با اشاره به اينکه داشتن مرز مشترک با سه کشور ترکيه، عراق و جمهوري آذربايجان موجب شده تا آذربايجان غربي به يکي از استانهاي مهم ايران در توسعه تجارت بين المللي به ويژه با کشورهاي اروپايي تبديل شود، گفت: در دو سال اخير مبلغي بيش از 16 ميليارد تومان براي ساماندهي زيرساختهاي اين پايانه تأمين شد و براي تکميل زيرساختها در سال جاري نيز بيش از 16.5 ميليارد تومان تخصيص داده شده است.

ارسلان شکري در گفت و گو با خبرنگار مهر با اشاره به موقعيت جغرافيايي آذربايجان غربي و قرار گرفتن در کريدور مهم اقتصادي کشور، اظهار کرد: تلاش ميشود با توسعه زيرساختها و ارتقاي کيفي خدمات، آمار ترانزيت و تردد ناوگان باري و مسافري از پايانههاي مرزي استان، بيش از گذشته روند صعودي داشته باشد تا تأثير مثبت افزايش ترانزيت را در سطح زندگي مردم استان از نظر اقتصادي، فرهنگي و ساير زمينهها شاهد باشيم.

وي با اشاره به اينکه مرزهاي استان دروازه کشور براي ورود به اروپا محسوب ميشوند، گفت: پايانه مرزي بازرگان يکي از قديميترين پايانههاي مرزي و دومين مرز زميني بزرگ کشور به شمار ميرود،: مطالعات طرح جامع پايانه مرزي بازرگان در دست اقدام است در صورت تصويب در شوراي ساماندهي مبادلات مرزي کشور اقدامات بعدي انجام ميشود.

مديرکل راهداري و حمل و نقل جادهاي آذربايجان غربي، تهيه، ساخت و نصب دکل پرچم 50 متري، اصلاح و نصب مجدد برج نوري، مرمت و بهسازي کفسازي بتني محوطه پايانه مرزي بازرگان، تهيه، نصب و راهاندازي سيستم روشنايي جاده، افزايش گيتهاي گذرنامه در سالن مسافري پايانههاي مرزي بازرگان را از ديگر اقدامات اداره کل راهداري و حمل و نقل جادهاي استان در اين پايانه مرزي برشمرد.

شکري در خصوص اقدامات عمراني در مرز رازي نيز گفت: قرارداد آماده سازي زمين مورد نياز براي احداث ايکس ري و باسکول موقت با مبلغ قرار داد بيش از 27 هزار ميليون ريال در لاين خروجي در پايانه مرزي رازي، مرمت و بهسازي ايست اجباري در پايانه مرزي رازي از مهمترين اقدامات عمراني در اين پايانه مرزي است.

مدير کل راهداري و حمل و نقل جادهاي استان، در خصوص ديگر پروژههاي عمراني در حال اجرا در ساير پايانههاي مرزي استان گفت: اجراي زير ساختهاي برقي و مکانيکي ايکس ري پايانه مرزي سرو با پيشرفت فيزيکي 100 درصد، مرمت و بهسازي پايانه مرزي سرو با پيشرفت فيزيکي 60 درصد و مبلغ قرارداد 25 ميليارد ريال، مرمت و بازسازي ساختمان و محوطه پايانه مرزي پلدشت با پيشرفت فيزيکي 100 درصد از جمله اين طرحها است.

شرايط جغرافيايي و همسايگي با چهار کشور خارجي، آذربايجان غربي را در شاهراه ارتباط ايران با اروپا قرار داده، شاهراهي که نيازمند تقويت و توجه به ظرفيتهاي مرزي منجمله راه و ريل است.

اين استان از شمال با جمهوري آذربايجان و از غرب با کشورهاي عراق و ترکيه همسايه و نيز به صورت غيرمستقيم با کشور ارمنستان هم مرز است تنها استان کشور که از چنين ظرفيت مرزي بالايي برخوردار است.

منبع: خبرگزاري مهر

اطلاعاتی برای نمایش وجود ندارد.