اظهار نظر 0

روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.

  • برگزیده خوانندگان
  • همه
مرتب کردن بر اساس : قدیمی تر

اين الگوها مسير زندگي فرزندتان را هموار مي‌کند

تنها چند روز به پايان ماه مبارک رمضان باقي مانده، ماهي که فضاي خانه و خانواده حس و حال دعا، شب‌ زنده‌داري، کمک به برپايي افطار و خلاصه همدلانه‌هاي الهي دارد. درست است که بيش‌تر ما ماه رمضان را به عنوان ماه دعا و نيايش مي‌شناسيم، اما به اين موضوع فکر کرده‌ايد که اين ماه بهترين بسته تربيتي را براي ما و فرزندانمان دارد.

اين الگوها مسير زندگي فرزندتان را هموار مي‌کند

از آنجايي که تربيت در قالب دعا، از جذابيت خاصي براي همه ما  برخوردار است. اين شيوه تربيتي، عاطفي به دور از فضاي خشک علمي است و زماني به فرد منتقل ميشود که در حال ارتباط عاطفي با خداوند است و اثرپذيري و تربيتپذيري بيشتري دارد.

کارشناس ديني حجتالاسلام هادي عجمي در گفتوگو با خبرگزاري فارس برايمان از راهکارهاي تربيتي پيدا کردن يک الگوي مناسب در ماه مبارک رمضان ميگويد، راهکارهايي که ميتواند فصل الخطاب 11 ماه پيش رويمان باشد، با ما همراه باشيد:

در همين ايستگاه اول با توجه به فضاي حاکم ماه رمضان ميدانيم براي معرفي اهل بيت (ع) و سجاياي الگو بودن آن بزرگواران، در قالب «دعا» که ارتباط عاطفي دعاکننده با شخصي است که برايش دعا ميکند، ايجاد ميشود و طبيعي است  اين ارتباط عاطفي به ارتباط شناختي و الگوگيري از اهل بيت (ع) کمک کند.

حجتالاسلام عجمي با بيان اينکه تربيت در قالب دعا را ميتوان در صحيفه سجاديه پررنگتر يافت، معتقد است که روش تربيتي دعا، با توجه به عاطفي بودن کودک، نوجوان، جوان و دلنرمي او، بسيار تأثيرگذار است. شايد علت ارتباط بيشتر جوانان با شخصيت الگويي امام حسين (ع)، معرفي حضرت در فضاي عاطفي و دعايي بوده است؛ شيوهاي که اهل بيت (ع) نيز در معرفي شخصيتهاي الگويي، بهره بردهاند.

در اين ميان ما والدين با انتخاب مکانهاي دعا و نيايش از قبيل شرکت در هيأتي که سخنران يا مداح آن را ميشناسيم ميتوانيم در قالب فضاي عاطفي دعا و به صورت هنرمندانه مفاهيم ناب اخلاقي و شاخصههاي الگو را به فرزندانمان در هر رده سني منتقل کنيم، به خصوص در شبهاي ماه مبارک رمضان و از همه مهمتر در شب احيا.

 

براي فرزندانتان الگو باشيد

 

به همين خاطر والدين ميتوانند با هدف ارائه الگوي عملي از رفتارشان و توجه دادن به رفتار درست خود، رفتار درست را جانمايي کنند، در اينجا هدف ترويج رفتار درست و الگودهي در انتخابهاي اخلاقي است.

البته حواستان باشد اين روش بايد ظريفانه انجام شود و با نيت تربيتي. اين ابراز ميتواند نسبت به رفتار خوب ديگران باشد و در صورت مشاهده رفتاري خوب، درست و شايسته بودن آن را ابراز کرد؛ تا توجه فرزندتان به آن معطوف شود.

