در حالي که طبق ادعاي وزارت کشاورزي و فعالان بازار، ميزان توليد دام و گوشت قرمز بيش از تقاضاي موجود در بازار است، اما اکنون بازار ايران وابسته به واردات گوشت کنيايي و پاکستاني شده است.
اين امر باعث شده تا بهرغم فراواني توليد، عرضه آن کم و قيمت گوشت براي مصرفکننده صعودي باشد. در اين بين بررسيها نشان ميدهد که قيمت گوسفند زنده در کنيا فقط معادل يک دلار تمام ميشود و گوشت آن هم با قيمتها فزاينده نصيب ايرانيان ميشود.
به گزارش تجارتنيوز، ايرانياني که گوشت توليدي کشور خود را بايد در سفره اعراب حاشيه خليج فارس ببينند. چراکه شيوخ منطقه علاقه ويژهاي به گوشت ايراني دارند.
عليرضا پيمانپاک، قائممقام وزير کشاورزي، در رابطه با تأمين گوشت مورد نياز کشور اعلام کرده است: طي سه ماه اخير 230 هزار تن گوشت گرم گوسفند و گوساله وارد شده است.
ضمن آنکه دو محموله 10 تني گوشت گرم گوسفندي از کنيا وارد شده و برنامهريزي شده تا يک روز در ميان از اين کشور واردات گوشت انجام شود. همچنين تا اواخر آبان ماه 150 هزار راس گوساله پايه پرواري که دو تا شش ماه براي پرواربندي زمان نياز دارند از پاکستان وارد ميشود.
منصور پوريان، رئيس شوراي تامين دام کشور، در گفتگو با تجارتنيوز درباره واردات دام پرواري از پاکستان گفت: قانون اين کشور اجازه صادرات دام زنده را نميدهد، اما به علت افزايش توليد دام در اين کشور، برخي ايالات مجوز صادرات را دريافت کردهاند. از سوي ديگر، چون اين کشور به لحاظ بهداشتي و ظرفيت کشتارگاهها ضعيف است، مسئولان تصميم گرفتند که به صورت پايه پروار گوساله وارد کنند.
گوشت کنيايي کيلويي چند؟
وي ادامه داد: پاکستان و کنيا جزو کشورهايي هستند که ارزانترين دام سبک و سنگين را دارند. پرورش دام در اين کشورها به صورت کاملا سنتي است و از مراتع و آبهاي روان استفاده ميکنند. از سوي ديگر با توجه به سيستم سنتي مالي و تجاري کنيا به لحاظ محدوديتهاي مالي بينالمللي که ايران با آن روبهروست يک تامينکننده مناسب براي ما محسوب ميشود.
پوريان در رابطه با تأثير واردات گوشت کنيايي و پاکستاني بر بازار توضيح داد: 68 درصد مصرف گوشت قرمز بازار کشور مربوط به گوساله است. با توجه به واردات صورتگرفته و موعد کشتار و همزماني با کشتار داخلي احتمالاً قيمت گوشت تا آبان ماه کاهشي شود.
از دولت انتظار ميرود که فقط به فکر مصرفکننده نباشد. امروز شرکتهاي بستهبندي گوشت که مشتري اصلي کشتارگاهها بودند گوشت خود را از واردات تامين ميکنند، در هفتههاي اخير فروشگاههاي زنجيرهاي و ميادين ميوه و تره بار نيز به اين گروه اضافه شدند.
او اضافه کرد: اگر دولت فکري براي اين دوره زماني نکند، ورشکستگي و تعطيلي بسياري از دامداريهاي صنعتي امري حتمي است. متاسفانه دولت هيچ برنامهريزي براي وضعيت بازار پس از آزادسازي قيمتها نداشت. پس از آزادسازي، قيمتها افزايش پيدا کرد. در حالي که قيمت گوشت يا دام وارداتي بسيار ارزانتر از توليد داخل است.
وي در رابطه با قيمت گوشت وارداتي تصريح کرد: قيمت يک گوسفند در کنيا معادل يک دلار و در ايران 170 هزار تومان است. بره نر درجه يک نيز 200 هزار تومان است. اما موضوع اين است که برخي يک قيمت کاذب و رواني در بازار ايجاد کردند و قيمت گوسفند زنده را تا بيش از 200 هزار تومان نيز رساندند.
اين فعال صنفي در خصوص تامين بازار گوشت گوسفندي گفت: علاوه بر واردات گوشت گوسفند، کشتارگاه جلفا نيز روزانه گوسفندهاي ارمني را ذبح ميکند. در حالي که ميزان دام سبک کشور بيشتر از نياز کشور است، اما مديريت ضعيف بازار باعث شده که امروز گوشت گوسفندي به کيلويي 400 هزار تومان برسد.
قيمت دام سبک با قيمت دام عراق تقريبا برابر شده و ديگر توجيه قاچاق ندارد. اما کشورهاي حاشيه جنوبي خليج فارس همچنان خريدار بره و گوسفند ايراني هستند. براي همين امروز کشتار گوسفند کمتر شده و کله پاچه در بازار کم شده است.
پويان درباره وضعيت دامداريها يادآور شد: دولت بايد صادرات دام و گوشت را آزاد کند. زيرا با اين حجم واردات بازار به زودي اشباع خواهد شد. از طرفي با وجود اينکه اقتصاد روستايي و مناطق محروم ما به دامپروري وابسته است و نزديک به پنج ميليون نفر در اين حوزه به صورت مستقيم مشغول به کار هستند نميتوان با فرض ارزانتر بودن واردات اين صنعت را از اقتصاد کشور حذف کرد. دولت قبل از آزادسازي قيمتها فکري براي حل اين معضل نکرده بود.
اظهار نظر 0
روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.