رئيس سازمان جهاد کشاورزي استان آذربايجان شرقي با اشاره به رشد 33 درصدي سهم اين استان در توليد سنجد کشور در سال جاري گفت: آذربايجان شرقي رتبه نخست کشور در توليد سنجد را دارد.
شهرام شفيعي، افزود: درخت سنجد يکي از درختان ميوهدار و مقاوم است که به واسطه ويژگيهاي خاص خود در مناطق خشک و نيمهخشک ايران، بهويژه در استان آذربايجان شرقي و عمدتاً در حوضه درياچه اروميه کشت و بهرهبرداري ميشود. اين درخت نه تنها به عنوان منبع غذايي و دارويي مهم شناخته ميشود، بلکه نقش بسزايي در حفظ محيط زيست و بهبود کيفيت خاک دارد.
وي افزود: کل سطح زير کشت سنجد در استان حدود 360 هکتار است که از اين ميزان، 330 هکتار سطح بارور و30 هکتار سطح غير بارو است. پيشبيني ميشود امسال حدود 640 تن محصول از اين باغات برداشت شود.
شفيعي بيان کرد: ميانگين عملکرد محصول سنجد بين يک تا 2.5 تن در هکتار است و در شرايط بهينه و مديريت صحيح باغات، عملکرد آن به 3 تن در هکتار نيز ميرسد. براساس آخرين آمارنامه رسمي کشاورزي کشور، استان آذربايجان شرقي از نظر سطح زير کشت و ميزان توليد سنجد داراي رتبه نخست کشور است و 33 درصد سنجد کل کشور در اين استان توليد ميشود.
رئيس سازمان جهاد کشاورزي استان با اشاره به پراکنش سطح زير کشت در شهرستانها اظهار کرد: کاشت درخت سنجد هم بهصورت تکمحصولي و هم بهصورت کاشت در حاشيه مزارع و باغات انجام ميشود. در اين ميان، شهرستان آذرشهر با 180 هکتار سطح زير کشت، تبريز با 43 هکتار، ميانه با 25 هکتار، اسکو با 17.5 هکتار و مرند با 11 هکتار به ترتيب رتبههاي اول تا پنجم استان را به خود اختصاص دادهاند.
شفيعي تصريح کرد: از جمله ويژگيهاي مهم سنجد ميتوان به سازگاري بالا با شرايط اقليمي آذربايجان، بهبود خاک و حفظ محيط زيست، کاربردهاي غذايي و دارويي، تحمل دماي بالا تا 40 درجه و پايين تا منفي 20 درجه سانتيگراد، و نياز آبي بسيار کم اشاره کرد.
وي افزود: سنجد درختي مقاوم به خشکي با نياز آبي بسيار پايين است و ميتواند با حدود 250 تا 300 ميليمتر بارندگي سالانه بهخوبي رشد کند. نياز آبي اين درخت در شرايط اقليمي آذربايجان شرقي حدود 2 هزار و 500 تا 3 هزار مترمکعب در هکتار در سال برآورد ميشود که بسته به شرايط اقليمي، نوع خاک و روشهاي مديريتي متغير است. اين ويژگي، سنجد را براي کشت در مناطق داراي کمبود آب بسيار مناسب ميسازد.
رئيس سازمان جهاد کشاورزي استان آذربايجان شرقي همچنين گفت: از ارقام عمده سنجد در آذربايجان شرقي ميتوان به ارقام عنابي، درهوار، قيزيل، حاج حسين، مملي و... اشاره کرد.
شفيعي درباره فوايد سنجد اظهار کرد: ميوه سنجد سرشار از ويتامينهاي C و E و مواد معدني مانند آهن و کلسيم است. اين ميوه در تهيه مربا، دسر و نوشيدنيها مورد استفاده قرار ميگيرد و به عنوان ميانوعدهاي سالم و مغذي مصرف ميشود. سنجد بهعنوان دارويي طبيعي براي بهبود مشکلات گوارشي، تقويت سيستم ايمني بدن و درمان التهابهاي مختلف شناخته ميشود. در طب سنتي نيز مصرف آن براي درمان بيماريهاي تنفسي و تقويت قلب توصيه شده است.
اظهار نظر 0
روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.