 

گاهي از الگوهاي آرماني و والا بگوييد

 

حجتالاسلام عجمي با تأکيد بر اينکه لازم نيست فقط از الگوهاي زميني و دمدست براي کودک يا نوجوان بگوييم، ميگويد که گاهي لازم است از الگوهاي آرماني بگوييم تا فرزندانمان متوجه شوند تا قله فاصله دارند! تا متوجه شوند که هر رفتاري که از ديگران ميبينند نبايد درست باشد! تا متوجه شوند که الگوهاي پلاستيکي و مجازي بزکشده کجا و الگوهاي حقيقي کجا!

او ميافزايد اميرمؤمنان اين معلم اخلاق بشر از روش الگودهي براي تربيت مردم بهره ميبردند و ميفرمايند «به طور قطع مقتدا و پيشوا قرار دادن رسول خدا (ص) براى تو كافى است»، امام (ع) علت سفارش به پيروي و الگوگيري از پيامبر (ص) را اين ميداند که رفتار و گفتار ايشان خبر از خداوند ميدهد «پسرم بدان هيچ كس از خدا همچون پيامبر (ص) خبر نياورده است. بنابراين رهبرى او را بپذير و در طريق نجات و رستگارى، او را قائد خويش انتخاب كن».

 

«الگو» انتخاب کنيم که چه شود؟

 

بله! کارکرد اصلي الگو، ايجاد انگيزه قوي در فرزندان براي انجام رفتارهاي مؤمنانه است. زيرا «الگو»، امکان انجام دادن فرايض و دوري از رذايل را در عمل اثبات ميکند. گاهي از اخلاق که به فرزندانمان گفته ميشود، ميگويند اين سخنان زيبا، در عمل انجام نشدني است. اما وقتي الگويي براي او معين ميکنيد، عملي بودن آن را نشان ميدهيد.

شايد در پيش خودتان بگوييد اين روزها براي الگوگيري از پيامبر (ص) و اهل بيت (ع) براي نسل نو جامعه کاري سخت است، بله! ما نيز تا حدودي با شما هم عقيده هستيم، اما ميشود در عين الگوگيري از ائمه معصومين (ع) جنبههاي خوب افراد همسن را نيز براي دلبندتان الگو قرار دهيد. هر چند تمام جنبههاي زندگي او در سطح الگو نباشد.

به طور مثال جواني که در نظم، اخلاق و معاشرت موفق است، ميتواند الگو قرار بگيرد. نمونه بارز الگوهاي غير معصوم، شهداي جوان هستند؛ بهويژه شهداي معاصر که در معاصر با جوانان هستند. هر چند آنها معصوم نيستند، اما در آن جنبههاي رشديافته اخلاقي، ميتوانند الگو باشند. اين روش سبب ميشود جوان در مواجه با جوان الگو، آنچه ميتواند باشد را ببيند و پي به جايگاه جواني در عروج معنوي ببرد.

 

با اين کارها فرزندتان به الگوهاي ديني رغبت پيدا ميکند

 

اگر بخواهيم فرزندمان، شوق به پيروي از الگو، به ويژه بزرگان داشته باشد، لازم است ترسيمي زيبا از يک الگو داشته باشيم تا در ذهن ماندگار شود و شبهاي احيا فرصت خوبي براي ارائه الگوي کامل انسانها يعني اميرمؤمنان علي (ع) است.

بياييد در اين چند روز پاياني ماه مبارک رمضان سفرههاي افطارتان را با توجه به سليقه فرزندانتان در محلي که دوست دارد ببريد، اگر پارک دوست دارد، بعد از افطار او را بر سر مزار شهداي گمنام آن پارک ببريد، اگر محل بازي را دوست دارد، بعد از بازي او را به يک جاي مذهبي ببريد و فضاي بازي را در آنجا ادامه دهيد و بگذاريد در حال و هواي کودکياش شلوغکاري کند و در همان فضا، زيباييهاي يک الگو را برايش بيان کنيد تا يک خاطره زيبا از ماه رمضان داشته باشد و شما هم يک گام تربيتي ماندگار براي ثمره زندگيتان برداشته باشيد.

اطلاعاتی برای نمایش وجود ندارد.